"Am luat nota de constituirea unei majoritati politice in Parlament, care este gata sa isi asume guvernarea tarii in perioada dificila care urmeaza. Felicit partidele pentru ca au inteles urgenta deblocarii situatiei politice in contextul acutalei crize economice. Iau nota cu satisfactie de largul consens creat in jurul unui candidat independent pentru postul de prim ministru, in persoana d-lui Klaus Johannis. Dupa cum am mai declarat, consider ca primordial in momentul de fata este sa dam tarii cat mai repede un guvern competent si credibil, cu sustinere politica solida. De aceea, in spiritul Constitutiei si al principiilor democratice, il nominalizez pe domnul Johannis pentru postul de prim ministru al Romaniei. Ii doresc succes in alcatuirea cat mai rapida a guvernului si il asigur de intregul meu sprijin in perioada urmatoare".
Ceva in genul asta ar fi trebuit sa auzim, daca Romania era o tara normala.
In schimb, ca un semn rau prevestitor, in cursul diminetii de joi au inceput sa apara in unele media, "pe surse", stiri despre un dosar penal pe care l-ar avea Johannis (o afacere cercetata din 2006, in care incadrarea lui Johannis a fost recent redusa la neglijenta in serviciu). Anuntul care a venit mai tarziu dinspre Cotroceni este deja cunoscut. Iar seara, presedintele a iesit la ofensiva pe unul din canalele preferate.
Basescu a preluat din nou initiativa in stilul caracteristic, cu pretul radicalizarii crizei. Este o atitudine de gambler care pluseaza mereu pana cand adversarul se sperie de escaladarea mizei si cedeaza. Faptul ca asta a fost pentru el de ani de zile reteta succesului in politica confirma ca in Romania nimic nu mai este la adapost de razboiul politic. Totul se joaca, pana castiga Basescu.
Probabil ca mutarea de azi ii asigura un nou mandat, desi felul in care a procedat il descalifica in mod definitiv ca presedinte al unei tari democratice, aflat deasupra taberelor politice, mediator intre institutii si garant al ordinii constitutionale. Sau poate tocmai de aceea.
Partidele altele decat PDL sunt acum sub presiune sa accepte premierul nominalizat de presedinte, sau sa apara ca vinovate de prelungirea crizei politice. Pronosticul meu este ca vor ceda, coalitia se va fisura, guvernul Croitoru va fi validat in parlament. Ii doresc succes.
Nu imi fac iluzii. Oricum coalitia nu era foarte solida, alcatuirea ei avea ceva fragil si miraculos, mergand neasteptat in directia acelui pact anti-vandalism pe care il sugeram intr-o postare anterioara. Dar Geoana si Antonescu raman adversari directi in competitia prezidentiala, iar acum sunt prinsi in plus intr-o dilema a prizonierului, in care cine tradeaza primul ar putea obtine niste avantaje tactice. Si chiar daca oficial partidele noii coalitii raman pe pozitie, oricum ceilalti au la dispozitie cel putin inca 10 zile pentru a racola parlamentari: se va umbla din nou la dosare, se va cumpara si se va vinde.
Joi a fost o zi neagra pentru democratie in Romania, inca una dintr-o serie deja destul de lunga. Vandalii au castigat din nou. Si cred ca ne indreptam cea mai murdara campanie electorala din 1989 incoace.
Cine mai crede astazi ca miza in Romania este gestionarea crizei economice, transele de la FMI, pensiile si salariile etc traieste intr-un dulce vis. Ce se intampla la adapostul crizei este distrugerea brumei de democratie pe care am reusit sa o injghebam, de bine de rau, in ultimii 20 de ani. Si ma tem ca miza asta deja s-a jucat.
La anul pe vremea asta, criza economica va fi trecut, guvernul Croitoru isi va fi facut - sper - datoria, dar unii dintre noi vor avea un gust foarte amar in gura. Va trebui sa reconstruim institutiile democratice. Nu chiar de la zero, conditiile sunt semnificativ mai favorabile decat in 1990. Poate de data asta ne va lua mai putin de 20 de ani.
No comments:
Post a Comment