Friday, January 29, 2010

ANI, fa-te ca lucrezi ! (RO)


Biblia spune ca exista un timp pentru toate (Ecleziastul 3, 1-8): un timp pentru nastere si un timp pentru moarte; un timp pentru ras si un timp pentru plans; un timp al tacerii si un timp al vorbitului s.a.m.d.

Corolarul ar fi ca un lucru trebuie judecat nu doar in sine, ci si dupa cum se situeaza in contextul curgerii lumii, dupa momentul in care intervine. Un lucru in principiu bun poate sa pice prost daca vine la momentul inoportun; si viceversa.

De exemplu, cand ieri Gica Popescu ii lua apararea lui Adrian Mutu in disputa cu selectionerul Razvan Lucescu privind (ne)convocarea "briliantului" la echipa nationala, interventia putea parea o recunoastere benigna a meritelor unui mare talent fotbalistic si o mana intinsa generos de un membru al "generatiei de aur" catre liderul informal al grupei de varsta care n-a reusit, din pacate, sa devina o "generatie" a fotbalului romanesc in ciuda oportunitatilor mai mari pe care le-a avut la dispozitie. Dar cand, doar cateva zeci de minute mai tarziu, a cazut ca un traznet vestea ca Mutu a fost din nou prins cu substante interzise, momentul ales de "Baciul" Popescu pentru declaratia de sprijin s-a dovedit cel putin neinspirat.

Cand vine vorba de lupta anticoruptie, este insa foarte greu sa suspectezi institutiile noastre de lipsa stiintei alegerii oportune a momentului. Istoria vorbeste de la sine, lupta anti-coruptie s-a purtat cu un foarte acut simt al oportunitatii politice.

De aceea, cand intr-un interval de cateva zile apare brusc o avalansa de evenimente legate de coruptie si personaje importante din politica romaneasca, este greu sa luam totul drept o serie de coincidente.
Sa recapitulam cateva intamplari (neintamplatoare) din ultima saptamana:

In primul rand, Agentia Nationala de Integritate (ANI) emite de cateva zile decizii si comunicate de mare importanta pentru tara, intr-un ritm frenetic:
  • luni, 25 ianuarie: Klaus Johannis s-ar fi aflat in situatie de incompatibilitate in 2003-2004, ceea ce ar antrena interdictia de a fi numit intr-o functie de demnitate publica timp de trei ani;
  • marti, 26 ianuarie: sesizarea parchetului de pe langa de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la fals in declaratii atribuit deputatului liberal (fost ministru) Eugen Nicolaescu;
  • joi, 28 ianuarie: sesizarea parchetului de pe langa ICCJ cu privire la fals in declaratii atribuit senatoarei PDL (fost ministru) Sorina Placinta;
  • vineri, 29 ianuarie: sesizarea parchetului de pe langa ICCJ cu privire la fals in declaratii atribuit presedintelui Senatului (si presedinte PSD) Mircea Geoana.
In al doilea rand, Curtea de Conturi (condusa de vechea noastra cunostinta Nicolae Vacaroiu) anunta finalizarea anchetei in cazul Elenei Udrea (fost ministru al Turismului, actualmente ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului), urmand ca dosarul sa fie transmis in cel mai scurt timp Camerei Deputatilor, ulterior putand fi inaintat si la DNA. Mai mult, se anunta pentru luna urmatoare o avalansa de dosare "cu nume grele" de la Curtea de Conturi.

Nu in ultimul rand, miercuri 27 ianuarie ICCJ a condamnat definitiv la trei ani si jumatate de inchisoare (cu executare!) pe primarul PDL Mircia Gutau si viceprimarul de Ramnicu Valcea intr-un dosar de luare de mita.

Avem deci in decurs de numai o saptamana nu mai putin de sase nume grele de politicieni implicate in anchete administrative (si mergand spre posibile urmariri penale) legate de probleme de coruptie / integritate / conflict de interese - sau, intr-unul dintre cazuri, o decizie judecatoreasca definitiva. Asta dupa ani de zile in care s-au intamplat prea putine lucruri pe acest front - in ciuda promisiunilor aliantei DA din 2004, a faptului ca am avut timp de peste doi ani la Justitie o ministra campioana europeana a anti-coruptiei (conform unei pareri larg raspandite; parerea mea despre d-na Macovei este aici), a presiunilor UE, a eforturilor hotarate ale presedintelui Basescu de a reforma clasa politica, parlamentul, statul si orice i-a mai cazut in mana.


Deci, ce se intampla?
Mi-ar placea sa cred ca au fost ridicate restrictiile politice, ca s-a dat liber la anchetele implicand politicieni si ca institutiile s-au si pus pe treaba. Nu exclud cu totul posibilitatea sa existe ceva-ceva in acest sens, viitorul ne va spune. Dar deocamdata, prudenta bazata pe experienta ne indeamna sa incercam sa deslusim un inteles ascuns, sa ghicim motivatii si interese dincolo de ceea ce se vede.


Se pot gasi explicatii individuale pentru fiecare caz in parte - de ce acum, de ce persoana respectiva. Am incercat si eu sa discut din acest unghi autosesizarea ANI in cazul Johannis. Altii au construit explicatii si scenarii destul de plauzibile in cazurile Gutau si Geoana.

Dar o explicatie individuala, caz cu caz, nu este cu totul satisfacatoare cand avem de-a face cu o asemenea aglomeratie de evenimente. Ar mai trebui totusi o explicatie si pentru coagularea lor intr-o secventa atat de rapida (si care, dupa unii si altii, n-ar fi decat inceputul).


Fara sa am pretentia unui raspuns definitiv, as avansa o posibila explicatie, cu titlu provizoriu. Anul acesta se anunta foarte dificil din punct de vedere social. Se vorbeste de zeci de mii de disponibilizari, de inghetarea salariilor, de somaj tehnic, sindicatele incep sa se agite.
In aceste conditii, un foc de artificii spectaculos pe tema luptei anti-coruptie nu mai pare o extravaganta, ci o precautie necesara, o diversiune oportuna, o valva de siguranta pentru reducerea presiunii asupra guvernului. Semn ca, intr-adevar, ni se pregateste ceva.

UPDATE: Pentru ca saptamana sa nu se incheie pe o nota monotona, DNA a mai facut vineri o mutare in dosarul lui Adrian Nastase.

No comments:

Post a Comment