Friday, October 16, 2009

Jumatatea plina (RO)



Presedintele Romaniei se declara decis sa continue sa ignore balanta politica din parlament, chiar daca nu-i reuseste din prima incercare: in cazul in care parlamentul nu-l accepta ca prim ministru pe Croitoru, urmatorul desemnat va fi un om politic de la PDL. De asemenea, este hotarat sa organizeze un referendum chiar in ziua alegerilor, desi nu este deloc clar cum ar putea face asta in mod legal, tinand cont ca parlamentul se opune, iar guvernul interimar Boc - demis de parlament - nu mai poate emite o ordonanta pentru organizarea referendumului... Dar obstacolele legale oricum nu sunt ceva de care sa se impiedice presedintele.


In momentul asta democratia si ordinea constitutionala mai atarna de un fir de par in Romania.

Dar exista si o jumatate plina a paharului. In aceste zile a devenit extrem de clar ce fel de Romanie ne propune candidatul Basescu. Daca va castiga un nou mandat in noiembrie-decembrie, nu vom putea spune ca l-am votat in necunostinta de cauza.

UPDATE:
Acum presedintele spune ca ar dizolva parlamentul chiar pe 7 decembrie, fara sa astepte instalarea viitorului presedinte, daca propunerile sale de prim ministru (adica Croitoru, dupa care un politician PDL) sunt respinse de parlament. Deci, sa recapitulam: exista o larga majoritate in parlament (toate partidele minus PDL) pentru o formula de guvern, dar presedintele insista pentru alta si va dizolva parlamentul daca nu o accepta. Iar daca cineva isi inchipuie ca eventuala pierdere a alegerilor prezidentiale l-ar neutraliza, se inseala.

Am spus ca ieri a fost o zi neagra pentru democratia romaneasca, dar ziua de azi o intrece. Si ziua inca nu s-a terminat.

No comments:

Post a Comment