Thursday, February 17, 2011

Cocalari politici (RO)



Adrian Nastase, fost premier, iubitor de arta, actual blogger cu pretentii ("blog cu acord intelectual, continut implicit") si in timpul liber client al parchetelor, a publicat ieri "o analiza interesanta referitoare la ultimele evolutii politice" (in fine, asta zice el), pe care ar fi primit-o, nu ne spune de unde.

Materialul e o compunere de toata jena, fiind scris probabil de vreun intern sfertodoct. Constructia frazelor este hilara (imi aminteste de scrisorile cititorilor publicate in "Scanteia Tineretului"), limbajul este de comentariu politic intre cocalari la o bere la terasa din spatele blocului, logica este zgrunturoasa, gramatica scartaie din incheieturi.
Eu m-am distrat citind, iata un set de citate reprezentative (parantezele si sublinierile imi apartin):




T.BASESCU si apropiaţii sai acţionează in prezent după un plan care vizează menţinerea la putere a sa si a PDL. [Serios? Incredibil!!]
...
Pentru dezvoltarea grupului din jurul lui T. BASESCU si E. UDREA se pregătesc condiţiile pentru oferirea de funcţii in PDL si in “viitorul guvern”, lasandu-se “in ofsaid” greii din partid care se impotrivesc grupului respectiv.
...
Pe aceasta linie, se va trece la masuri de promovare, cointeresare materiala, si punctual, la şantajarea celor care “nu tin aproape” din cadrul instituţiilor respective.
...
S-au dispus masuri care sa stopeze revenirea in prim-planul vieţii politice romaneşti a lui A. NASTASE si C. P. TARICEANU. 
...
Se vor analiza cu atenţie diferentele de opinie existente la nivelul unor lideri PSD si PNL, cu scopul impiedicarii unei bune evoluţii a USL si chiar spargerea acestor partide;
...
Se vor lansa informaţii cu caracter diversionist la adresa grupurilor ILIESCU-NASTASE, V.PONTA, M.GEOANA, C.ANTONESCU, C.P.TARICEANU, L.ORBAN etc, cu scopul de a crea disensiuni intre grupurile respective, dar mai ales intre conducerile celor doua partide;
...
Pentru discreditarea pe plan extern a USL se va acţiona pentru informarea instituţiilor europene despre activităţile ilegale comise de către lideri ai uniunii respective. [!!!]
...
Au fost prevăzute fonduri pentru cointeresarea unor personalităţi ale societăţii civile, sponsorizarea unor ONG-uri etc, in scopul folosirii acestora, in tara si in strainatate, de a “ataca si contracara” acţiunile USL si de a compromite liderii acestei uniuni;
...
Vor fi exploatate unele frustrări ale lui M. GEOANA cu scopul de a-i tempera criticile la adresa lui T. BASESCU si de a-l folosi impotriva lui V. PONTA,  A. NASTASE, I. ILIESCU si altii. Se va apela inclusiv la şantaj pentru a-l determina sa aiba o poziţie” cat mai favorabila PDL”.
...
Vor fi selectaţi patronii unor firme care au conexiuni cu liderii USL, vor fi ascultaţi prin mijloace tehnice cu scopul de a se ajunge la posibile fapte ilegale comise impreuna cu V. PONTA, C. ANTONESCU si persoane din anturajul lor;
...
Rezolvarea unor probleme de infrastructura, sănătate, dosare penale etc. in localităţile rurale, cu condiţia ca populaţia sa accepte votarea in favoarea PDL. 
...
Ca element de psihologie sociala, T. BASESCU insista pe continuarea masurilor de austeritate si chiar aducerea majorităţii populaţiei in pragul foametei, sub legendele crizei economice, urmând ca in pragul alegerilor locale sa se procedeze la “relaxarea” acestei situaţii si chiar la pomeni electorale.
...
Principala preocupare a lui T. BASESCU, in contextul acestor acţiuni, este asigurarea organizării alegerilor de către actuala putere dar mai ales de a se salva de la o eventuala suspendare si scoaterea sa in afara vieţii politice.
...
Atacul ANI asupra liderilor sindicali are ca scop deturnarea atentiei de la responsabilitatea PDL privind coruptia din vami si “fragezirea” liderilor sindicali in perspectiva unor miscari sindicale si a modificarii Codului Muncii.


Ma opresc aici, pentru a va lasa placerea sa cititi intregul text la sursa (pentru siguranta, am salvat totusi o copie); din introducere se intelege ca asta ar fi doar o parte dintr-un document mai amplu, deci ne putem astepta si la alte episoade... oare ce a mai ramas de dezvaluit?

Dupa postarea lui Nastase, am asteptat sa vad cum va rade de el blogosfera.
Dar in loc sa fie intampinate cu hohote, "dezvaluirile senzationale" ale ex-premierului si ex-viitorului presedinte au fost fie trecute cu vederea, fie luate in serios ca aici.
Iar lucrul asta mi se pare simptomatic pentru calitatea unei bune parti din asa-zisa analiza politica de la noi. Ne-am lamurit deja ca nu prea avem expertiza institutionala in asa ceva. In absenta unor voci competente si autorizate, discutia balteste intre politicieni de doi bani, o presa tabloidizata si comentatori deseori superficiali (desi poate uneori bine intentionati). Acestia au in comun o mare ingaduinta fata de propriile limite si o incredere neliminata de neclintit in importanta a ceea ce au de spus. Exista si exceptii, ca in aproape orice situatie; dar, in linii mari, stam foarte prost: saracia materiala isi da mana cu saracia intelectuala, scara de valori se balangane intr-o pozitie nefireasca.

Cat despre Nastase, exista inca oameni care si-l amintesc ca pe un om de cultura; de fapt, era doar un colectionar - de case, tablouri si alte lucruri scumpe, ca si de parghii ale puterii in propriile maini. Gusturi rafinate, orientale...
Eu mi-l amintesc mai degraba ca pe un domn grasut extrem de plin de sine, care intre altele a introdus gluma porcoasa ca forma de expresie la varful politicii romanesti, adusa ulterior pe cele mai inalte culmi de Basescu.

Servind natiunii drept revelatie acea jalnica insailare de ragaieli mentale semi-digerate, nici macar editate din respect pentru cititori, Nastase imi aminteste de infatuarea si aroganta din vremurile bune. Bune pentru el.

4 comments:

  1. Sa stii ca punctajele portocaliilor suna chiar mai rau decat acest "document". Am mai vazut... Mori de ras. :)

    ReplyDelete
  2. Haha! <> Intr-adevar, primejdios! Cat despre analiza... profunda rau!
    Am si eu cateva "avertismente" la gramada: Traian Basescu vrea cu orice pret sa raman la putere sau nu; UDMR apara interesele ugurilor; campania electorala ce va veni - mai devreme sau mai tarziu - va fi condusa prin mijloace specifice :D etc.
    Daca ma plateste cineva la bucata, pot furniza asemenea "analize" irefutabile cu frecventa de cca 1/secunda :)))))
    Cred, insa, ca beneficiarii unor asemenea "analize" cred in ele cu tarie, acestea fiind combustibil pentru paranoia colectiva din politica noastra... nasol!
    C.

    ReplyDelete
  3. Indiferent de formulari sau limbaj mie mi se pare ca textul respectiv contine o analiza corecta a tacticilor diversioniste aplicate in trecut, dar si anumite previziuni in opinia mea foarte plauzibile pt lucrurile care vor urma.
    De fapt ce face media si lumea interesatat politic zi de zi, si azi si ieri si acum o saptamana? Sa dezbata non stop diversiunile lansate direct sau indirect (DNA, ANI) de la cotroceni: Cazuri particulare, cazuri nerezolvate sau care dupa ani se solutioneaza cu absolvirea incriminatilor, etc. Chiar astazi a instantele au decis ca presupusa incompatibilitate a lui Klaus Iohannis este lipsita de temei.

    Eu cred ca ar fi mult mai bine daca mai multa lume ar citi acest text si ar privi in aceasta cheie tot ce se intampla, si mai ales daca media ar avea alte criterii in ce priveste priotritatea unor stiri sau teme.

    ReplyDelete
  4. @ Lilick
    Te cred... dar nu ma incalzeste cu nimic.

    @ Anonymous (C.)
    Ai observat punctul cheie, cel care probabil l-a facut sa se umezeasca pe A.N. si sa publice "analiza" ca atare pe blog? Partea aia cu eforturile lui Base de a impiedica revenirea lui (A.N.) in prim-planul politic :-))))))))))))) La cat e de centrat pe sine, probabil chiar crede sincer ca "masele il vrea", doar Base il tine incurcat cu DNA ca sa nu poata sa se desfasoare in deplinatatea capacitatilor.

    @ transildania
    Nu sunt de acord. Asa-zisa "analiza" e o insiruire de platitudini pretentioase si pute de la o posta a "expertiza" de partid (similar cu punctajele portocaliilor, doar pe invers). Da, unele lucruri sunt plauzibile, dar in nici un caz noi; iar formularea este de toata jena (si, cum zicea si Lilick, din pacate cam asta e nivelul in general).
    Cred ca suntem mult prea ingaduitori cu politicienii nostri, de aia ni s-au urcat in cap. Ii bagam prea mult in seama sau chiar ii laudam pentru orice rebut, ca pe niste copii oligofreni care trebuie incurajati sa capete incredere. Numai ca incredere de sine, ei au deja prea multa... incat au ajuns sa se creada brilianti si sa ne ia pe noi, ceilalti, de prosti.

    ReplyDelete