Wednesday, October 6, 2010
Republica Entropica Romania (RO)
Ieri, 5 octombrie 2010, vandalii portocalii au mai facut un pas spre destructurarea ordinii legale si institutionale, fortand crearea unui nou grup parlamentar la Camera Deputatilor (detalii aici). Reactiile opozitiei, ca si ale televiziunilor tabloide considerate antibasesciene (dar care mi se par tot mai mult a fi parte a aceluiasi rau difuz si opresiv care s-a intins peste tara), au fost sub semnul tot mai obisnuitei toropeli a mintii si simturilor, genul de stare in care subiectul nu mai distinge lucrurile cu adevarat importante de zgomotul ambiant.
Momentul este totusi semnificativ si merita consemnat, pentru ca aduce Romania inca si mai aproape de abisul anomiei, al lipsei de structura, al entropiei si tribalismului.
Decizia de astazi de la Camera merge direct impotriva Constitutiei, asa cum a fost interpretata prin doua decizii ale Curtii Constitutionale, din 2005 si 2006. Acele decizii stabilesc negru pe alb ca, in spiritul si litera Constitutiei, structura politica legitima a Parlamentului - reflectata in structura birourilor permanente si a comisiilor parlamentare - este cea rezultata in urma alegerilor (in cazul in care ati uitat ce ati votat in 2008, va puteti aminti citind aici), nu cea alterata ulterior prin migratie politica. Implicit, nu pot fi create noi grupuri parlamentare ale unor formatiuni care nu au participat in alegeri, deoarece in acest fel se schimba configuratia politica a Legislativului.
Ceea ce s-a intamplat astazi la Camera Deputatilor va avea drept consecinta imediata schimbarea majoritatii in Biroul Permanent, unde se iau importante decizii de procedura si pe care coalitia guvernamentala nu-l controla pana acum, desi isi asigurase majoritatea in plen. Prin previzibila repetare a actiunii in camera superioara - unde majoritatea PSD-PNL din Biroul Permanent reusise pana acum sa zadarniceasca asalturile "portocaliilor" - se deschide si calea indepartarii lui Mircea Geoana de la presedintia Senatului, un obiectiv mai vechi al puterii (mai pe larg despre aceasta miza, aici).
Pe scurt, controlul portocaliu asupra Parlamentului devine total, masluirea configuratiei politice rezultate din alegeri este in acest moment desavarsita. Iar faptul ca, dupa mai multe incercari, puterea a reusit pana la urma sa mobilizeze voturile de care avea nevoie pentru decizia (repet, anti-constitutionala!) de ieri, nu este de bun augur nici pentru soarta motiunii de cenzura pe care se pregateste sa o depuna opozitia; este greu de crezut ca cei care s-au facut partasi la acest nou abuz al puterii vor intoarce armele la motiune.
Labels:
Curtea Constitutionala,
institutii,
parlament,
Romania
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pai opozitia ce pazea? Nu au decat sa atace la CC decizia plenului si gata. UDMR in schimb face un joc periculos. Inconstienta "partenerilor" de coalitie va naste monstri.
ReplyDeleteC.
Opozitia a anuntat intr-adevar ca va ataca hotararea cu pricina la CCR (http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-a-devenit-unpr-partid-parlamentar-908155.html), e interesant de vazut daca CCR va merge pana intr-acolo incat sa-si contrazica deciziile anterioare pentru a favoriza UNPR - inca mai sper ca nu.
ReplyDeletePe de alta parte, UDMR pare "in two minds" pe tema asta: dupa ce au votat cu PDL+UNPR, acum dau semnale ca, de fapt, au retineri in a merge pana la capat - vezi ce spune Marko aici. Asta pare a fi din ciclul "am o parere, dar nu sunt de acord cu ea". Sau nu-si mai controleaza Marko oamenii?