Sunday, October 25, 2009

Usor cu democratia pe scari (RO)



Presedintele Basescu convoaca un referendum in ziua primului tur al prezidentialelor. Tema referendumului (eliminarea unei camere a parlamentului, reducerea numarului de parlamentari) este populara, dar felul in care chestiunea este abordata nu este cel adecvat. Intrucat restructurarea parlamentului se poate face numai prin amendarea constitutiei, procedura pe care ar fi trebuit sa o initieze presedintele (daca era interesat de rezultat) este cu totul alta.
Ca sa nu se lase mai prejos, partidele anti-Basescu (cu exceptia UDMR-ului) organizeaza si ele referendumuri locale pe tema decriminalizarii prostitutiei sau a consumului de droguri usoare (de fapt, impotriva decriminalizarii, care a fost sugerata de o comisie prezidentiala). Intamplator, desigur, in ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Ca si in cazul referendumului prezidential, obiectul acestor consultari populare nu este foarte clar: in acest moment nu exista nici o initiativa legislativa in sensul decriminalizarii (desi in chestiunea prostitutiei a existat o astfel de initiativa cu ani in urma), in plus referendumurile locale nu prea au relevanta intr-o chestiune care poate fi abordata doar la nivel national.

Evident, miza jocului nu este nici parlamentul unicameral, nici decriminalizarea prostitutiei sau drogurilor usoare. Acestea sunt doar o perdea de fum. Daca era cu adevarat devotat ideii de reforma a parlamentului, presedintele Basescu ar fi putut face multe in cei cinci ani de mandat pe care i-a avut, pentru a materializa acest proiect; in loc de asta, se trezeste sa convoace, la sfarsit de mandat, un referendum pe trei sferturi irelevant si care, avand in vedere sansele mari ca participarea sa fie sub 50%, ar putea avea ca efect ingroparea pe termen lung a ideii pe care presedintele pretinde ca vrea sa o promoveze. La fel, Crin Antonescu si Mircea Geoana s-au exprimat deosebit de vocal impotriva decriminalizarii consumului de droguri usoare, desi familiile lor politice la nivel european (ALDE si PSE) au pozitii mult mai nuantate, fiind mai degraba favorabile ideii.

Care este atunci miza acestor referendumuri? Evident, una electorala, legata de alegerile prezidentiale - nu degeaba ele sunt planuite sa coincida cu cele doua tururi de scrutin. Dar lucrurile sunt ceva mai grave de atat.

Am argumentat recent ca democratia moderna are radacini superficiale in Romania. De fapt, exista o parte importanta a electoratului care are o cultura politica si mentalitati in linii mari pre-moderne, anti-democratice. Preferintele instinctive ale acestui tip de electorat se indreapta spre un lider puternic, autoritar; suspiciune fata de institutiile competitiei politice (parlament, partide) si fata de regulile formale ale democratiei;  etnocentrism si reflex identitar; respingerea diversitatii (asociata cu xenofobie, stigmatizarea minoritatilor sexuale, excluderea grupurilor marginale).
Acest tip de electorat subzista in aproape toate tarile democratice. Ce este diferit in Romania este ca el are inca o pondere importanta (si datorita proportiei mari a populatiei rurale) si ca partidele mainstream se complac deseori in a-i canta in struna. In Franta, de exemplu, exista asa-zisul "pact republican" al principalelor partide, atat de stanga, cat si de dreapta, care face ca ele sa faca de cele mai multe ori front comun impotriva fortelor radicale (de genul extremei drepte sau extremei stangi) care ataca "valorile republicane" (citeste principiile modernitatii, post-Revolutia Franceza).
La noi, asa ceva nu exista. PSD a putut fi aliat la guvernare (sub un nume anterior, PDSR), pe vremea "patrulaterului rosu", cu un partide cvasi-comuniste sau ultranationaliste. PDL sustine o campanie cu accente vadit anti-parlamentare (infioratoarea caricatura reprodusa mai sus, care alatura parlamentul unei lazi de gunoi, este pe site-ul de campanie al presedintelui Basescu). Iar PNL nu se sfieste nici el sa apeleze la bazinul electoral anti-modern si anti-democratic, prin discursul (plin de verva, dar fundamental antiliberal!) impotriva decriminalizarii consumului de droguri usoare.

Nu este anormal ca partidele extremiste, anti-democratice sa faca reverente partii din electorat care nu prea inghite democratia moderna; este, in fond, bazinul lor electoral. Dar este anormal, lipsit de scrupule si periculos pentru democratia romaneasca faptul ca partidele mainstream, apropiate in principiu de centrul politic, recurg la astfel de stratageme pentru a castiga voturi. Prin asta, ele ajuta la perpetuarea puterii curentului anti-democratic in randul electoratului si franeaza in loc sa ajute modernizarea Romaniei.

No comments:

Post a Comment