Friday, December 4, 2009

Factorul Jakarta (RO)




Traim intr-o lume interdependenta. Dar cat de interdependenta? Sa fie posibil ca arestarea unui fugar la Jakarta (UPDATE: DACA o fi adevarat) sa intoarca soarta alegerilor prezidentiale din Romania?

Cateva comentarii la dezbaterea de aseara. Si un pronostic:

  • Ca sa intoarca situatia din sondaje, Basescu avea nevoie de un game changer, o miscare care sa schimbe decisiv dinamica intentiei de vot cu doua zile inainte de alegeri. Nu cred ca a fost nici macar aproape de a reusi asa ceva la dezbatere.
  • In general, mi s-a parut ca Basescu a fost peste Geoana, oricum a fost cu mult mai bun (mai prezent, mai alert, cu replica, fara acele priviri mute in pamant) decat la dezbaterea in trei de la primul tur. Geoana a fost atat de bun cat poate el sa fie. Deci o victorie la puncte a lui Basescu. Dar nu una prin KO. Or, Basescu ar fi avut nevoie de un multiplu KO aseara ca sa schimbe soarta alegerilor.
  • Momentul cu vizita nocturna a lui Geoana la Vantu a fost jucat foarte bine de Basescu si jalnic de Geoana. Este incredibil ca a putut fi luat prin surprindere, dupa ce stirea fusese deja publicata pe mai multe site-uri cu cateva ore inainte. Inca o data, totusi, cred ca aceasta trimitere la podea nu a fost suficienta pentru ca Basescu sa recupereze distanta din sondaje.
  • Raman totusi multe intrebari legate de relatia Geoana-Vantu si in special de jocul pe care il face in aceste zile Vantu, inclusiv prin declaratiile de dupa dezbatere. Cateva intrebari foarte pertinente sunt aici. Eu mi-am scris mai demult parerea aici, iar evenimentele de ieri mi se pare ca o confirma (ceea ce e o veste proasta). Daca Geoana va fi presedinte - ceea ce mi se pare probabil -, va trebui sa stam cu ochii pe el din punctul asta de vedere.
  • Retin si un moment antologic, marca Basescu:
(Cu mana pe Biblie) Jur ca nu am lovit copilul nici in plex cu pumnul, nici in fata cu pumnul.




Well, I guess this pretty much settles it :)
Si arata un lucru onorabil despre Basescu: ca omul nu poate totusi sa minta cu mana pe Biblie.

Pentru duminica, pronosticul meu este:
- participare la vot intre 40-45%
- Geoana 52,5%, Basescu 47,5%.

Au mai ramas doua zile.

7 comments:

  1. Buna observatia cu Basescu. Un punct: nu a mintit cu mana pe Cartea Sfanta! A mintit Geoana? Dupa cat e de abulic omul asta... Se pare ca Vantu face cam ce vrea cu el. Ii zice sa nege relatia lor pe care tot el o da in gat in primetime, dupa ce s-a si asigurat ca Geoana nu mai are loc de intors (cu paparazzi). Dubla lovitura. La Moscova to el l-a trimis? Cu ce ar putea sa il aiba la mana?
    Hai sa vedem: Vantu zice ca se cunosc de 4 ani. S-au cunoscut, s-au curtat, s-au vizitat. Oricum, din 2005 pana in 2009 nu vad cu ce l-a ajutat sau ce il putea ajuta Geoana. Nici presa nu a consemnat ceva flagrant. Ce a fcaut Vantu in timpul asta? A fost purtat pe la tribunal. Geoana era presedinte de partid, o vreme membru CSAT si presedinte al Senatului. Oricum, din comportamentul lui G. nu se pare ca Vantu i-ar fi indatorat. Ci invers.
    Ceva s-a intamplat si cel mai probabil in acest an. Bani pentru campanie? Sprijin in presa? Cam putin ca sa te comporti asa prosteste. Banuiesc ca nu e foarte greu de aflat. Capete sunt destule, trebuie numai tras de ele. Cine sa o faca nu prea este...
    C.

    ReplyDelete
  2. Stirea cu arestarea, sa fie tot mana lui Vantu? :-) Dar pontul pentru arestare? Vantu, desigur, stia unde ii e "prietenul". Interesant, sa vedem ce urmeaza.
    Nu cred, totusi, ca stirea e chiar falsa, ar descalifica total Politia, Ministerul de Justitie si "serviciile" Presedintelui...
    C.

    ReplyDelete
  3. ... "Credeti in Dumnezeu, domnule Geoana?"
    Basescu, in ale carui fineturi sufletesti nu mai credeam, n-a avut puterea sa se foloseasca de ocazia de a minti din nou magistral.
    Dar Geoana? A jurat fara sa clipeasca. Abia aici m-am inspaimantat.
    Ceea ce ma face sa-l detest cu adevarat pe Basescu este ca a facut ca PSD-ul si Geoana sa para o alternativa.
    Pe de alta parte, mi-e frica nu de Basescu in sine, ci de ceea ce el devine. Detinerea puterii l-a degradat in timp; inca cinci ani ar fi catastrofici.
    Pentru cei care spera ca de poimaine Romania va incepe sa se schimbe: ganditi-va cum va fi cu Basescu sef al opozitiei. Acum e in corzi, dar dupa ce se va digera ideea ca a pierdut alegerile, va inflori din nou. Ce de scandaluri! Se va regasi in mediul in care performeaza cel mai bine.
    Pentru mogulii media intrevad cel putin un castig: audienta garantata inca 5 ani.

    ReplyDelete
  4. @ Diana:

    Mda. In plus se pare ca Geoana nu a jurat canonic, ci a tot ridicat mana de pe biblie in ritmul silabelor accentuate :)
    Sincer, tot episodul mi s-a parut cam grotesc, aici sunt de acord cu Mircea Badea (http://antena1.ro/index.php?page=webcast&id=65335&type=show&item=10). Cand Emil i-a pus acea intrebare lui Iliescu in 1996 era cu totul altceva. Era doar o intrebare, dar care a lovit drept la tinta. Reactia balmajita a lui Iliescu a dat masura personajului mai mult decat orice doctrine ateiste pe care le putea avea in cap. Intre timp, ipocrizia politica a devenit rutina acceptata si nu prea mai emotioneaza pe nimeni. In plus, suntem in sec.XXI for God's sake! Ce cultura politica moderna e asta, de punem candidatii sa faca juraminte pe biblie? Brrrr... Daca ajungea Cernea in finala (ateu declarat), sau vreun musulman inca necrestinat de Basescu, ce-i puneau sa faca?

    De acord cu ce spui privitor la alternativa, am scris si eu exact la fel aici (http://rational-idealist.blogspot.com/2009/11/mai-multe-vesti-bune-ro.html): "N-as vrea sa las impresia ca sunt incantat de perspectiva unui concubinaj PSD-PNL la guvernare. Unul din lucrurile grave pe care i le reprosez lui Basescu este ca in cinci ani de mandat a imputinat atat de mult solutiile politice pentru Romania incat o astfel de varianta apare ca raul cel mai mic."

    In rest, nu-l vad pe Basescu sef al opozitiei. PDL a inceput sa-i cam taie puntile de intoarcere in partid (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6581447-vasile-blaga-pnl-udmr-intra-guvernare-alaturi-putea-fie-miscari-pnl.htm). Din punctul de vedere al PDL, Basescu i-a dus intr-o fundatura in care nimeni nu-i mai vrea parteneri la putere - iar asta, dupa ce l-au urmat orbeste si i-au acceptat toate capriciile.
    Sigur, e posibil sa-si faca alt partid, dar asta cere rabdare, care la Basescu nu da pe dinafara. Nu are rabdarea unui Iliescu, de a reveni incet-incet chiar dupa ce a pierdut sefia partidului. Nu m-as mira din cale-afara sa plece din nou un pic pe mare. Acolo macar nu-i iese nimeni din cuvant :)

    ReplyDelete
  5. Mie mi-a placut partea cu juramantul. Grotesca, e adevarat, dar plina de invataminte. Sa ridice mana cel care n-a cascat ochii si urechile la maximum in acel moment!
    Si a fost, oricum, pentru Turcescu un back in business-ul cu bile albe/negre.
    Altminteri, ne-am fi plictisit de moarte la marea dezbatere a lu peste ("eu sunt adeptul spitalelor moderne ...").
    Culmea grotescului a fost insa povestea copilului cu leucemie (vezi editorialul de azi al lui CTP din Gandul).
    Sper sa ai dreptate la punctul cu dizolvarea lui Basescu in zeama propriilor lui sforarii.

    ReplyDelete
  6. Duminica 06.12.2009 rezultatul va fi urmatorul:
    Basescu 52%
    Geoana 48%

    ReplyDelete
  7. @ ionescu
    Sunt gata sa tin pariul :) Cine e mai aproape de rezultatul de maine are dreptul la o bere virtuala din partea celuilalt.
    Interesant e ca Turambar estimeaza participare mai mare, pe baza audientei dezbaterii (http://turambarr.blogspot.com/2009/12/estimarea-participarii-de-maine.html). Eu raman cu pronosticul de mai sus. Nu toti care s-au uitat la dezbatere merg la vot - cunosc personal cateva contraexemple :) Absenteismul maine nu va fi in primul rand din lipsa de interes (modelul standard de absenteism), ci din lipsa de incredere in optiunile disponibile.

    ReplyDelete