Friday, April 16, 2010

Calm, calm... (RO)



Ca si ministrul Predoiu, astept si eu cu interes motivarea Deciziei 415 din 14.04.2010 a Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea unor articole din Legea 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate. Imi rezerv dreptul de a ma pronunta pe fond cand voi avea toata informatia.

Pe forma, insa, pot sa spun ca atacul dur declansat pe anumite canalele media (vezi de exemplu aici) impotriva unei decizii care este inca in faza de redactare nu prea seamana a lupta pentru apararea statului de drept.
Dimpotriva, combinata cu "dezvaluirile" aparute oportun cum ca majoritatea judecatorilor Curtii ar fi investigati - sau, dupa alte surse, ar fi urmat sa fie investigati :-) - de ANI, aceasta campanie seamana suspect de mult cu o tentativa de intimidare si un asalt politic asupra uneia dintre ultimele redute ale apararii cadrului constitutional (am mai scris despre asta in diferite contexte, de exemplu aici).
In fond, ce inseamna a fi investigat de ANI, sau a urma sa fii investigat de ANI? Eu inca mi-l mai amintesc pe Alexandru Catalin Macovei spunand anul trecut la televizor ca ANI investigheaza mai multi ministri ai guvernului; n-am mai auzit nimic pe tema asta de atunci. Cine hotaraste cine este investigat si cand? Mi-am exprimat deja scepticismul in privinta hiperactivitatii bruste a ANI de dupa alegeri, nu voi insista acum. Asta nu inseamna ca am vreo garantie privind cinstea judecatorilor Curtii; dar nu pot lua drept dovada contra lor doar faptul ca cineva de la ANI considera ca e cazul sa-i investigheze.

Poate o simpla coincidenta sau poate nu, Curtea Constitutionala a mai adoptat in aceeasi zi o decizie care probabil il deranjeaza destul de tare pe doctorandul in Drept constitutional Emil Boc: pentru a treia oara, Curtea declara neconstitutionala campania guvernului de politizare a administratiei publice. Poate a patra incercare sa fie mai norocoasa?

Pana la urma, eu nu stiu in acest moment, neavand toate datele problemei, cine are dreptate in absolut. Prin fortarea constanta a limitelor cadrului legal si constitutional, s-a ajuns in Romania la o stare neverosimila de precaritate legala si institutionala. Probabil ca un avocat destept ar putea demonta, bucata cu bucata, toate institutiile statului roman.

Pot sa vad insa ca una din tabere incearca constant fortarea regulilor jocului. Chiar acordandu-i toate premisele de buna-credinta posibile, este imposibil sa ignori cat de periculoasa pentru Romania este aceasta tactica politica.

Cum scriam cu ceva vreme in urma:
Democratiile se consolideaza in timp, prin practica politica consecventa in interiorul regulilor, pana cand respectarea cadrului democratic formal intra in reflex, in ADN-ul politicii. In Romania, cadrul democratic a ramas doar o carcasa de mucava. 

Ma tem ca in Romania s-a trecut de pragul alegerii intre bine si rau, toate alegerile disponibile in acest moment sunt intre rau si sinistru. Iar intre guvernul Boc si Curtea Constitutionala - pe baza experientei de pana acum - sunt inclinat sa ma situez de partea Curtii.
Deocamdata. Si fara iluzii.

1 comment:

  1. Absolut jalnica actiunea celor de la Hotznews, oficiosul portocaliu propagandistic. Nu ma mira actiunea lor, m-ar fi mirat sa nu se preteze la asa ceva! Sa arunci opiniei publice ,,pe surse''zvonul ca 7 judecatori ai CC urmau sa fie cercetati de ANI arata ca stilul securist de actiujnhe al portocaliilor este desavarasit. Cercetare??? Nu, incercarea de a gasi ceva bube, doar atat. Jalnic circ portocaliu!
    Faptul ca guvernarea basesciana a fost prinsa din nou in ofsaid de CC pe tema politizarii administratiei publice arata fara dubiu cat DISPRET au portocaliii fata de Constitutie! Sa repeti la nesfarsit politizarea agentiilor deconcentrate arata ca suntem o tara OCUPATA, guvernata de niste specimene care n-au nimic in comun cu democratia. Avem o noua ,,democratie originala'', cea iliesciana din anii 90 fiind inlocuita de cea basesciana!
    Hendrix

    ReplyDelete