Friday, April 30, 2010

Cu cantec inainte, mars! (RO)



Asteptarea cu sufletul la gura a suflarii romanesti s-a incheiat: Partidul Generalilor (a.k.a. UNPR) si-a ales imnul - "Noi suntem romani" in interpretarea corului Armatei.

Ce ne spune asta?
Oamenii prin care a fost intors in Parlament rezultatul alegerilor si care, de cand s-au constituit ca partid, s-au ilustrat mai ales in chestiunea fierbinte a pensiilor militarilor, prin al caror sef s-a reinnoit traditia ceausista a oamenilor in uniforma pe post de ministri ai Apararii, tin sa confirme inca o data parerea ca ar fi in strafunduri neofascisti. Imnul pe care si l-au ales acum, cu un mesaj identitar-etnocentric impregnat de autoritarismul corului militar, se adreseaza direct nucleului pre-modern al constiintei politice romanesti, despre care am mai scris aici si aici. Cat despre instrumentalizarea politica a simbolurilor nationale (care nu prea se potriveste cu Legea Partidelor, art.5 alin.3), nu cred ca mai are rost sa deschidem discutia.

Si nici macar nu aveau nevoie sa faca asta. Daca generalii melomani ar fi incercat sa gandeasca o clipa in afara limitelor cazone, ar fi putut gasi un alt imn, cel putin la fel de bun, care ar fi mers direct la inima a 99% dintre alegatori (conform Presedintelui): iata-l aici, cu tot cu explicatie.
Impactul ar fi fost acelasi, dar macar ar fi fost mai vesel.

No comments:

Post a Comment