Tuesday, February 15, 2011

Iesirea prin Sarindar (RO)


Calitatea viziunii economice a presedintelui Basescu este definitiv ilustrata de aceasta colectie de declaratii (mai exista si alte exemple). In fata evidentei oistii infipte sistematic in gard, cuvintele palesc.
Un alt specialist de marca, recordman mondial, este guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care de exemplu in aprilie 2009 vedea Romania continuandu-si netulburata cresterea economica (in acel an, economia a scazut cu peste 7%).

Veti intelege, deci, ca devin nelinistit cand presedintele si guvernatorul se intalnesc sa puna tara la cale.

De data asta, insa, mai este ceva: Basescu pare sa caute, tot mai disperat, o iesire politica.


Nu ma intereseaza foarte mult aceste zbateri, Basescu si-a taiat deja toate puntile politice si gama lui de optiuni se restrange ineluctabil. Solutii nu mai are la dispozitie de multa vreme, cam de cand s-a incapatanat sa priveze Romania de un guvern legitim, declansand asaltul impotriva institutiilor democratice. Si, de fapt, sunt ani buni de cand Basescu este parte a problemei, nu a solutiei.

Dar mi se pare interesanta urmatoarea secventa:
  • anul trecut, Basescu isi incuraja trupele spunandu-le ca PDL are sanse sa culeaga la alegerile din 2012 beneficiile politice ale scoaterii tarii din criza; 
  • acum, acelasi Basescu cauta sa puna distanta intre partid si guvern, prin aducerea unui premier independent. 
Stiu, situatia este complicata si de razboiul intern din PDL. Lui Basescu ii este tot mai greu sa tina in mana si partidul, si guvernul, cu manusa uzata care este Boc - asa ca vedem tot mai multa agitatie in tabara portocalie fie pentru un nou partid ("Alba-ca-Zapada"), fie pentru un alt guvern.
Dar, macar in parte, cred ca noul impuls - ca plan nu pot sa-i zic - este determinat si de pierderea increderii presedintelui in mult-trambitata redresare economica si in capacitatea ei de a mai da apa la moara PDL-ului pentru viitoarele alegeri. O fi aflat si el ca nu e chiar de bine.

***
Se anunta o perioada agitata pe scena politica, mai ales ca opozitia pare si ea sa se mai fi inviorat oarecum. Dar in zgomotul urmatoarelor saptamani, esential ramane raspunsul (inca suspendat) la cele doua intrebari pe care le-am formulat cu sase luni in urma.

No comments:

Post a Comment