Thursday, December 17, 2009

Pohta ce-a pohtit (RO)




Dupa o campanie in care a reusit sa reinvie la gramada mai toti demonii trecutului recent: jos comunismul / jos Iliescu, nu ne vindem tara /Posta /Transgazul /minele de sare /Transelectrica etc., ura populara impotriva "mogulilor" (pe post de "mosieri"), mortii Revolutiei;

Dupa ce, refuzand sa accepte o formula de guvern cu sustinere majoritara in parlament, a amplificat costurile crizei economice si sociale si a dus Romania in pragul blocajului constitutional

Dupa ce, cu ajutorul unora ca varu' Sandel si al unei campanii bazate pe violenta subliminala, a zgandarit straturile profunde ale mentalitatii anti-democratice si anti-parlamentare a unei parti a electoratului;

Dupa ce, castigand in extremis pe gafele adversarului, cu lacrimi in ochi a spus ca a inteles lectia jumatatii de Romanie care nu l-a votat pentru al doilea mandat si a promis sa fie "mai bun" in al doilea mandat decat in primul...

Acum presedintele Basescu da tarii noul prim ministru: Emil Boc.
Ce inseamna asta?

1. Ca Basescu, in ciuda declaratiilor de ieri, ramane cantonat in politica partizana si intr-o logica de tip "invingatorul ia tot".
Basescu a actionat ca un dizolvant in toate coalitiile politice in care el sau partidul sau au participat, fie ca ministru intr-un guvern de coalitie (in 1996-2000), fie ca presedinte din 2004 incoace. Faptul ca isi incepe al doilea mandat fortand constructia unui guvern in jurul PDL este proba finala ca omul este incapabil sa faciliteze o constructie politica mai larga in interes national. De asemenea, ca este incapabil de coabitare cu un guvern care nu ii este 100% supus (singura exceptie a fost guvernul liberal Tariceanu de dupa iesirea PD din coalitie, pe care a incercat sa-l darame, dar care a reusit sa reziste pana la finalul mandatului in ciuda atacurilor neintrerupte ale presedintelui). A tinut sa-si inceapa noul mandat cu reafirmarea fara echivoc a limitelor sale. Basescu are resurse nesecate in a produce crize politice, dar este extrem de limitat in a produce solutii politice pentru Romania.
In plus, sunt curios cum aplica presedintele "lectia" data de jumatatea de Romanie care nu l-a votat (la care s-a referit ieri, la ceremonia de investitura) in desemnarea lui Emil Boc ca premier.

2. Ca presedintele isi continua lupta pentru ingenunchierea parlamentului.
Boc si echipa lui au fost deja demisi de parlament in octombrie. Un alt premier propus de presedinte si sustinut de PDL, Lucian Croitoru, nu a primit votul de investitura. Parlamentul de acum este acelasi cu cel de atunci, cu deosebirea ca PDL a mai smuls cativa parlamentari de la celelalte partide, prin practici care continua si amplifica mizeria morala din politica romaneasca (cine are indoieli despre cum functioneaza aceasta masinarie poate citi de exemplu aici) si, cum am mai aratat, pun in grav pericol ordinea democratica.
Asta creeaza fondul perfect pentru urmatorul pas in reducerea parlamentului la situatia de accesoriu al puterii executive: trecerea la unicameralism si - mai ales - maniera in care se pregateste Basescu sa o faca.

3. Ca se continua seria "solutiilor imorale" initiata de Basescu in 2004.
Atunci a fost PUR-ul lui Voiculescu, care nici macar nu intrase pe liste proprii in parlament, ci pe liste comune cu PSD. Apoi a fost PSD insusi, luat aliat la guvernare in 2008. Acum va fi generalul Oprea cu grupul lui de "independenti", traseisti politici de o specie care, se vede, nu numai ca nu e pe cale sa dispara, dar chiar infloreste in politica romaneasca.
Desi se proclama un campion al reformei clasei politice, Basescu in realitate este un perpetuator al mizeriei morale. El a contribuit deja la un regres semnificativ al civilizatiei politice in Romania si pare setat sa continue pe acelasi drum.

Important in perioada urmatoare este sa fie aparate pe cat posibil fundamentele ordinii democratice, pe baza carora sa reconstruim institutiile dupa trecerea urmatorilor cinci ani. Nu va fi usor. Distrugerea va merge in adancime si va afecta structural toate institutiile.


UPDATE: Hat tip to Catalin Tolontan. Ca de obicei, privirea justa.

No comments:

Post a Comment