Principalul motiv care m-a determinat sa incep acest blog, cu ceva mai mult de un an in urma, a fost perceptia privind deteriorarea accentuata a cadrului democratic din Romania, in conditiile unui razboi politic care a depasit limitele statului de drept. Acest asalt politic asupra institutiilor de baza ale democratiei s-a desfasurat sub pretextul reformei si am scris pe larg despre aceasta impostura si despre pericolul erodarii ordinii democratice din tara noastra (de exemplu aici, aici, aici, aici, aici, si aici).
In ultimul timp, deriva anti-democratica a Romaniei a devenit tot mai vizibila si din afara tarii.
Cel mai recent exemplu este raportul privind Indicele de Democratie (Democracy Index 2010) publicat de The Economist Intelligence Unit. In el, tarile lumii sunt clasificate in patru categorii (democratii depline, democratii viciate, regimuri hibride si regimuri autoritare) in functie de calitatea democratiei, masurata prin 60 de indicatori legati de procesul electoral si pluralismul politic, drepturile cetatenesti, functionarea guvernului, participarea politica si cultura politica.
Constatarile raportului sunt destul de triste pentru intreaga regiune a Europei de Est, care a inregistrat in medie cel mai semnificativ declin al indicelui de democratie intre 2008 si 2010.
Dar, chiar si pe acest fond negativ, Romania iese in evidenta.
Intre 2008 (data precedentului raport) si 2010, adica fix de cand Basescu si Boc s-au apucat sa "reformeze statul", Romania a suferit a doua cea mai grava scadere a indicelui de democratie (-0,46) din regiune dupa Ucraina (-0,64).
Situatia Ucrainei este explicata in raport prin faptul ca deschiderea democratica din perioada "revolutiei portocalii" a fost urmata de o noua alunecare spre autoritarism odata cu schimbarea de regim de dupa alegerile prezidentiale de la inceputul anului 2010, castigate de Viktor Yanukovich.
In cazul Romaniei, explicatia trebuie cautata chiar la "portocalii" nostri, care s-au aflat la putere in aceasta perioada. Singura mentiune explicita privind Romania se refera la includerea presei printre posibilele amenintari la adresa securitatii nationale. Dar cifrele vorbesc de la sine.
Pages From Democracy Index 2010 Web
In 2010, Romania a ajuns pe ultimul loc in Uniunea Europeana in privinta indicelui de democratie. Intre 2008 si 2010, tara noastra a retrogradat 6 pozitii in clasamentul global (de pe locul 50 pe locul 56), fiind depasita de Bulgaria, Croatia, Argentina, Mexic, Surinam (!), Sri Lanka (!!).
Iar acest lucru s-a intamplat fara ca indoielile legate de ultimele alegeri prezidentiale sa fie reflectate: pentru procesul electoral si pluralism, Romania primeste o nota foarte mare (9,58 din 10), desi se poate discuta daca este intr-adevar meritata.
Nu sunt un adept absolut al unor astfel de clasamente si indici, sunt constient de limitele lor, numai ca in cazul Romaniei notele proaste incep sa se adune si nu fac decat sa confirme ceea ce se observa deja cu ochiul liber. Declinul semnalat de indicele de democratie se adauga celui reflectat de Indicele de Perceptie a Coruptiei pe 2010 publicat de Transparency International si altor indicatori legati de calitatea guvernarii.
Daca in privinta crizei economice puterea continua sa invoce (intr-un mod cel putin discutabil) "greaua mostenire", nu prea vad cum poate da vina pe guvernele precedente pentru deteriorarea calitatii guvernarii si a ordinii democratice de cand Basescu l-a pus (si il tine cu tot dinadinsul) pe Boc premier.
No comments:
Post a Comment