Sunday, December 6, 2009

Turul doi al prezidentialelor - Open Thread (RO)



Se pregatesc diversiuni?

Vedeti de exemplu teoria de aici.
Scenariul nu este imposibil, dar mi se pare totusi putin probabil.

Nu ca m-as baza pe integritatea institutelor de sondare care produc exit polls. In 2004 au demonstrat deja ca, aflate sub presiune, nu au curaj sa-si asume prezentarea corecta a unui rezultat strans (atunci au dat 50%-50% la exit poll-ul final intre Basescu si Nastase, desi cifrele reale il aratau pe Basescu castigator).

Dar in 2009 Basescu nu mai exercita influenta si controlul pe care le avea Nastase in 2004. Cel putin unul (CCSB) este ferm controlat de tabara adversa. Voi sta cu ochii pe ce spune seful lor aici (desi nu ma astept sa dea cifre intermediare).
In plus, marja de eroare la exit polls (spre deosebire de sondajele de opinie pre-electorale) este foarte mica. Daca vedem diferente mai mari de 1 - 1,5% intre diferitele exit polls, va fi un semn ca ceva nu este in regula si ca macar unele dintre ele sunt partase la o incercare de manipulare.

Daca institutele de sondare nu au curajul diseara sa dea un castigator, presiunea va creste enorm pe cei care numara si centralizeaza voturile, iar posibilitatile de frauda se vor inmulti. Oricum, cred ca si la acel nivel se poate rezista destul de bine, mai ales ca ambele tabere desfasoara numaratori paralele.

Riscul de evolutii imprevizibile ramane totusi daca una dintre tabere (sau ambele) este dispusa sa incalce regulile jocului.

UPDATE 1: Prezenta la vot este mai mare decat in primul tur. Ceea ce deja invalideaza unul din pronosticurile mele. Dar este o veste buna. Prezenta crescuta e un factor care limiteaza spatiul pentru manipulari.

UPDATE 2: Apar primele cifre intermediare de la exit polls, ceva mai stranse decat ma asteptam. Vezi de exemplu aici si aici. Oricum, nu trebuie luate ca sigure, la turul intai aceste "scurgeri" au fost manipulate.

UPDATE 3: Cei de la Realitatea isi inchipuie ca sunt simpatici. Au gasit o modalitate de a da scoruri intermediare de la exit polls desi nu au voie sa o faca explicit. In fine, interesant este totusi ca aceste cifre (care coincid cu cele mentionate la update-ul precedent) apar chiar pe homepage pe site-ul realitatea.net, ceea ce ar putea insemna ca sunt, totusi, reale (postul a comandat unul dintre exit polls).

UPDATE 4: CCSB cofirma ca prezenta la vot continua sa fie considerabil mai mare decat in primul tur. Cu 20-25% spun ei... ceea ce ar putea insemna ca ne indreptam spre o participare in jur de 65% !!! Ar fi cu totul exceptional, mai ales tinand cont ca numarul de alegatori de pe listele electorale este probabil mai mare decat numarul real (vezi de ex. aici, sociologii estimeaza populatia cu drept de vot la 17,57 milioane, fata de 18,3 milioane pe listele oficiale BEC) - deci rata reala de participare ar fi chiar un pic mai mare.

UPDATE 5: Noile cifre intermediare de la exit polls (la 11.30) arata o crestere a ecartului intre candidati. Repet, aceste cifre nu pot fi luate drept sigure. Dar daca acest trend se confirma (sau macar o stationare de-a lungul zilei), ar putea insemna si ca o parte semnificativa a tipului de electorat (tanar, urban, cu studii superioare) care l-a votat pe Basescu in 2004 voteaza acum impotriva lui (vezi aici o discutie despre patternul prezentei la vot de-a lungul zilei, in contextul primului tur, dar care ramane valabila si astazi). Sau, cu alte cuvinte, ca transferul voturilor liberale catre Geoana functioneaza. De urmarit.

UPDATE 6: Cifrele de la 13.30 ale exit poll-urilor arata o reducere a diferentei. Daca sunt reale, se pare ca avem de-a face cu un pattern atipic al distributiei votului de-a lungul zilei.

UPDATE 7: Incep sa afara cifre divergente din diferite surse... asa ca ma voi abtine pana la ora 21.00 sa mai mentionez cifre. Clar, nu pot fi toate adevarate in acelasi timp, deci "baietii" lucreaza (probabil in ambele tabere). Pentru cine vrea sa urmareasca diferitele "scoruri" pe proprie raspundere, incercati la: catavencu.ro (sau realitatea.net), pesurse.ro (A3), inpolitics.ro.
Eu raman cu pronosticul pe care l-am facut vineri, dupa dezbatere.

UPDATE 8: Acum e clar, Geoana a castigat, desi la o diferenta - se pare - mai mica decat multi s-ar fi asteptat (inclusiv eu). Felul in care s-a comportat Basescu in aceasta seara este total inelegant, dar nu stiu cine s-ar fi asteptat la eleganta din partea lui, vreodata... Cat timp nu incearca sa-si scoata partizanii in strada, la intimidare, este inca OK. Are tot dreptul sa ceara numararea si a ultimului vot inainte de a se recunoaste invins. In fond, asta a facut si Antonescu la turul intai, cu diferenta mult mai clara in exit polls. Da, mitocanesc, dizgratios, dar inca in interiorul regulilor. Inca.
Ma ingrijoreaza oarecum petardele lui Videanu privind numaratoarea paralela (la care ei spun ca Basescu ar fi in fata), sper sa-si revina pana spre dimineata recunoscand evidenta si sa avem un transfer civilizat de putere.
E posibil si ca in PDL sa fi inceput deja lupta de succesiune (e probabil ca Boc va trebui sa se retraga destul de repede, platind pretul pentru modul orbesc in care a pus partidul la dispozitia lui Basescu, pana in actuala fundatura), asa ca nu toate zgomotele care vin de acolo sunt neaparat ce vor sa para. Nu imi e 100% clar cum se pozitioneaza Videanu, dar ce spune el despre numaratoarea voturilor are legatura si cu asta.

Marele invingator al serii: Crin Antonescu.
Marele invins: Traian Basescu. In ciuda discursului victorios, pe fata lui se citea infrangerea.
Mircea Geoana a facut in seara asta exact ce trebuia sa faca, a fost 100% pe mesaj (mesajul catre toti romanii, catre electorat, catre liberali, catre Basescu, catre Johannis). O bila alba, un inceput bun. Singura scapare, care nu stiu daca a fost a lui: infigerea lui Becali in poza victoriei.
Tot in seara asta, unii asa-zis jurnalisti si un asa-zis institut de sondare s-au cam autoexclus din profesie. Sa le fie de bine, sper ca macar a meritat. Trist, oricum. Aceasta campanie a decimat presa romaneasca, ii putem numara pe degete pe cei care au reusit sa ramana credibili. Unul dintre ei: Catalin Tolontan (respect!).

Urmeaza o noapte lunga, in care greul va fi pe cei implicati in numararea voturilor (cea oficiala si cele paralele, ale partidelor).
Maine este o noua zi.
Iar in perioada urmatoare va trebui sa fim atenti la ce face noua putere si in ce masura isi respecta promisiunile de a schimba in bine Romania.

Noapte buna tuturor.

No comments:

Post a Comment