Monday, December 21, 2009

Sa vorbeasca expertii? (RO)

Old house in Rosia Montana

Pe lista prioritatilor noului guvern, care va trebui votat de parlament poimaine daca nu vrem sa ramanem fara buget pe 2010 si sa se amane din nou transele de la FMI, si-a facut loc si chestiunea foarte urgenta a exploatarii aurifere de la Rosia Montana.

Chestiunea lancezeste de ani de zile, dar acum Adriean Videanu vrea o decizie rapida in favoarea implementarii proiectului cu actualul investitor, pe baza argumentului ca "piata aurului favorizeaza asemenea proiecte", si a cerut includerea lui in programul de guvernare.
Miza este considerabila, pentru ca votand pentru investirea guvernului, parlamentul va vota la pachet si programul de guvernare.

Pozitia PDL nu este chiar o surpriza. Traian Basescu s-a exprimat inca din 2004 in favoarea proiectului si nu s-a dezis de el nici la ultima dezbatere televizata cu Mircea Geoana.
(E drept ca Emil Boc cu ceva ani in urma s-a declarat impotriva, dar n-o sa-i pretindem tocmai acum sa fie consecvent cu sine insusi!)

Tinand totusi cont ca nu e chiar unanimitate in aceasta chestiune nici macar in noul guvern - UDMR fiind un adversar vechi al proiectului minier de la Rosia Montana -, solutia temporara de compromis a fost... sa ne prefacem ca mai reflectam. In programul de guvernare, dupa spusele fostului-viitor premier Boc (pentru ca documentul ca atare nu a fost publicat), se prevede o reevaluare a proiectului. Nu oricum, ci de catre experti:

Aprobarea depinde de expertizele care ne vor fi oferite, expertizele interne si internationale cerute de lege ce sunt aplicabile unui asemenea proiect.

Sa vorbeasca, deci, stiinta! Sa se pronunte specialistii!
Care este problema?

Pai, problema este ca se incearca prezentarea deciziei privind proiectul minier de la Rosia Montana drept o chestiune tehnica, in timp ce ea este, in mod evident, una politica.
Expertize s-au tot facut la Rosia, de ani de zile problema este intoarsa pe toate fetele. Parerile, se stie, sunt impartite. Exista costuri si beneficii, dezavantaje si avantaje, oportunitati si riscuri. Decizia implica trade-offs multiple: intre profit economic si conservarea mediului si a unui sit istoric; intre interesul local si interesul national; intre diferite scenarii de dezvoltare a zonei. Or, o astfel de decizie nu poate fi pusa in carca expertilor. Se pot gasi oricand argumente care sa sustina fie o decizie negativa, fie una pozitiva. Pozitia politica a guvenului poate fi decisiva, si se stie deja in ce parte inclina acest guvern. Iar la mijloc sunt multi bani, foarte multi, din care o parte au fost deja cheltuiti. Si, evident, interese mari.

As fi gata sa pariez ca, daca UDMR va incerca sa blocheze proiectul din interiorul guvernului, va intra in actiune urmatorul scenariu:
- dosarul va fi pregatit si adus pana in faza deciziei finale, la limita blocajului;
- fie UDMR va ceda in chestiunea Rosia Montana, pentru a ramane la putere (si isi va primi partea cuvenita); fie nu va ceda, si atunci:
- brusc, relatiile dintre PDL si UDMR se vor deteriora din motive, bineinteles, fara nici o legatura cu Rosia Montana (de exemplu un scandal de coruptie, sau o diversiune nationalista); coalitia se va sparge;
- PDL - fie ramas singur la butoane (chiar si provizoriu), fie cu alta sustinere in parlament (pana atunci, este destul timp sa mai fie racolati parlamentari ai opozitiei) - va da lumina verde proiectului si ne vom afla in fata unui fapt implinit.


Cinstit ar fi ca guvernul - sau macar PDL - sa isi asume politic acest demers. Pe fata, fara a se ascunde in spatele "expertizelor". Fara a strecura chestiunea deciziei politice la pachet cu investirea guvernului.
Si - de ce nu? - sa organizeze chiar un referendum pe aceasta tema (excelent articolul lui Calin Hera pe acest subiect). Stim ca presedintelui ii plac referendumurile, are o ocazie perfecta pentru unul fara raspuns predeterminat.

UPDATE: S-a publicat programul noului guvern Boc. Referirea la Rosia Montana este foarte scurta, o gasiti la pagina 64. Nu spune nimic in plus fata de ce a declarat Emil Boc, ba chiar mai putin (nu exista referire la noi expertize, ci doar la o "reevaluare" a proiectului). As observa totusi ca este singurul proiect minier mentionat in mod specific in acea sectiune, iar mentiunea apare intr-un context care poate fi interpretat drept favorabil - punctul respectiv se refera la "valorificarea resurselor".

No comments:

Post a Comment