Thursday, October 29, 2009

A Tale of Two Countries (RO)

Noiembrie 2004:
O epopee portocalie se desfasoara simultan in Ucraina si Romania. Lumea face comparatii, paralele. Nu foarte magulitoare pentru Romania, care aspira sa devina stat membru al Uniunii Europene. Dar coincidentele trec dincolo de culoarea identica a opozitiei. In Ucraina, opozitia contesta rezultatele alegerilor, lumea iese in strada. In Romania, candidatul opozitiei la presedintie acuza fraudarea alegerilor parlamentare (desfasurate concomitent cu primul tur al prezidentialelor). Basescu castiga, Yushchenko - pana la urma - castiga si el.

2005 - 2008:
Tensiuni politice in Romania si Ucraina. Spargerea coalitiilor portocalii, razboi intre presedinti si premieri, blocaj politic... Intre timp, Romania adera la UE in 2007, dar ramane sub monitorizare. Basescu si Yushchenko sunt prieteni la inceput, dupa care relatiile se mai racesc. Cele doua tari isi rezolva un litigiu teritorial la Curtea Internationala de Justitie de la Haga; decizia este considerata ca dand castig de cauza Romaniei. Ucraina nu reuseste sa obtina statutul de tara candidata la Uniunea Europeana, nici invitatia de a adera la NATO, ambele obiective majore ale revolutiei portocalii din 2004. Romania sustine aspiratiile europene si euro-atlantice ale Ucrainei.

2009:
Criza economica loveste in plin ambele tari, care sunt printre cele mai afectate din regiune. Raspunsul guvernelor la criza este ineficace in ambele tari, desi amandoua obtin sprijin financiar international. Tensiunile politice afecteaza calitatea guvernarii. In octombrie, presedintele Romaniei declara public ca tara depinde de FMI pentru a putea achita pensiile si salariile din sectorul public.
Ambele tari se pregatesc de alegeri prezidentiale (noiembrie 2009 in Romania, ianuarie 2010 in Ucraina). In Romania o a doua coalitie se sparge. Presedintele e in razboi cu parlamentul. Principalele partide se acuza de intentii de fraudare a alegerilor. Presedintele vorbeste de chemarea de observatori OSCE la alegeri.

Octombrie 2009:
Dupa 5 ani, seamana Romania din nou cu Ucraina?

1 comment:

  1. Hm, da! Acum ne loveste simultan si gripa porcina/noua!...
    C.

    ReplyDelete