Tuesday, January 12, 2010

Record mondial (RO)

Romania are un adevarat recordman in Mugur Isarescu. El este cel mai longeviv guvernator de Banca Nationala din lume, conform World Records Academy, Isarescu ocupand aceasta functie din 1990. Recordul a fost omologat in iulie 2009. Intre timp d-l Isarescu a obtinut un nou mandat de 5 ani, asa ca zi de zi isi doboara propriul record mondial si sunt putine sanse sa-l mai egaleze cineva pentru foarte mult timp de acum incolo.

Mugur Isarescu este un monument de expertiza si competenta, recunoscut pentru a fi salvat de multe ori Romania de-a lungul zbuciumatei tranzitii post-comuniste.

In functia de guvernator al BNR el a reusit numeroase recorduri, de exemplu intre 1991-1993, cand rata inflatiei a atins cifre record, osciland intre 200% si 300% (ulterior ramanand constant inalta si sarind din nou in 1997 peste 150%). Abia din 2004 a coborat Romania rata inflatiei la o singura cifra; spre comparatie, in Polonia lui Leszek Balcerowicz (un arhitect al reformelor din anii 1990 si un fost guvernator de Banca Nationala cu care d-l Isarescu este uneori comparat), rata inflatiei nu a ajuns niciodata la trei cifre (recordul lor a fost doar de 86,5% in 1990), iar din 1998 a coborat la o singura cifra, nemaiputand emite pretentii la vreun record.

Cand a simtit nevoia, Romania a putut apela cu incredere la d-l Isarescu. De exemplu in decembrie 1999, cand l-a rugat sa-i fie prim ministru si d-l Isarescu a acceptat, indeplinind aceasta inalta functie pentru un an (pastrandu-si insa postul la BNR). In 2000, a existat chiar o chemare mai inalta: d-l Isarescu a candidat la presedintie. Scorul obtinut la acele alegeri (un anti-record de o singura cifra, cam la sfertul ratei inflatiei din acel an) a aratat ca romanii apreciaza mai mult prestatia domniei sale ca guvernator al BNR.

In cursul anului trecut, d-l Isarescu a atins recorduri de optimism in previziunile domniei sale privind evolutia economiei romanesti in contextul crizei mondiale. Nu mai departe de luna mai 2009, guvernatorul inca estima ca tara noastra va avea crestere economica pozitiva in 2009 (estimarea FMI in acest moment este o scadere - record si ea, dar in sens invers - de peste 8%).
In partea a doua a anului, d-l Isarescu a fost din nou vazut ca o posibila solutie salvatoare pentru postul de premier, in contextul crizei politice care a zguduit Romania. De data aceasta, Mugur Isarescu a refuzat, mai intai in octombrie, cand un consilier al domniei sale, Lucian Croitoru, a raspuns chemarii patriei (fara a reusi insa sa treaca de prima incercare - validarea in parlament, stabilind in acest mod si un nou record in politica romaneasca de dupa 1989). Pentru ca totusi tara (sau o parte a ei) a insistat, d-l Isarescu a fost nevoit sa refuze din nou, invocand varsta inaintata si faptul ca este mai de folos tarii in postul actual.

Asa ca a ramas Mugur Isarescu sa se dedice in intregime indeplinirii obiectivelor si tintelor BNR, cruciale pentru economia romaneasca. Printre care, la loc de cinste - de fapt, principala sarcina asumata de BNR incepand din 2005 - este tintirea inflatiei.
Si in acest domeniu, BNR sub conducerea d-lui Isarescu a reusit un record sui generis. Tintele adoptate au fost destul de lejere, cu o marja de 2% (+/- 1% fata de valoarea tintita), dar in cinci ani BNR a reusit numai o singura data (in 2006) sa isi atinga tinta. Rata inflatiei raportata in 2009, de 4,74%, depaseste pentru al treilea an consecutiv tinta anuala (fixata de BNR la 3,5% +/- 1% pentru 2009).


***
N-as vrea sa se inteleaga ca nu ii recunosc d-lui Isarescu meritele pe care le are. In 1999 de exemplu, cand Romania s-a aflat la un pas de intrarea in incapacitate de plata (iar FMI, cu obisnuitul simt al oportunitatii, si-a inchis finantarea pentru Romania si a sfatuit autoritatile sa declare incetarea platilor la datoria externa), BNR a reusit cu mare abilitate sa traverseze momentul dificil fara a inceta platile. Poate ca a evitat si alte catastrofe despre care nu vom afla niciodata.

Dar de aici si pana la a-i atribui lui Mugur Isarescu nivelul superlativ al excelentei tehnocratice si a-l transforma intr-un guru al reformelor economice si al tranzitiei capitaliste a Romaniei este o cale lunga, care nu ar trebui parcursa atat de usor in lumina "recordurilor" mentionate mai sus.
Usurinta cu care aceasta distanta este totusi parcursa si recurenta reflexului de a apela la Mugur Isarescu ca la un salvator al natiunii vorbeste nu atat despre valoarea intrinseca a d-lui Isarescu, cat despre precaritatea alternativelor.

5 comments:

  1. bine scris... Orice om sanatos ishi poate da seama ca Isarescu este maestru in acoperiri, tranzitivitatzi shi scamatorii financiar bancare.... De aia a stat pe scaunul ala atita timp, indiferent de culoarea celor care au condus shi furat Romania....
    Cine credincios, este unul dintre ei, etern shi fascinant ca o statuie ridicata in biroul de guvernator general al Bancii Natzionale a Romaniei...
    Poate ca istoria se va uita mai de aproape la acest recordman, shi va descifra misterele circuitului banilor in Romania....

    ReplyDelete
  2. Cred ca inainte sa-i judecam prestatia de guvernator ar trebui sa intelegem 1.competentele BNR-ului in general si ale lui Isarescu in particular (care in niciun caz nu includ reformele economice sau tranzitia la capitalism), precum si putinele parghii prin care acestea se manifesta. Si 2. cauzele unor fenomene economice precum inflatia, recesiunea si altele, pentru a intelege de unde vin de fapt problemele.

    Imi pare rau, dar a nu intelege munca unui finantist nu inseamna ca respectivul e de vina pentru toate relele. Eu nu cunosc niciun profesionist din bransa care sa aiba o parere proasta despre Isarescu, dimpotriva. Pentru a intelege mai bine ce face BNR-ul in viata de toate zilele, va recomand emisiunea Biz Bazar cu Moise Guran pe Antena 3.

    ReplyDelete
  3. @ Anonymous

    Multumesc pentru comentariu.
    Cred ca faceti totusi o greseala cand presupuneti ca nu as avea idee despre competentele BNR sau parghiile pe care le are la dispozitie. Ca si in privinta emisiunii lui Guran de pe A3, pe care o urmaresc frecvent.
    Cum am scris, ii recunosc unele merite indiscutabile d-lui Isarescu. Nu am scris nicaieri ca ar avea competente legate de reformele economice, asta e in mod clar treaba guvernului. Doar ca Mugur Isarescu insusi a fost vazut de mai multe ori ca solutie salvatoare ca prim ministru.

    BNR, ca orice banca centrala, este responsabila cu politica monetara. Ce s-a intamplat cu masa monetara in anii in care inflatia a fost de 200-300% in Romania va las sa presupuneti. Maleabilitatea excesiva a BNR fata de presiunile politice este concluzia care se degaja, coroborata si cu recordul de longevitate al guvernatorului.
    De asemenea, nu gasesc normal ca, in conditiile in care o tinta asumata explicit este ratata pentru al treilea an consecutiv, nimeni la nivel inalt nu pune in discutie excelenta managementului BNR. Sau cand cineva se inseala atat de grav in prognoza economica, sa i se acorde incredere totala in continuare in deciziile de politica monetara (care sunt legate strans de calitatea prognozei privind situatia economiei).
    Pentru exactitate, trebuie spus ca unii analisti (chiar daca poate nu d-l Moise Guran) au mai criticat BNR pentru unele decizii sau politici (vezi de ex. http://www.politichii.ro/?p=1488). Dar a ridica orice semn de intrebare in privinta d-lui Isarescu ramane in mare masura tabu.

    ReplyDelete
  4. autor: "a-i atribui lui Mugur Isarescu nivelul superlativ al excelentei tehnocratice si a-l transforma intr-un guru al reformelor economice si al tranzitiei capitaliste a Romaniei este o cale lunga"

    Nu, nu este o cale lunga, dimpotriva este o cale scurta, singura la indemana in Romania: Superficialitate si mediocritate. In acest sens, dl. Isarescu este probabil cel mai potrivit in acea functie pentru ca, din ceea ce avem, ceva ma bun nu putem alege. Foarte probabil!
    Sa nu uitam insa ca performantele de finantist ale dlui. Isarescu au fost totdeauna acoperite: 1) cu decizii politice (marele mariaj al BNR cu ORICE guvern) si 2) cu multi bani. Sa nu uitam ca banii de la FNI s-au dus direct in visteria BNR pentru a sprijini "politicile finantiste" ale conducerii Bancii Centrale (sa proptesti moneda proprie cu valuta forte inchiriata cu dobanda mare e, intr-adevar, o masura fiscala extrem de complexa!). Mai adaug si ca, probabil intamplator, acestea se petreceau in an electoral cand era mare nevoie de liniste.
    Ce ii reprosez eu, ca cetatean, dlyui. Isarescu, e insa lasitatea si/sau perversitatea:
    - desi putea si TREBUIA sa o faca din timp, dl. Isarescu NU a iesit in public, la timp, niciodata pentru a tempera elanul romanilor de a "investi" in Caritasuri, fonduri mutale, actiuni utopice, sau, in ultima vreme, in proiecte imobiliare.
    - Dl. Isarescu NU a atentionat bancile sa o lase mai moale cu conditiile nici cand acestea dadeau credite cu taraita nici cand au bulversat economia creditand apartamentele "de pe vremea lui Ceausescu" sau tot felul de aventuri imobiliare moderne cu preturi halucinante pe metrul patrat construit (la nivelul marilor metropole din marile economii occidentale). Seful BNR a iesit cu un comunicat care indemna la "prudenta" si in acre spunea ceea ce era evident - ca bancile crediteaza valori imobiliare nerealiste - extrem de tarziu, dupa ce romanii - cu entuziasmul specific acestui popor - se bagasera pana peste cap in datorii.
    - Acelasi Isarescu a lasat bancile sa schimbe regulile jocului din mers, dupa ce s-au fript cu ciorba sufland si in iaurt, si chemandu-i pe cetatenii contractanti sa semneze pentru modificarea impovaratoarea a contractelor de credit cu noi gajuri si dobanzi scoase din palarie
    - Dl. Isarescu s-a jucat cu cursul de schimb facnad experimente "secrete" de reactie rapida la "provocarile" pietei, provocand deprecierea rapida a leului de pe o zi pe alta, pentru a anunta apoi senin ca "experimentul a reusit", BNR face fata "provocarilor". (Cum or fi facut fata cei care in ziua respectiva aveau nevoie de valuta?)
    - Nu in ultimul rand, dl. Isarescu a creditat (tacit sau activ) tot felul de variante utopice privind evolutia ratei de schimb (la inceputul lui 2009 se "estima" ca EURO va valora peste 5 Lei), a inflatiei (cum arat pelin), a evolutiie "crizei" in general.
    Pentru toae acestea dl. Isarescu nu ca nu este un bun manager al BNR. El este de-a dreptul un pericol public, un pericol pentru cetatean.
    Parerea unui cetatean.
    C.

    ReplyDelete
  5. corectie: nu "banii de la FNI", "banii de la FMI", evident!
    C.

    ReplyDelete