Monday, December 28, 2009

Honorius (RO)



Probabil secatuit financiar dupa o campanie electorala lunga si dificila, PDL a ales o solutie low-cost pentru alegerile anticipate din Colegiul nr.1 din Bucuresti, pentru Camera Deputatilor.

Conform candidatului desemnat, partidul nu are a-si face griji in privinta finantarii acestei mini-campanii:
Honorius Prigoana a declarat la Realitatea TV ca isi poate finanta singur campania, din venituri personale.

Mai mult decat atat, miza pe personalitati pare a se dovedi un pariu electoral bine gandit pentru PDL:
"Eu sunt un om care are deja o oarecare notorietate si nu cred ca va trebui sa investesc chiar asa de mult" - a spus Honorius.

Iar daca mai e totusi nevoie de o mana de ajutor, familia candidatului este dispusa sa faca si munca voluntara:
"Deja mi-am pregatit bidineaua cu clei si ma duc sa pun afise. Orice imi cere il ajut, este copilul meu", a incheiat deputatul democrat-liberal Silviu Prigoana.

Sunday, December 27, 2009

Bloody Ashura (EN)



The events unfolding today in Iran (see for instance liveblogging here and here), remind me a lot about Romania exactly 20 years ago, as it toppled its communist dictatorship in a bloody uprising. Like then, the world is watching in awe as history is being made.

Last week I predicted that people's emotional response to the death of Grand Ayatollah Montazeri may be the tipping point of the green revolution. It now seems all but certain that this has been indeed the case.

Tuesday, December 22, 2009

Making History in Death: Montazeri (EN)





Crowd emotions sometimes have a strange alchemy.
In a political resistance movement, the death of a leader can at times spell the slow extinction of the activist energy of his followers, allowing the establishment to regain its footing and re-establish control.
But more often, it only serves to give fresh, decisive momentum to a mass dynamics that can thereafter overcome any obstacle.

The passing away last Saturday of Grand Ayatollah Montazeri (1922-2009) in Iran appears to be of the second category.

Monday, December 21, 2009

Sa vorbeasca expertii? (RO)

Old house in Rosia Montana

Pe lista prioritatilor noului guvern, care va trebui votat de parlament poimaine daca nu vrem sa ramanem fara buget pe 2010 si sa se amane din nou transele de la FMI, si-a facut loc si chestiunea foarte urgenta a exploatarii aurifere de la Rosia Montana.

Friday, December 18, 2009

Siluirea parlamentului (RO)



(Contine UPDATES dupa link)

Daca, intr-adevar, asta este lista guvernului cu care Boc vrea sa se prezinte in parlament, mesajul este mai mult decat clar.
Peste jumatate dintre cei aflati pe lista fie au fost parte a unui guvern deja demis de parlament prin motiune de cenzura, fie au facut parte dintr-o propunere de guvern (echipa Croitoru) care a fost respinsa prin vot in parlament, fie ambele (tripleta Blaga - Videanu - Berceanu).

Thursday, December 17, 2009

Pohta ce-a pohtit (RO)




Dupa o campanie in care a reusit sa reinvie la gramada mai toti demonii trecutului recent: jos comunismul / jos Iliescu, nu ne vindem tara /Posta /Transgazul /minele de sare /Transelectrica etc., ura populara impotriva "mogulilor" (pe post de "mosieri"), mortii Revolutiei;

Dupa ce, refuzand sa accepte o formula de guvern cu sustinere majoritara in parlament, a amplificat costurile crizei economice si sociale si a dus Romania in pragul blocajului constitutional

Dupa ce, cu ajutorul unora ca varu' Sandel si al unei campanii bazate pe violenta subliminala, a zgandarit straturile profunde ale mentalitatii anti-democratice si anti-parlamentare a unei parti a electoratului;

Dupa ce, castigand in extremis pe gafele adversarului, cu lacrimi in ochi a spus ca a inteles lectia jumatatii de Romanie care nu l-a votat pentru al doilea mandat si a promis sa fie "mai bun" in al doilea mandat decat in primul...

Acum presedintele Basescu da tarii noul prim ministru: Emil Boc.
Ce inseamna asta?

Monday, December 14, 2009

Marje si aproximari (RO)

La turul doi al alegerilor prezidentiale, pe 6 decembrie, s-au prezentat la vot 10,6 milioane de alegatori.
Numarul voturilor nule a fost de 138.476, din care 863 de voturi nule la sectiile din strainatate. Asta inseamna ca pe teritoriul Romaniei au fost inregistrate 137.613 voturi nule.
Curtea Constitutionala a cerut vinerea trecuta renumararea voturilor nule de catre BEC.

Sunday, December 13, 2009

Vandalul Geoana (RO)




Presedintele social-democrat Mircea Geoana a declarat ca va accepta decizia magistratilor la cererea de anulare a turului doi al alegerilor prezidentiale, oricare ar fi aceasta. "In cazul in care Curtea Constitutionala respinge cererea noastra de a anula scrutinul, voi respecta aceasta decizie", a anuntat miercuri Geoana, in cadrul unei intalniri cu presa straina la Bucuresti, informeaza AFP.



Înainte să apelăm la instituţii din străinătate obligaţia este în primul rând internă. (...) Eu sunt convins că şi în Parlament vom putea să ne uităm dincolo de ce spune Curtea în legătură cu astfel de lucruri, sunt convins că şi partea civică, ONG-uri, organizaţii de media vor continua să facă presiuni să se afle adevărul şi vă mai spun ceva: nici eu nu mă las, sunt destul de bătăios şi atunci când ştiu că am dreptate mor cu dreptatea în braţe, deci mă duc până în pânzele albe, mergem şi la CEDO, mergem şi la Comisia de la Veneţia, mergem peste tot, şi nu ca să facem un rău democraţiei româneşti.


De ce ar face Geoana asta? Ne spune tot el:

Îmi voi face datoria faţă de partidul pe care îl conduc până la ultima suflare. În ce modalitate? După o alegere pe care sunt convins că am câştigat-o, în mod normal ar trebui să fie o poziţie de conducere în continuare a acestui partid.


Traducere: pentru a ramane la conducerea partidului, Geoana este dispus sa tina Romania ostatica.

Am vorbit de mai multe ori despre vandalism politic pe acest blog, de obicei atribuindu-i-l lui Basescu si PDL-ului. Geoana s-a comportat pana acum, in aceasta campanie, mai mult decat civilizat. Dar de o saptamana, Mircea Geoana si PSD incearca insistent sa ne convinga ca cealalta tabara nu are monopolul vandalismului.

Cred ca este momentul ca PNL sa se retraga din aceasta sarada a contestarii alegerilor "pana in panzele albe". Cand Curtea Constitutionala se va pronunta, PSD, daca vrea sa-si continue demersul la organismele internationale, va trebui sa-si asume integral si costurile politice.

Friday, December 11, 2009

Ce e de facut? (RO)

Romanii se asteptau probabil ca alegerile de duminica trecuta sa limpezeasca situatia politica. Dar situatia tocmai s-a complicat si mai mult. Sa vedem cum:

Wednesday, December 9, 2009

Marea trancaneala (RO)

Este inca vie in memorie scena care, probabil, a intors soarta alegerilor:

Monday, December 7, 2009

Antonescu trage sa moara... se pregateste Geoana? (RO)



N-a durat nici 24 de ore...

Antonescu exclude personal colaborarea cu PDL.
Fenechiu nu exclude.
Iar Tariceanu simte chemarea datoriei.

Mai intereseaza pe cineva ca trei sferturi din electoratul liberal a votat impotriva lui Basescu?


Acum cateva ore scriam:

...totul depinde acum de cat de tare se pot tine pe picioare Geoana si Antonescu in propriile partide (unde nu putini vor fi cei care ii vor ataca simtind mirosul sangelui).

Macar Antonescu moare frumos, sa vedem Geoana ce poate.

Va fi coada la usa PDL, multi vor da navala. Basescu si ai lui vor avea de ales pe cine sa inghita, meniu à la carte.
Pactul anti-vandalism intre partide a murit pe 7 decembrie 2009.
Marele Vandal s-a intors.

Intoarcerea Marelui Vandal (RO)




De acum este clar: Basescu a castigat alegerile, contrar asteptarilor si masuratorilor sociologice.

Discutiile in acest moment despre ce grup social a decis acest rezultat sunt irelevante, si oricum va fi timp destul pentru a intoarce istoria pe toate fetele. Alegerile de ieri vor ramane un capitol cu totul special in analele democratiei romanesti.

Jucatorul de poker a mai plusat o data si a castigat din nou, cu mari emotii. Ma tem ca adrenalina care i se varsa acum in creier il va scoate din minti. Oricum, aceasta victorie in extremis ii va permite lui Basescu sa arunce toata vina pentru blocajul dezastruos din ultimele luni, pe care in primul rand el l-a creat, in carca adversarilor.
Istoria o scriu invingatorii.

Situatia este nefericita pentru Romania. Cine a urmarit acest blog va intelege de ce cred asta, mai jos voi face doar un inventar preliminar al consecintelor probabile pe termen scurt si mediu.

Lovitura de teatru! (RO)

Da, se pare ca Basescu ar fi castigat, in mod cvasi-miraculos.
Daca este asa, consecintele sunt ample. Voi reveni in cursul zilei.

Ce a facut diferenta (RO)

O imagine spune cat o mie de cuvinte.
Sursa - aici.




Era si mai bine daca ar fi facut "placintele" (pie charts) proportionale cu numarul de voturi respectiv. Cea cu votantii lui Antonescu ar fi fost muuult mai mare decat celelalte.
Concluzia este clara: voturile liberale au urmat in masura mult mai mare decat se anticipase initial indicatia de vot data de Antonescu. Si pana la urma au fost decisive in favoarea lui Geoana.
(Sa ne amintim ca tot cu voturile liberale, venite in numar mare spre seara, a castigat si Basescu in 2004.)

UPDATE: Situatia prezentata mult mai sugestiv, pe baza exit poll-ului CCSB (hat tip to Turambar):




Sunday, December 6, 2009

Turul doi al prezidentialelor - Open Thread (RO)



Se pregatesc diversiuni?

Vedeti de exemplu teoria de aici.
Scenariul nu este imposibil, dar mi se pare totusi putin probabil.

Nu ca m-as baza pe integritatea institutelor de sondare care produc exit polls. In 2004 au demonstrat deja ca, aflate sub presiune, nu au curaj sa-si asume prezentarea corecta a unui rezultat strans (atunci au dat 50%-50% la exit poll-ul final intre Basescu si Nastase, desi cifrele reale il aratau pe Basescu castigator).

Dar in 2009 Basescu nu mai exercita influenta si controlul pe care le avea Nastase in 2004. Cel putin unul (CCSB) este ferm controlat de tabara adversa. Voi sta cu ochii pe ce spune seful lor aici (desi nu ma astept sa dea cifre intermediare).
In plus, marja de eroare la exit polls (spre deosebire de sondajele de opinie pre-electorale) este foarte mica. Daca vedem diferente mai mari de 1 - 1,5% intre diferitele exit polls, va fi un semn ca ceva nu este in regula si ca macar unele dintre ele sunt partase la o incercare de manipulare.

Daca institutele de sondare nu au curajul diseara sa dea un castigator, presiunea va creste enorm pe cei care numara si centralizeaza voturile, iar posibilitatile de frauda se vor inmulti. Oricum, cred ca si la acel nivel se poate rezista destul de bine, mai ales ca ambele tabere desfasoara numaratori paralele.

Riscul de evolutii imprevizibile ramane totusi daca una dintre tabere (sau ambele) este dispusa sa incalce regulile jocului.

UPDATE 1: Prezenta la vot este mai mare decat in primul tur. Ceea ce deja invalideaza unul din pronosticurile mele. Dar este o veste buna. Prezenta crescuta e un factor care limiteaza spatiul pentru manipulari.

UPDATE 2: Apar primele cifre intermediare de la exit polls, ceva mai stranse decat ma asteptam. Vezi de exemplu aici si aici. Oricum, nu trebuie luate ca sigure, la turul intai aceste "scurgeri" au fost manipulate.

UPDATE 3: Cei de la Realitatea isi inchipuie ca sunt simpatici. Au gasit o modalitate de a da scoruri intermediare de la exit polls desi nu au voie sa o faca explicit. In fine, interesant este totusi ca aceste cifre (care coincid cu cele mentionate la update-ul precedent) apar chiar pe homepage pe site-ul realitatea.net, ceea ce ar putea insemna ca sunt, totusi, reale (postul a comandat unul dintre exit polls).

UPDATE 4: CCSB cofirma ca prezenta la vot continua sa fie considerabil mai mare decat in primul tur. Cu 20-25% spun ei... ceea ce ar putea insemna ca ne indreptam spre o participare in jur de 65% !!! Ar fi cu totul exceptional, mai ales tinand cont ca numarul de alegatori de pe listele electorale este probabil mai mare decat numarul real (vezi de ex. aici, sociologii estimeaza populatia cu drept de vot la 17,57 milioane, fata de 18,3 milioane pe listele oficiale BEC) - deci rata reala de participare ar fi chiar un pic mai mare.

UPDATE 5: Noile cifre intermediare de la exit polls (la 11.30) arata o crestere a ecartului intre candidati. Repet, aceste cifre nu pot fi luate drept sigure. Dar daca acest trend se confirma (sau macar o stationare de-a lungul zilei), ar putea insemna si ca o parte semnificativa a tipului de electorat (tanar, urban, cu studii superioare) care l-a votat pe Basescu in 2004 voteaza acum impotriva lui (vezi aici o discutie despre patternul prezentei la vot de-a lungul zilei, in contextul primului tur, dar care ramane valabila si astazi). Sau, cu alte cuvinte, ca transferul voturilor liberale catre Geoana functioneaza. De urmarit.

UPDATE 6: Cifrele de la 13.30 ale exit poll-urilor arata o reducere a diferentei. Daca sunt reale, se pare ca avem de-a face cu un pattern atipic al distributiei votului de-a lungul zilei.

UPDATE 7: Incep sa afara cifre divergente din diferite surse... asa ca ma voi abtine pana la ora 21.00 sa mai mentionez cifre. Clar, nu pot fi toate adevarate in acelasi timp, deci "baietii" lucreaza (probabil in ambele tabere). Pentru cine vrea sa urmareasca diferitele "scoruri" pe proprie raspundere, incercati la: catavencu.ro (sau realitatea.net), pesurse.ro (A3), inpolitics.ro.
Eu raman cu pronosticul pe care l-am facut vineri, dupa dezbatere.

UPDATE 8: Acum e clar, Geoana a castigat, desi la o diferenta - se pare - mai mica decat multi s-ar fi asteptat (inclusiv eu). Felul in care s-a comportat Basescu in aceasta seara este total inelegant, dar nu stiu cine s-ar fi asteptat la eleganta din partea lui, vreodata... Cat timp nu incearca sa-si scoata partizanii in strada, la intimidare, este inca OK. Are tot dreptul sa ceara numararea si a ultimului vot inainte de a se recunoaste invins. In fond, asta a facut si Antonescu la turul intai, cu diferenta mult mai clara in exit polls. Da, mitocanesc, dizgratios, dar inca in interiorul regulilor. Inca.
Ma ingrijoreaza oarecum petardele lui Videanu privind numaratoarea paralela (la care ei spun ca Basescu ar fi in fata), sper sa-si revina pana spre dimineata recunoscand evidenta si sa avem un transfer civilizat de putere.
E posibil si ca in PDL sa fi inceput deja lupta de succesiune (e probabil ca Boc va trebui sa se retraga destul de repede, platind pretul pentru modul orbesc in care a pus partidul la dispozitia lui Basescu, pana in actuala fundatura), asa ca nu toate zgomotele care vin de acolo sunt neaparat ce vor sa para. Nu imi e 100% clar cum se pozitioneaza Videanu, dar ce spune el despre numaratoarea voturilor are legatura si cu asta.

Marele invingator al serii: Crin Antonescu.
Marele invins: Traian Basescu. In ciuda discursului victorios, pe fata lui se citea infrangerea.
Mircea Geoana a facut in seara asta exact ce trebuia sa faca, a fost 100% pe mesaj (mesajul catre toti romanii, catre electorat, catre liberali, catre Basescu, catre Johannis). O bila alba, un inceput bun. Singura scapare, care nu stiu daca a fost a lui: infigerea lui Becali in poza victoriei.
Tot in seara asta, unii asa-zis jurnalisti si un asa-zis institut de sondare s-au cam autoexclus din profesie. Sa le fie de bine, sper ca macar a meritat. Trist, oricum. Aceasta campanie a decimat presa romaneasca, ii putem numara pe degete pe cei care au reusit sa ramana credibili. Unul dintre ei: Catalin Tolontan (respect!).

Urmeaza o noapte lunga, in care greul va fi pe cei implicati in numararea voturilor (cea oficiala si cele paralele, ale partidelor).
Maine este o noua zi.
Iar in perioada urmatoare va trebui sa fim atenti la ce face noua putere si in ce masura isi respecta promisiunile de a schimba in bine Romania.

Noapte buna tuturor.

Friday, December 4, 2009

Factorul Jakarta (RO)




Traim intr-o lume interdependenta. Dar cat de interdependenta? Sa fie posibil ca arestarea unui fugar la Jakarta (UPDATE: DACA o fi adevarat) sa intoarca soarta alegerilor prezidentiale din Romania?

Cateva comentarii la dezbaterea de aseara. Si un pronostic:

Wednesday, December 2, 2009

Inflatia de simboluri (RO)



Sa recapitulam de la sarbatorile de 1 Decembrie:

Invelisurile barbariei (RO)




(Include UPDATES la sfarsit, dupa link).


Se implinesc curand 20 de ani de cand ne-am castigat libertatea.
Nu pasnic, ca altii din fostul bloc comunist, ci cu sange si violenta.

Destule scene de barbarie ca aceasta s-au petrecut in acele zile: