Semnificatia anuntului socant al lui Basescu ca renunta la serviciile Politiei si Jandarmeriei este ca presedintele isi continua neabatut planul de disolutie a ordinii legale si constitutionale din Romania, despre care am avertizat pe acest blog.
Cum am scris acum cateva luni (pentru argumentatia completa recomand citirea intregii postari si a trimiterilor de acolo):
[...] Basescu, sub pretextul reformelor, urmareste de fapt o agenda radicala de subminare a ordinii constitutionale si a institutiilor cheie ale statului. Devine acum tot mai clar ce vrea sa puna in loc: o guvernare prin masuri exceptionale, in afara cadrului legal si institutional.
Tot mai des in ultimele luni, semnalele publice pe care le transmite Basescu (sau pionii lui politici) si actiunile politice ale basescienilor induc ideea unei Romanii neguvernabile, care are nevoie de solutii in afara regulilor normale ale jocului.
Tot mai des in ultimele luni, semnalele publice pe care le transmite Basescu (sau pionii lui politici) si actiunile politice ale basescienilor induc ideea unei Romanii neguvernabile, care are nevoie de solutii in afara regulilor normale ale jocului.
Delegitimizarea Politiei si Jandarmeriei intr-o situatie de tensiune sociala cu potential exploziv, impingerea cu incapatanare a Romaniei in situatii de extralegalitate, sunt cai prin care Basescu urmareste sa provoace haos si violenta.
Explicatia pe care o am (si care poate fi urmarita in detaliu mergand pe link-urile de mai sus) este ca strategia personala de supravietuire politica a lui Basescu implica, in perioada aceasta, destabilizarea radicala a ordinii politice, economice, sociale, institutionale a tarii. Omul pus in fruntea tarii sa-i asigure stabilitatea pare sa urmareasca cu totul altceva.
Cand puterea devine iresponsabila, responsabilitatea pentru stabilitatea tarii ii revine opozitiei.
Reiterez, de aceea, apelul pe care l-am facut in luna mai:
Ar fi o enorma greseala din partea opozitiei sa intre in capcana care i se intinde. Cuvintele de ordine in perioada urmatoare ar trebui sa fie vigilenta, organizare, disciplina, solidaritate, actiune in interiorul cadrului legal si institutional.
Si, mai ales, atentie la provocari.
Si, mai ales, atentie la provocari.
Chemand lumea in strada si atatand focul social ca parte a incercarii de daramare a guvernului, liderii opozitiei servesc fara sa vrea planului basescian. In loc de asta, ar fi mult mai bine sa lucreze la o solutie comuna de guvernare si la crearea unei noi majoritati in Parlament (UDMR incepe sa dea semne de sovaiala).
Incercand sa calareasca valul disperarii sociale, Ponta si Antonescu ar putea intra intr-un joc extrem de periculos - nu numai pentru ei, ci si pentru tara. Cand se deschide cutia Pandorei, orice se poate intampla.
Nu mi se pare deloc imposibil ca, pe fond de haos social, puterea portocalie sa instituie starea de urgenta, iar liderii opozitiei sa fie acuzati de tradare - Basescu chiar a mers, verbal, pana acolo. Vi se pare o exagerare? Uitati-va la ce se pregatesc sa le faca politistilor care au manifestat la Cotroceni.
La fel de posibil este ca din apele tulburi ale unei situatii scapate de sub control sa ne trezim cu o formula de putere populista si iresponsabila (va spune ceva Dan Diaconescu? in politica nu exista limita de jos, se poate oricand si mai rau).
Aceasta putere trebuie schimbata cat mai repede, inainte de a se ajunge la o explozie sociala care sa mature totul. Dar numai prin actiuni in interiorul cadrului legal, atat cat a mai ramas din el.
Altfel, ne jucam cu focul si ar putea urma un prapad.
PS: De multe luni pe acest blog avertizez ca ne indreptam - impinsi tocmai de cei care ar trebui sa previna asa ceva - spre o situatie de neguvernabilitate si o posibila dezintegrare a ordinii de stat. Procesul nu numai ca a inceput, dar este deja avansat. Mult timp am fost o voce singulara. Dar astazi, un ziarist cunoscut spune ceva asemanator si chiar foloseste in aceeasi fraza cuvintele "razboi" si "civil". Daca din nefericire se va ajunge la lucrurile de care ma tem, nu va exista scuza ca pericolul nu a fost prevazut.
Perfect de acord.
ReplyDeleteBasescu si anturajul incearca sa confiste puterea, provocand tulburari, ca sa aiba pretext pentru declararea "starii de necesitate".
Va utiliza CSAT-ul si va invoca "siguranta nationala".
Mass-media a fost acuzata ca aduce atingere sigurantei nationale, iar acum mitingul politistilor si aruncarea caschetelor.
Se agata de orice ca sa invoce siguranta nationala.
Siguranta nationala e perclitata de chiar cel care ar trebui sa o pazeasca.
Basescu este "lupul paznic la oi"/siguranta nationala.
Din pacate ambii lideri ai opozitie sunt imaturi politic. Poate Marko Bela sa vada mai clar si sa incline balanta spre democratie.
@ Deceneu
ReplyDeleteCorect, si eu cred ca UDMR ar putea juca un rol cheie in perioada urmatoare. Pozitia lui Marko Bela in chestiunea demisiei lui Blaga poate anunta dezvoltari interesante, ca si declaratia despre PDL de zilele trecute.
Pana una-alta UDMR s-a pliat pe o pozitie prudenta. S-ar putea, insa, ca daca temporizeaza prea mult, prudenta asta sa ii coste. Mult.
ReplyDeleteIn privinta presedintelui, am spus ceea ce spui si tu: "metoda" este de a folosi fiecare prilej pentru a asmuti diverse categorii sociale (politice, profesionale, culturale, religioase etc etc.) unele impotriva celorlalte. De data aceasta, insa, a dat-o in bara. Unde dai si unde crapa. De unde sa te gandesti ca inceputul sfarsitului este un protest al militienilor?
Chestia cu siguranta nationala e o prostie. E expirata, nu mai "cunmpara" nimeni. Basescu e ca si ciobanul care striga "lupul". De atatea ori a tras de maneta asta ca deja nu mai sare nimeni d ela locul lui. Are insa si un avantaj in apatia asta generala: in momentul acesta timpul (status quo-ul) se scurge in favoarea lui. Opozitia se erodeaza singura, mingicarind in continuare in jumatetea ei de teren, fara sa observe ca apararea adversa e pulbere si poarta e aproape goala.
C.
@ Anonymous (C.)
ReplyDeleteMa tem ca opozitia se pregateste din nou de un luft de zile mari in fata portii adverse. Mi se pare incredibil ca, dupa experienta din 2007, il lasa din nou pe Voiculescu sa se afiseze public cu ideea suspendarii presedintelui! Ca sa nu mai zic ca ideea voiculesciana a suspendarii inainte de motiune vine direct din putul gandirii si ar putea realiza un lucru aproape imposibil: sa-l ridice din nou pe Basescu in sondaje. (Parerea mea: este sinucigas pentru opozitie sa initieze suspendarea fara a avea deja o majoritate parlamentara probata prin motiune si o varianta clara de guvern, pe care eventual Basescu sa-l respinga ca in 2009).
Iar despre puseurile revolutionar-guevariste ale lui Ponta (de ex. ca el ar fi fost mai violent decat politistii - ce afirmatie idioata si gratuita!) nu stiu ce sa mai zic - decat ca face exact ce am scris mai sus ca n-ar trebui.
Asa ca, cum spui si tu, cred ca cheia e acum la UDMR. Daca UDMR nu schimba tabara in viitorul apropiat, e posibil sa vedem si o implozie a opozitiei PSD-PNL, dupa cea a PDL. Cine va ocupa terenul viran e o chestiune interesanta... dar care nu anunta nimic bun.
Hm... opozitia a luftat deja. Au ratat fereasta de oportunitate inainte ca aceasta sa se fi inchis (inca e acolo) si asta pt ca opozitia e la fel de credibila ca si puterea. adica vax. Si asta e o problema.
ReplyDeleteCat despre cine ar putea ocupa terenul... Daca vreun smecher cinic cu o bruma de carisma ar pune cap la cap sindicacatele (care au cam ramas si fara bani de ciordit si fara faruri calauzitoare - gen vantu) ar face cel mai tare partid al momentului, ceva partid socialisto muncitoresc al oamenilor de afaceri marunti si al bugetarilor. Ar fi tare nu neaparat pt ca ar fi capabil sa faca vreo majoritate electorala, ci pt ca ar aduna suficient muschi electoral ca sa poata negocia orice cu oricine, punand in offside si UDMR si partidul securistilor (PDD - citeste "pididi" - Partidu' lui D Diaconescu) e o gluma slaba. Nu aduna nimic, e mai slab decat Becali.
C.