Thursday, September 2, 2010

Romania, campioana anti-coruptiei de seminar (RO)

Astazi s-a lansat, printr-o conferinta de inalt nivel la palatul Hofburg din centrul Vienei, o noua institutie: Academia Internationala Anti-Coruptie. Un eveniment, fara indoiala, important, in pregatirea caruia s-a lucrat timp de cativa ani cu multa dedicatie si diplomatie. Au participat la conferinta de lansare delegatii din peste 100 de tari, incluzand peste 30 de ministri.

Dintre toate aceste tari, care tara credeti ca a avut cea mai numeroasa delegatie, fara a pune la socoteala tara gazda, Austria?
Care tara credeti ca a fost singura care a deplasat la Viena nu unul, ci doi ministri?

Ati ghicit: Romania!



Cu o delegatie de 13 persoane (dubla, de exemplu, fata de cea a Poloniei; numai Serbia ne egaleaza), incluzand doi ministri (cel al Justitiei, Catalin Predoiu, si al Internelor si Administratiei, Vasile Blaga; nici o alta tara participanta – cu exceptia Austriei – nu a avut mai mult de un ministru in delegatie, majoritatea nici unul), Romania se afirma, iata, cu putere ca o campioana globala a anti-coruptiei!

Cum sa nu-ti creasca inima, cum sa nu te simti mandru ca roman?
Ce mai conteaza ca tarisoara noastra este considerata cea mai corupta din UE? Ce daca ultimul raport al Comisiei Europene isi permite sa ne critice dur la acest capitol? La conferinte si simpozioane, batem tot ce misca!

Poate va ganditi ca tara noastra a fost vreo vedeta a reuniunii, invitat special, a avut vreun rol de mare vizibilitate? Nici gand! Dimpotriva, Romania (prin ministrul Predoiu) a vorbit undeva in partea a doua a lungii serii de discursuri din partea delegatiilor participante. Si am fost si modesti: din cele trei minute alocate de organizatori, Predoiu a consumat numai doua.

Sa incercam o a doua ghicitoare: de ce or fi dat ai nostri navala la conferinta de la Viena? Nu am raspunsul, dar iata cateva variante posibile, din care va invit sa alegeti:
a) au terminat ce aveau de facut acasa pentru eradicarea coruptiei si au simtit nevoia sa impartaseasca si altora din succesele lor;
b) au surplus de fonduri in buget si s-au gandit sa-l consume pe deplasari in strainatate;
c) sa se ascunda de remaniere;
d) sa prinda promotiile de toamna in magazinele vieneze...


Alte idei?

3 comments:

  1. Sa afle ce metode noi anticoruptie exista, ca sa stie cum sa le "dribleze".

    ReplyDelete
  2. de ce or fi dat ai nostri navala la conferinta de la Viena?
    Pentru ca la noi cand se vorbeste despre o problema, aceasta este rezolvata. Scenariul tipic al unei asemenea "participari" este, pe FFWD:
    - recunoastem ca avem probleme
    - recunoastem ca suntem de vina
    - dar si ceilalti au o vina ca nu ne ajuta destul
    - ne plangem un pic de mila
    - ne angajam sa facem "totul"
    - si fuga la SCS

    C.

    ReplyDelete
  3. p.s. SCS = Shopping City Süd

    C.

    ReplyDelete