Thursday, February 18, 2010

Tanar mafiot obraznic (RO)

Contine UPDATE dupa link

Acum merge pe 34 de ani, daca este mafiot cum a zis presedintele inca nu ne-am lamurit, dar in mod clar s-a obraznicit.

Propunerea de modificare a Constitutiei avansata de fostul ministru al Justitiei Chiuariu e o combinatie destul de bizara de:
  • constatari de bun simt - "Reducerea risipei si coruptiei in sectorul public priveste intr‐o mica masura Parlamentul. Pentru ca risipa si coruptia apar in special acolo unde se iau deciziile, in executiv"
  • indemnuri mobilizatoare - "Trebuie să evităm ca a treia Constituţie să fie scrisă pentru Traian Băsescu, sau pentru moştenitorii săi politici"
  • simple platitudini - "Numărul parlamentarilor nu poate fi stabilit decât pe baza unor criterii"
  • propuneri care par din alt film - "...instituirea, ca principiu constituţional, a obligativitatii unei dezbateri săptămânale: o dată pe săptămână, primul‐ministru vine în Parlament pentru a se confrunta cu liderii partidelor de opoziţie. Dezbaterea „prim‐miniştrilor” poate fi înlocuită, prin acordul tuturor partidelor parlamentare de opoziţie, cu dezbaterea între miniştri şi miniştri “din umbră” ai partidelor de opoziţie"
  • articole care s-ar potrivi mai bine in Codul Penal - "Desfăşurarea activităţilor specifice serviciilor de informaţii de către structuri publice sau private constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea pe viaţă" - inchisoare pentru "structuri", inteleg :-). 

Documentul este in mod evident insailat in graba, nici macar nu a fost editat ca lumea. Expunerea de motive si propunerile de modificare sunt amestecate, fraze si chiar paragrafe intregi sunt in bold, stilul oscileaza intre fraze colturoase cu sonoritate legala ("Decizia Curţii este executorie şi general obligatorie de la data pronunţării") si tonul de conversatie ("Justiţia ia exemplu de la celelalte puteri, e încă ineficientă în a face ordine în ograda proprie..."), textul e presarat cu scapari gramaticale (p.5: "vom avea un număr total în jur 143 parlamentari"; p.6: "propun instituirea, ca principiu constituţional, obligativitatea...").

Nu tot ce scrie acolo este o prostie, unele propuneri cum ar fi reducerea serviciilor secrete sunt binevenite.
Dar sunt de acord ca ideea de a desfiinta functia de presedinte - cea care a atras atentia presei - chiar este o prostie. Folosind chiar argumentele prezentate de Chiuariu (conflictele recurente intre presedinte si premier; redundanta unuia dintre ei daca premierul doar executa ce vrea presedintele, cum face Boc), se poate cel putin la fel de bine concluziona ca ar trebui sa desfiintam postul de prim ministru si sa avem un model de tip american, cu presedintele sef al executivului.

Da, ideea privind desfiintarea functiei de presedinte este o prostie - pe fond.
Dar nu este o idee rea pentru a capta atentia unei prese in mare masura tabloidizate.



Nu cred ca acest proiect va genera vreo discutie serioasa, ma indoiesc chiar ca are sanse sa fie insusit politic de PNL in aceasta forma.

Ii gasesc totusi un merit - acela de a redefini termenii discutiei (si intinderea campului de joc) in chestiunea modificarii Constitutiei.

Cum am mai spus, partidele democratice au datoria morala sa se opuna desfiintarii unei camere a parlamentului. Problema este cum sa faca asta fara sa fie maturate de valul propagandei populiste a PDL, care va instrumentaliza fara scrupule referendumul din 2009 ("vocea poporului") in ciuda relevantei lui cel putin discutabile.

Propunerea lui Chiuariu, chiar daca este subtire, poate semnala ca macar PNL se pregateste de rezistenta (de la PSD nu am asteptari prea mari, date fiind framantarile interne si stupida promisiune din campanie a lui Geoana ca va promova modificarea Constitutiei pe baza referendumului din noiembrie).
In plus, sugereaza o linie de rezistenta la asaltul presedintelui impotriva parlamentului (reducerea chiar mai radicala decat a propus Basescu a numarului de parlamentari, dar cu pastrarea structurii bicamerale - o pozitie de pe care se poate mai usor contracara propaganda PDL); si in acelasi timp semnaleaza - foarte important! - ca nu este deloc obligatoriu ca discutia privind amendarea Constitutiei sa se limiteze la ce vrea Basescu.

Din aceste motive, cred ca ultima obraznicie a tanarului mafiot merita pana la urma salutata.

UPDATE: Dupa cum anticipam, PNL se distanteaza de documentul lui Chiuariu, precizand insa ca lucreaza in mod serios la o pozitie pe aceasta tema. Iesirea lui Chiuariu si-a indeplinit rolul: a creat un orizont de asteptare si a contribuit la modificarea termenilor discutiei, fara sa lege in vreun fel PNL-ul de propunerile specifice avansate (dintre care unele schioapata evident).

2 comments:

  1. Observ ca in linii generale ai aceeasi parere cu a mea ( http://domnulsix.wordpress.com/2010/02/17/daca-nu-i-poti-invinge-desfiinteaza-i ) in privinta initiativei lui Chiuariu.
    De cativa ani PNL si PSD nu fac altceva decat sa se apere si sa raspunda la petardele aruncate de Basescu. Din acest motiv sunt mereu in offside si Basescu le dicteaza agenda si lor si noua. Initiativa asta ar fi fost o ocazie foarte buna pentru PNL sa conduca ei ostilitatile si sa-i ia caimacu referendumului de la gura lui Basescu punandu-l pe el in pozitia de a se apara.
    Insa nu se pot debarasa de obsesii si orgolii si incluzand in lista de modificari tampenia cu functia de presedinte nu fac altceva decat sa se puna singuri in defensiva. E o modalitate clasica de a-ti da cu stangul in dreptul.
    Nu stiu de ce ma aprind de fiecare data in situatii d-astea ca doar e treaba lor. Fiecare pasare pe limba ei piere.

    ReplyDelete
  2. am ajuns aici prin linkul din NBD link dupa link.
    Am mai gasit acest topic in alte 2 bloguri si acolo am spus mai mult.
    daca atita poate Chiuariu si PNL asta e! De la aiureala cu desfiintarea functiei de presedinte si nu corectarea ei cum au facut altii inseamna ca ai pornit cu stingul si restul aur sa fie nu mai este bagat in seama

    ReplyDelete