Saturday, April 3, 2010

Eroul anti-coruptiei din Singapore (RO)

(Contine UPDATE dupa link)

Nu ma asteptam sa revin atat de curand la aceasta poveste.

In clasamentul prinvid perceptia coruptiei, alcatuit de Transparency International, Noua Zeelanda si Danemarca sunt pe primele doua locuri ca fiind tarile cel mai putin corupte din lume, cu scoruri de 9,4 si 9,3 din 10. Pe locul 3, cu un scor de 9,2 si la egalitate cu Suedia, se afla Singapore, singura tara asiatica aflata in top 10 al celor mai curate tari din lume. In  acest clasament, Singapore devanseaza tari ca Elvetia, Canada, Australia, Olanda, Islanda, Norvegia, Hong Kong... toate percepute ca fiind foarte putin corupte, dar totusi mai corupte decat Singapore.

Undeva pe la subsolul clasamentului, cu un scor de 3,8 din 10 si in compania unor tari ca Grecia, Bulgaria si Macedonia (deasupra Braziliei, dar putin in urma Muntenegru), se situeaza cu mandrie tarisoara noastra, Romania. Oricum, este un progres fata de anii recenti - acum 5 ani, de exemplu, scorul Romaniei era doar de 2,9 din 10, la fel cu Iranul si Republica Dominicana, putin in urma Senegalului (3,0), Mongoliei (3,0) si Madagascarului (3,1).

Poate ca unii vor fi surprinsi, in contextul de mai sus, ca tocmai un roman, acuzat de omor din culpa in timp ce se afla la post ca Insarcinat cu Afaceri in Singapore, sa se prezinte ca un erou al demascarii coruptiei din tara asiatica.

Dar noi, romanii, n-ar trebui sa fim catusi de putin surprinsi.

Pentru ca stim ca unii dintre noi sunt campioni mondiali la tupeu si nesimtire.
Si stim ca institutiile statului lucreaza de regula pentru ei. Cum lucreaza acum statul roman pentru Silviu Ionescu, aparandu-l de justitia din Singapore dupa ce - conform anchetei si martorilor - a condus masina baut, a accidentat mortal un om si a fugit de la locul accidentului.

Romanii nu mai pot fi socati de astfel de lucruri, pentru ca exerseaza zilnic bataia de joc a celor puternici si a unui stat aflat tot mai vizibil in slujba lor exclusiva.

Dar macar pentru a menaja nervii restului lumii, care deja si-a facut despre romani o impresie pe care in cazul fericit o vom putea remedia intr-o generatie sau doua, implor Ministerul de Externe sa il roage respectuos pe domnul diplomat Ionescu sa se abtina pentru o perioada de la declaratii de presa. Si, daca se poate, cand il va trimite la urmatoarea sinecura bine platita prin vreun colt exotic al lumii, sa ii puna politicos in vedere ca ar fi de dorit sa evite pe viitor sa conduca masina cu alcool in sange. Eventual, sa i se asigure un sofer pe care sa-l aiba la dispozitie 24 de ore din 24, inclusiv pentru escapadele amoroase din afara orelor de program. Desigur, platit din bani publici. Pentru ca interesul national o cere.

Un Paste Fericit tuturor!

UPDATE: Singapore reactioneaza.

4 comments:

  1. ha-ha-ha! Asta o adaug la o colectie de fapte bune romanesti peste hotare din care amintesc: planul de reconstructie a Irakului made of Romania (prin marea femeie de stat Simona Marinescu) si implementarea modelului romanesc de lupta impotriva coruptie in Kosovo si alte parti ale lumii (prin M Macovei, parca).
    Aceste "fapte" ar parea glume, daca nu ar fi adevarate... Nu are rost sa te mai intrebi cum poate o tara care o da in bara de mai multe ori pe zi la amblele capitole (economie si justitie) sa exporte expertiza in aceste domenii? Ei, iaca-asa! (Si, in fond, in "jocul" asta nu am fost singuri. Noi am datr, da' cineva a si primit ;-) )

    Si uite ca acum Romania demasca marea coruptie inexistanta din Singapore. Care e problema?
    In curand o sa ajutam cu sfaturi pretioase NASA sa trimita rachete in spatiu, pe Danezi sa asigure linistea publica si sa cultive brazi de Craciun, pe englezi sa isi imbunatateasca performantele fotbalistice si pe toata lumea sa fie o pace mare modiala - ca oricum aici avem ceva experienta ramasa pe stand-by dupa impuscarea (pen)ultimului mare carmaci :D

    C.

    ReplyDelete
  2. @ C.
    Nu e nici o regula care sa spuna ca e imposibil ca un roman sa consilieze NASA cum sa trimita rachete in spatiu, pe macedoneni cum sa combata coruptia, pe spanioli cum sa faca divertisment TV sau pe Microsoft cum sa faca software. De fapt, toate astea se intampla sau s-au intamplat, iar unii au ajuns acolo prin competitie deschisa pe baza de merit individual - desi in cazurile specifice nominalizate de tine (Marinescu, Macovei) putem avea rezervele noastre.
    Problema pe care o am cu acest individ, diplomat si fost reprezentant oficial al Romaniei in Singapore (deci reprezentant al Romaniei, nu al lui si al familiei lui), este ca a gasit de cuviinta sa se poarte si acolo cum se poarta aici vandalii care au pus stapanire pe aceasta tara. Si de fapt problema mea principala nu e cu el - in fond, un nenorocit oarecare; ci cu felul in care institutiile noastre trateaza acest caz. Si pana la urma nici asta nu ma roade cel mai tare - ci faptul ca felul in care este tratat acest caz nu e o exceptie, ci pare a fi chiar regula.

    ReplyDelete
  3. :))

    "In curand o sa ajutam cu sfaturi pretioase NASA sa trimita rachete in spatiu, pe Danezi sa asigure linistea publica si sa cultive brazi de Craciun, pe englezi sa isi imbunatateasca performantele fotbalistice si pe toata lumea sa fie o pace mare modiala - ca oricum aici avem ceva experienta ramasa pe stand-by dupa impuscarea (pen)ultimului mare carmaci :D""


    bune replici ...
    uite eu unul alaturi de multi romani traiesc de multa vreme in singapore....
    vine un individ ca ionescu si vrea sa dea lectii in singapore de coruptie ... lol....
    am sunat la ambasada.... cit costa traducere legalizata ? el: 45 S$.... ma duc la ambasada ... ii pun hartiile in fata .... (dupa o ora) el... rodicooooooooo cit e ma traducerea per pagina ca o venit domnu asta si nu mai stiu ....
    ea de colo: 90S$ dle ionescu .....
    cred ca diferenta de 50 per pagina ori nr de pagini erau directionate catre fonduri karaoke seara.... pentru imbunatatirea imaginii tarii... ca un diplomat acolo isi duce invitatii.... ca la www.fullertonhotel.com/ e pentru diplomatii prosti ....

    dupa care m-a intrebat cu ce ma ocup ... si nu am scapat de telefoane in care ma ruga daca pot pune o vorba pentru nevasta, matusa sora sau ce stiu eu sa il ajut cu un job. .....

    anyway .... domnu idealist ... i'm impressed .. keep the blog up !!! good job and : "adevarat a inviat"

    ReplyDelete
  4. "Nu e nici o regula care sa spuna ca e imposibil ca un roman sa consilieze"

    Nu am spus "un roman" am spus "Romania", e o chestie de nuanta. Importanta, zic eu... ;-)
    C.

    ReplyDelete