Monday, October 12, 2009

Romania sub val (RO)

Daca doriti sa revedeti... sau cumva ati ratat - vorbeste un candidat cu sanse la Presedintia Romaniei:



Ma tem ca nu se vor opri aici. Asistam la un ritual de marcare a teritoriului. Odata ce orice om cu o minima doza de bun simt - daca o mai exista cineva de felul asta in politica - se retrage ingretosat, "normalitatea" se redefineste la nivelul celor ramasi in ring. Mitocania si isteria din politica romaneasca au patruns adanc in zona patologicului.
Am scris recent despre deriva discursului politic din Romania. Acum s-a atins un nou record. Dar putrefactia limbajului politic nu reprezinta decat suprafata. Ceea ce se petrece sub stratul bancului porcos si injuraturii de mama este asaltul pitecantropilor politici asupra institutiilor statului, testarea rezilientei ordinii constitutionale pana aproape de punctul de rupere, impingerea democratiei romanesti pe muchie de cutit.

Pentru mine, eroii urmatoarei perioade vor fi cei care se vor incapatana sa-si faca datoria cu corectitudine si decenta la locul lor de munca, in ciuda zgomotului infernal din jur. Care isi vor vedea de treaba fara sa se lase intimidati de grosolania care se intinde ca un cancer, sau ademeniti de ispitele zilei - castig fara munca, celebritate de doi bani, imbogatire peste noapte.
Acest val de murdarie va trece pana la urma, este o incercare. Ce va ramane din Romania dupa asta se va datora acestor eroi anonimi.

1 comment:

  1. De ce va avea Oprescu (tot mai mult) succes?

    "Votati cum va dicteaza constiinta" - acesta este indemnul pe care liderii PSD si PNL l-au adresat parlamentarilor lor inaintea dezbaterii motiunii de cenzura. Si nu este prima data cand este folosit acest indemn.
    Pare OK, dar nu este. Da bine, poate, la prostime, dar in spatele acestui sfat "crestinesc" se ascunde toata gaunosenia politicii romanesti.
    Este vorba de conspirarea actiunii alesilor in spatele votului secret si a asa-zisei "constiintei" (sic!); Este vorba despre conspirarea legitimitatii partidelor pe seama actiunii individuale a membrilor lor; Este vorba de conspirarea relatiei dintre alesi si alegatori in spatele a tot felul de slogane gaunoase gen "reprezentare", "mandat", "interes national", "constiinta" (mai nou) etc. etc.
    Raspunderea (politica) insa - de grup si/sau individuala - este divizata, diluata, disipata, diminuata, plimbata si amanata pana la disparitia prin uitare sau ingropare sub zoaiele urmatoarei petarde detonata la ora de maxima audienta si cu largul sprijin al massmedia, la fel de (dez)orientata ca si clasa politica.

    Discursul politicienilor, in consecinta, este pe masura. Atat in campanii cat si intre, "discursul" nu mai are nimic programatic (evident, daca excludem ca, basic, toti ne vor binele absolut). Discursul este doar "reactiv" - reactie la reactie la reactie la reactie... Iar Oprescu este un perfect sublimat al acestei "evolutii".
    El a candidat de mai multe ori, la inceput cu rezultate palide. Succesul lui a crescut cu cat a avut mai putine lucruri de substanta de spus si cu cat el a putut sa se valideze prin componenta sa de mahalagiu absolut. Cat timp inca mai contau programul si solutiile, Oprescu a punctat jalnic. Omul a dovedit ca are logica si viziune de genunchiul broastei. De cand, insa, agenda publica o fac smecheriile, vorba intoarsa, mistocareala, injuratura, Oprescu e pe val.
    Da, concluzia asta ar fi: Romania sub val, Oprescu - pe val! Maine, va triumfa Vanghelie!
    C.

    ReplyDelete