Friday, May 20, 2011

Mari barbati (RO)




Basescu, 05/2011:


Şeful statului a declarat, răspunzând unei întrebări, că creşterea TVA a fost una din marile erori politice, susţinută de toată coaliţia de la acea vreme. Băsescu a spus că el a susţinut scăderea pensiilor cu 10%, ca măsură temporară, dar Curtea Constituţională a respins o Ordonanţă emisă în acest sens. El a adăugat că o altă propunere a fost un impozit temporar de 10%, care să se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de până la 340 de lei. Preşedintele a menţionat că cei din coaliţie s-au reunit la Guvern şi au decis creşterea TVA. El a spus că acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual în două etape, până la 1 ianuarie 2012, în timp ce reducerea TVA presupune ani de zile. Şeful statului a criticat coaliţia aflată la putere în acea perioadă, spunând că toţi reprezentanţii acesteia au respins scăderea pensiilor şi ameninţând cu plecarea de la guvernare.
Băsescu a spus că mărirea TVA a fost susţinută şi de "marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL". (sursa)


Basescu, 10/2009:
(Nota bene: cu mult inainte de decizia CCR impotriva reducerii pensiilor; dar si inainte de alegerile prezidentiale, cand reducerea pensiilor si salariilor nu figura printre promisiunile candidatului Basescu)

Presedintele a admis intr-o discutie cu usile inchise cu investitorii straini ca TVA poate fi majorata din 2010. "Prefer majorarea TVA majorarii cotei unice de impozitare", le-a spus ieri presedintele Traian Basescu oamenilor de afaceri straini la Forumul Economic Roman, in timpul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri cu usile inchise. (sursa)

Vestea presedintelui Traian Basescu privind posibila majorare a TVA anul viitor anuntata ieri in ZF a bulversat mediul politic si de afaceri. (sursa)


Sa recapitulam:

Primul care a adus in discutie cresterea TVA a fost chiar Basescu. Pentru ca inainte de alegeri nu a avut curaj sa vorbeasca de taieri de pensii si salarii.
In 2010, Basescu a inventat aceasta formula de guvernare fortand crearea unei majoritati impotriva votului cetatenilor la alegerile parlamentare si tinandu-l premier pe Boc, desi fusese demis de Parlament in octombrie 2009. Tot Basescu a preluat complet fraiele guvernarii, fiind cel care a condus discutiile cu FMI si a anuntat masurile de austeritate in timp ce Boc disparuse de pe scena publica.
Dupa decizia de neconstitutionalitate a taierii pensiilor, guvernul si coalitia inventate de Basescu au hotarat cresterea TVA (despre efecte si comparatia cu alte tari, aici). Ulterior, atat Boc, cat si Basescu au aruncat vina cresterii TVA asupra Curtii Constitutionale.
La recenta Conventie Nationala a PDL, Basescu l-a sustinut pe fata pe Boc.
Acum, ii reproseaza (lui si intregii coalitii) cresterea TVA.

Mari barbati, mari caractere!
(sursa imaginii)

1 comment:

  1. "în timp ce reducerea TVA presupune ani de zile" :))))))))))))))))))))))) Exact! cresterea TVA se ia la un sprit si se aplica peste noapte, reducerea dureaza ani de zile. Adica, baeti!, a fost usor sa bagati mana in jebul cetateanului si sa ii saltati banii, sa ii dati inapoi.... e greu, va crez! :))

    C.

    ReplyDelete