Thursday, January 21, 2010

Armata e cu noi? (RO)





In ultimele 24 de ore telenovela flacarii violet si atacurilor energetice a luat o intorsatura interesanta. Daca tot ne-am umplut de ridicol (fiind dupa stiinta mea prima tara "occidentala", din UE/NATO, in care se discuta la asemenea nivel despre interventii paranormale in politica), macar sa mergem pana la radacina chestiunii. Dan Tapalaga si altii au dreptate, presedintele Basescu are de dat niste explicatii - cel putin. Si repede.

Ceea ce incepem sa aflam despre personajul Aliodor Manolea ii contureaza un profil tipic de sarlatan. Pretins posesor al unor puteri paranormale, a reusit sa conviga politicieni de frunte - inclusiv presedintele in functie al Romaniei - sa-i cumpere serviciile. Sotia sa, "paranormala" si ea si coautoare impreuna cu Aliodor a unor carti ca "Influenta distala" (vezi alaturat), a fost numita politic de PDL intr-o institutie publica. Daca puterile lor ezoterice le-au adus un relativ succes in planul consultantei politice, in schimb nu prea le-au fost de folos in afaceri, unde nu le-a mers stralucit. Dar cine are nevoie de talent sau puteri paranormale in afaceri daca poate ajunge in anturajul intim al presedintelui Romaniei?


Va fi interesant de urmarit in continuare.
Pe mine ma mai intriga insa ceva.

In cele cateva ocazii cand m-am intersectat cu armata, am fost mai mereu frapat de concentratia destul de mare de "ciudati", oameni cu credinte ferme in extraterestri, paranormal, ezoterism, tot felul de teorii ale conspiratiei s.a.m.d. Cel putin din esantioanele cu care am venit in contact, mi se pare ca proportia celor carora le cam "fileaza o lampa" este considerabil mai mare in armata decat in populatia generala (si, la drept vorbind, nici la aceasta din urma nu stam prea bine); si - mai ingrijorator - mai mare in cadrul ofiterimii decat printre soldatii de rand. Pare a exista ceva la structurile de forta care ii atrage pe acesti oameni. Iar testarile psihologice aplicate de armata nu par sa reuseasca sa-i filtreze - dimpotriva, ii selecteaza.


Nu am fost deci deloc suprins sa aflu ca si Aliodor al nostru a fost ofiter in armata romana. Este doar inca unul dintr-o lunga serie.
Va mai amintiti de generalul Mircea Chelaru? Din cate am vazut, omul parea nebun de legat, dar asta nu l-a impiedicat sa ajunga Sef al Marelui Stat Major al Armatei in 2000. Pana la urma a trebuit sa se retraga, dar nu inainte de a produce o mare jena nationala cu elucubrantele declaratii emise de la inaltimea functiei in (mult prea) frecventele conferinte de presa.
Alt exemplu celebru, de care probabil ati auzit - scriitorul de succes Pavel Corut, cu peste 100 de carti de fantasy ezoteric la activ (si cu mare succes la un anumit gen de public, genul care urmareste fidel OTV si citeste reviste de spiritualism, stiinte neconventionale si leacuri naturiste). Si el a fost militar de cariera.
Si exemplele ar putea continua.

De ce se intampla asta?
Nu am un raspuns, dar am o banuiala.
Cred ca mitologia nationalista propagata pe toate canalele posibile in perioada ceausista si care ramane foarte prizata in armata (desi, intre timp, a mai fost evacuata - de bine, de rau - din programele scolare) antreneaza si solicita facultati intelectuale diferite de cele in care se simt bine logica, abordarea stiintific-experientiala, simtul masurii, incertitudinea. Valorile militare, probabil, sunt mai organic asimilate de oameni cu procese mentale ermetice si monocentrice, nedisipati in diversitatea ideilor si realitatii. Iar acesti oameni sunt mai predispusi fie la a se canaliza spre credinte si practici din zona "influentei distale" sau a "consulting-ului sinergetic", fie la a se lasa influentati de sarlatani cu pretentii paranormale. La randul sau, prin disciplina si regularitatea pe care le impune, regimul de cazarma potenteaza suplimentar scranteala cu care astfel de indivizi au venit de acasa.

2 comments:

  1. În tinereţe am tradus vreo duzină de cărţi "de specialitate" şi avansez o ipoteză "în cunoştinţă de cauză": datorită faptului că cele două mari puteri din perioada războiului rece au investit sume imense în acest tip de "ştiinţe", celelate ţări, între care şi România, au investit şi ele proporţional. Normal că cei care se ocupau cu aşa ceva au căpătat un aer misterios şi de aici legenda urbană e gata. La noi - ca şi la americani şi ruşi - vorbim de populaţii structural rurale (comparativ cu "vechea Europă" unde astfel de preocupări sunt ceva mai recente venite în baza "colonialismului cultural" american) aşa că popularitatea se explică uşor.

    ReplyDelete
  2. itzi recomand sa vezi cind ai timp, filmul "The Men Who Stare At Goats".... shi vei intzelege teoria conspiratziei din creierele ofitzerilor superiori, oriunde ar fi ei....
    in rest comentariul este excelent....

    ReplyDelete