Wednesday, September 22, 2010

Oameni de nimic (RO)

O varietate aparte a faunei de fripturisti aciuati in gasca de mardeiasi politici a lui Basescu o formeaza asa-zisii "intelectuali" ai presedintelui (despre care am mai scris). Se caracterizeaza printr-un servilism entuziast, plin de verva si imaginatie, prin stupefianta atrofie unidirectionala a simtului critic si prin abilitatea iesita din comun de a-si inventa alibiuri morale si de a-si injgheba la minut convingeri aparent ferme pe nisipul miscator al umorilor prezidentiale.Astfel de oameni au putut desfasura o retorica elaborata pentru a amorsa grenade politice de genul conceptelor de pleasca si basescianism. Tot ei sunt in stare sa argumenteze pana in panzele albe, impotriva evidentei traite zilnic pe propria piele de toti concetatenii, ca Basescu este un vizionar dedicat propasirii Romaniei si ca toate necazurile vin, de fapt, din imperfectiunea celor din jurul lui si din incapacitatea lor de a se ridica la nivelul ilustrului lider - vezi exemple aici si aici, ultimul foarte recent. (Nu spuneau la fel fanaticii lui despre Ceausescu?)

Cu ceva timp in urma, Alin Fumurescu lansa catre "intelectualii din PDL" acest apel care, in esenta, spunea: ori reusiti sa controlati PDL, ori plecati de acolo! Acordandu-le - vedem acum, nemeritat - prezumptia de buna-credinta, Fumurescu le propunea singura optiune logica si onorabila pentru cineva care se considera mai mult decat un simplu mercenar al politicii. Nu a primit atunci nici un raspuns.
Un raspuns a venit totusi, cu cateva lui mai tarziu si indirect, chiar de la creatorul termenului "basescianism", Sever Voinescu-Cotoi: "Şi acum cred că am pornit pe un drum greşit. Dar copleşitoarea majoritate l-a decis şi, prin urmare, trebuie să-l urmăm pînă cînd se va înfunda de-a binelea şi apoi, tot împreună, vom găsi un alt drum". Cu alte cuvinte, conform intelepciunii activistilor din anii 50, este preferabil sa gresesti impreuna cu Partidul decat sa ai dreptate impotriva lui. (Nota bene: pacatul PDL in mintea unuia ca Voinescu nu este ca s-a transformat cu o disciplina dementa in ghioaga din mana unui vandal politic; ci, dimpotriva, ca nu este suficient de ascultator si nu raspunde intotdeauna intocmai si la timp dorintelor presedintelui).
Cam astia sunt oamenii, cam asta e nivelul.

Si atunci, mai putem fi surprinsi de usurinta cu care astfel de insi pot sari cu sprinteneala peste granita dintre simpla ticalosie politica si fapta penala? Se stie, un om de nimic este capabil de orice. (Pentru cine a fost pe alta planeta in ultimele doua saptamani si nu stie despre ce este vorba, detaliile sunt aici).

Poate ca apelul lui Fumurescu catre "intelectualii din PDL" ar trebui reformulat, intr-o nota mai adecvata situatiei de fapt: chiar daca ati abandonat orice urma de rusine, fiti macar atenti sa nu va lasati amprentele pe ilegalitati strigatoare la cer; sa te afunzi in sofisme si sa te discreditezi public iremediabil este una, sa te joci cu articole din codul penal este deja cu totul altceva.


Sau, mai pe scurt: orice politica ati face, fie din convingere, fie din oportunism, nu uitati ca exista - si vor exista intotdeauna - lucruri mai presus de politica.

1 comment:

  1. telectualii lui Basescu au in comun trei caracteristici:
    tupeu maxim, nerusinare maxima, ipocrizie maxima.

    ReplyDelete