Wednesday, September 22, 2010

Day of reckoning (III) (RO)

In urma cu doua saptamani, am exprimat parerea ca Romania a intrat intr-o noua recesiune din cauza masurilor pompieristice de austeritate ale puterii basesciene (luate in ceasul al 13-lea, la decizia unui singur om si cu o brutalitate nemaiintalnita in Europa, de care pana si obisnuitul tap ispasitor, FMI, a simitit nevoia sa se distanteze). Scriam atunci:
Basescu si neavenitii din jurul lui isi inchipuie probabil ca isi pot permite orice experimente pe corpul social si economic al acestei tari. Si adevarul este ca, destul de mult timp, "Romania reala" a parut surprinzator de rezilienta fata de oscilatiile aberante ale politicii.
Nu mai este cazul. Tara pare acum mai degraba la capatul puterilor, cu structura de rezistenta surpata si hipersenzitiva la agresiune. Stratul protector s-a erodat, iar masurile de panica ale unei guvernari bezmetice musca acum in carne vie. 

Imi bazam aceste consideratii pe primele date statistice privind activitatea economica din luna iulie, in particular cele aratand o scadere abrupta a cifrei de afaceri din industrie.
Acel articol a generat o discutie cu bloggerul Cristian Banu, care credea ca avem de-a face doar cu o situatie conjuncturala, nu cu o inflexiune a trendurilor economice (care pana atunci mergeau spre o lenta revenire din recesiune) cum credeam eu. Am ramas fiecare la parerea proprie, cazand insa de acord sa asteptam cifrele privind situatia economiei din lunile urmatoare pentru a trage o concluzie definitiva.

Intre timp, insa, semnele rele s-au inmultit, toate indicand ca masurile anuntate in luna mai de Basescu si implementate din luna iulie de guvernul Boc (cu diferenta cresterii TVA, decisa in mai putin de 48 de ore intr-un week-end, in schimbul taierii pensiilor, care fusese declarata neconstitutionala) n-au facut decat sa arunce din nou Romania in criza.
Sistarea sau amanarea unor investitii anuntate anterior, modificarea in sens negativ a previziunilor economice, indiciile de incetinire a activitatii economice, toate transmit semnale convergente: Romania merge in sens invers majoritatii tarilor din regiune, care isi revin din recesiune (vezi de exemplu aici).

Era doar o chestiune de timp pana sa apara si o legatura explicita intre inrautatirea climatului economic si social si curbele de sacrificiu impuse de puterea pedelista. Aceasta legatura este acum facuta intr-un raport al Deutsche Bank (sublinierile imi apartin):
Un raport recent afirmă că România se confruntă cu perspectiva înrăutăţirii datelor economice din cauza măsurilor de austeritate fiscală introduse în iulie, în timp ce în majoritatea ţărilor din regiune se vede o revenire moderată după criză.[...] "Având în vedere măsurile suplimentare de austeritate fiscală introduse în iulie, este improbabil ca România să înregistreze măcar «creştere zero» în trimestrul al treilea. Luăm în calcul o uşoară recădere în recesiune în T3 şi o revenire mică pe creştere în T4, ceea ce conduce la o scădere anuală a PIB de 1,5%", apreciază analiştii grupului german. Ei cred că singurul motor de creştere va rămâne cererea externă, însă aceasta nu va putea genera vreun salt neaşteptat, astfel că prognozele ar putea fi revizuite din nou în sens negativ.


Iar in acest timp, presedintele Basescu, depasindu-si din nou (a cata oara!) atributiile constitutionale, ne anunta ca va urma, anul viitor, un nou acord de imprumut cu FMI.

1 comment:

  1. Economia românească este acum prea slabă pentru a intra/ieşi din criză de una singură (deşi guvernanţii se străduiesc să o adâncească, nu fără succes). Ieşirea din criză este legată de revenirea economiilor vestice prin reluarea fluxurilor investiţionale dar şi de transfer din partea "căpşunarilor".

    În iarnă estimam pentru anul acesta o scădere de 2,5% - într-un moment în care multă lume vorbea de intrarea pe plus. Efectul creşterii TVA şi al scăderii salariilor din sectorul bugetar ar putea aduce un minus suplimentar de 2%. Pe de altă parte însă, industria şi exporturile au avut o evoluţie peste aşteptări, astfel că nu cred că scăderea va fi mai mare de 3%, iar dacă economiile din Vest nu intră pe o creştere sustenabilă vom rămâne pe minus şi în 2011.

    Problema cu creşterea economiilor vestice este că ea nu generează încă locuri de muncă, astfel că numărul mare de şomeri continuă să inhibe consumul. O explicaţie este că o parte din locurile de muncă noi sunt create în alte ţări. România ar fi putut profita de asta, dacă ar fi avut un guvern. Poate se materializează VoestAlpine şi mai apare şi un constructor auto (care ar putea profita de hub-ul creat deja aici - vorbim de exporturi de 4 miliarde anul acesta, fără Dacia).

    ReplyDelete