Friday, June 25, 2010

Tolontan si securitatea nationala (RO)

Scriam intr-o postare recenta
Pentru Basescu si PDL nu mai exista cale de intoarcere: abuzul a depasit orice limite, reintoarcerea la orice forma de consens trans-partinic este imposibila. In aceasta situatie, simpla existenta fizica a opozitiei este sau va fi in curand perceputa ca o amenintare directa la adresa puterii pedeliste. Si, avand in vedere ca basescienii controleaza structurile de forta ale statului, serviciile secrete si procuratura, ma astept sa le si foloseasca din plin in perioada urmatoare.

Includerea campaniilor ostile de presa pe lista vulnerabilitatilor de securitate ale Romaniei (documentul emanat de Basescu este aici, referinta este la pagina 14) este inca un pas in aceasta directie.

S-a scris destul asupra chestiunii in sine, nu am mare lucru de adaugat. Catalin Tolontan a exprimat destul de bine ceea ce cred si eu: riscul de securitate este legat de ingradirea libertatii presei, nu de posibilele excese ale ei. Cat despre conotatiile sinistre ale acelui paragraf nefericit din draftul Strategiei Nationale de Aparare, un comentariu bun este aici.

As observa doar ca oameni ca Tolontan, care incearca sa faca jurnalism de investigatie in mod onest, furnizand prin aceasta un serviciu public de maxima importanta, sunt in prima linie in fata acestui nou atac basescian. Nu cei de teapa lui Dan Diaconescu sunt vizati, asa cum presa portocalie incearca sa acrediteze ideea, nu asta este miza. Ca de obicei, ce vedem la televizor este ceea ce se doreste sa ni se arate, o diversiune.



In realitate, vizati in primul rand sunt cei ca Tolontan. Presiunea asupra lor va creste exponential in perioada urmatoare. Presiunea exista si pana acum, iar felul in care masinaria infernala functioneaza este descris de insusi cel vizat:
Au încercat să afle ce informaţii avem şi cine ni le furnizează. Înregistrări telefonice ale ziariştilor au ajuns în arhiva celor care se ocupă cu aşa ceva [...] În general, acţionează primitiv, precipitat şi pleacă de le premisa relei credinţe, pentru că asta e lumea în care se învîrt ei. Aripa lui Blaga crede că ne foloseşte Udrea, iar cînd în investigaţie apar Udrea şi sferele ei de influenţă, vezi directorul venit de la Dalli la CNI, aceştia cred că ne foloseşte Blaga. 


Traducere: in filarea ziaristilor, inclusiv prin folosirea ilegala a serviciilor secrete carora presedintele nu pierde nici o ocazie sa le multumeasca, se aplica prezumptia de vinovatie. Criteriile dupa care un ziarist devine suspect nu tin de interesul national, ci de interesele private ale mafiei de la putere.

Pana acum, astfel de lucruri se faceau mai discret. Ce este nou este ca acum s-a transmis un semnal foarte clar ca presa poate fi hartuita sub pretextul apararii securitatii nationale - care, prin simpla invocare, extinde semnificativ spatiul de actiune al "serviciilor".

Indiferent daca aceasta Strategie Nationala de Aparare din punct de vedere formal va fi pana la urma adoptata sau nu in forma propusa de Basescu (si de ce n-ar fi, din moment ce portocaliii controleaza deja toate parghiile statului), raul a fost deja facut: "serviciile" au fost asmutite pe presa ostila regimului, iar presedintele le-a transmis public ca le va tine spatele. 

1 comment:

  1. Cititi detalii despre tensiunile dintre Traian Basescu si guvernul Boc, pe
    http://taxapenonvaloareaadaugata.blogspot.com

    ReplyDelete