Noua intelepciune a opozitiei pare a fi ca actualul guvern ar trebui "sa-si duca crucea pana la capat".
Imbarbatate de ultimele sondaje, care - deloc surprinzator - arata PDL in cadere libera, PSD si PNL nu par catusi de putin grabite sa darame guvernul acum. Nu se pregatesc in mod serios sa-si asume raspunderea unei alte formule de guvernare, ci par mai degraba preocupate sa marcheze momentul adoptarii masurilor impopulare de taiere a pensiilor si salariilor intr-un mod care sa le maximizeze castigul de imagine, dar sa lase in continuare PDL-ul in pozitia ingrata de a pune in aplicare programul pe care l-a anuntat.
Daca ar fi serioase in intentia lor de a-si asuma raspunderea guvernarii in acest moment, PSD si PNL ar lucra in comun la textul motiunii de cenzura (ceea ce nu se intampla), ar pune bazele unui program comun de guvernare (in loc de asta, PSD foloseste ocazia pentru a-si relua razboiul ideologic cu cota unica, iar PNL pune conditii cvasi-imposibile pentru a intra la guvernare), ar incerca sa gaseasca un candidat comun pentru functia de prim-ministru. Si nu s-ar inmulti pe blogurile liberale luarile de pozitie impotriva demiterii, acum, a guvernului prin motiune de cenzura (vezi de exemplu aici si aici).
Daca ar vrea cu adevarat sa preia acum guvernarea, opozitia ar face ca in octombrie anul trecut, cand a reusit sa propuna o solutie plauzibila cu Klaus Johannis si sa construiasca un consens majoritar in jurul ei. Este adevarat ca presedintele Basescu, in inconstienta lui, a distrus acea alternativa si a insistat pana in panzele albe cu o formula de guvern unilaterala si ilegitima, care ne-a adus in aceasta fundatura; dar este putin probabil sa mai poata repeta asa ceva acum pentru ca si-a epuizat capitalul politic.
In schimb, PSD si PNL se poarta ca si cum ar vrea cu tot dinadinsul sa-i dea dreptate lui Lazaroiu.
Inteleg foarte bine calculele politice care stau la baza acestei tactici.
Dar nu le consider acceptabile.
PSD si PNL stiu ca timpul lucreaza acum pentru ele. PDL mai are destul spatiu sa se erodeze, nici nu a inceput inca sa implementeze curbele de sacrificiu anuntate de Basescu. Ar fi mai profitabil pentru opozitie sa lase PDL-ul sa-si desfasoare complet implozia. Semnele de dezagregare si conflict intern in partidul prezidential s-au inmultit in ultima vreme si a-i lua acum din spate povara guvernarii i-ar putea da o nesperata (si nemeritata!) gura de oxigen. Din punct de vedere politic, venind acum la guvernare PSD si PNL si-ar asuma riscul de a ajunge sa plateasca oalele sparte de PDL, in plus avand la Cotroceni un personaj ostil care va incerca permanent sa saboteze guvernul (cum a facut cu guvernul Tariceanu).
PDL ar merita sa fie lasat sa-si continue guvernarea catastrofala pana cand cade sub pragul electoral.
Inteleg toate astea.
Si totusi, ce vina are Romania?
Continuarea glumei sinistre a guvernarii Basescu-Boc are costuri enorme nu doar pentru PDL, ci pentru noi toti. Acest guvern actioneaza total haotic si face mai mult rau. Nu va fi capabil sa aplice nici macar ce a anuntat, pentru ca ii lipsesc competenta, legitimitatea si increderea populara fara de care nu are nici macar o sansa teoretica de reusita. Argumentul stabilitatii, care este uneori mentionat, este o iluzie: continuarea acestei guvernari, probabil cea mai proasta de dupa 1989, este o sursa permamenta de risc si instabilitate.
Daca, existand sansa unei alternative, opozitia prefera sa joace tactic si sa puna profitul politic inaintea interesului national, va fi partasa si co-responsabila la dezastrul previzibil spre care ne indreptam. Desigur, va incerca - si probabil va reusi - sa arunce vina pe Basescu si PDL; dar in mod fundamental ar dovedi ca nu are un standard moral mai inalt.
Iar pentru romani, ar fi un semn foarte prost ca nu se pot astepta la ceva semnificativ mai bun din partea opozitiei decat au primit din partea puterii actuale. Ca, atunci cand au de ales intre interesul politic imediat si binele tarii, toate partidele romanesti vor alege pana la urma interesul politic. Ca, atunci cand tara se scufunda, prima grija a politicienilor nostri, de la un capat la altul al spectrului politic, nu este sa salveze situatia, ci sa arunce vina cat mai departe.
A depune o motiune de cenzura doar pentru "impresia artistica", dar fara intentia de a o trece prin Parlament, este o mostra de politicianism cinic. Daca nu au intentia sa dea jos guvernul si nu au o solutie alternativa de guvernare, PSD si PNL ar face mai bine sa nu se mai joace de-a motiunea.
Dar daca au intentii serioase, PSD si PNL ar trebui:
- sa elaboreze in comun motiunea de cenzura comuna impotriva guvernului Boc;
- sa pregateasca un program comun de guvernare si o propunere comuna de prim-ministru (se poate eventual revitaliza proiectul Johannis);
- sa initieze imediat discutii cu UDMR si cu grupul minoritatilor (singurele elemente inca frecventabile din actuala majoritate) pentru votarea motiunii de cenzura si crearea unei noi majoritati parlamentare.
Nu este simplu, dar nici imposibil.
Poate ca Basescu si ai lui vor incerca sa creeze din nou haos si blocaj - dar spatiul lor de manevra este acum mult mai restrans. Daca se incapataneaza in a refuza dreptul constitutional al unei majoritati parlamentare de a da tarii un guvern, se poate ajunge la alegeri anticipate, care ar putea fi urmate de suspendarea binemeritata a presedintelui (si este putin probabil sa mai fie salvat de referendum, ca in 2007).
Probabil ca aceasta strategie nu va aduce prea multe avantaje politice partidelor din opozitie - cel putin nu pe termen scurt.
Dar ar da o sansa Romaniei.
Iar cu ceva inteligenta, ar putea chiar produce capital politic pe termen mediu si lung.
Capacitatea de a intelege astfel de momente, de a dezvolta o viziune si de a actiona pe baza ei face diferenta intre politica si politicianism.
Este momentul ca PSD si PNL sa lase deoparte calculele marunte si sa faca un efort de a se ridica la inaltimea momentului.
No comments:
Post a Comment