Monday, June 14, 2010

Etica presei portocalii: Dan Tapalaga (RO)



O intamplare interesanta, week-endul asta.

A inceput cu o postare despre situatia raportului de forte politice la Curtea Constitutionala (CCR) si miza disperarii PDL de a-si impune oamenii pe cele doua posturi vacante, pe care am publicat-o pe acest blog sambata dimineata (aici).

Duminica seara, in fruntea paginii hotnews.ro trona un articol semnat de Dan Tapalaga, cu titlul: "Batalia decisiva pentru ultimii doi judecatori din cei noua de la Curtea Constitutionala: Melescanu si Dorneanu, sau Motoc si Minea?"
Link-ul este aici, dar nu va grabiti sa va uitati inainte sa cititi mai jos continuarea.

Titlul m-a facut curios, parea sa vorbeasca despre acelasi lucru ca postarea mea. Nu ca as avea vreun drept exclusiv asupra subiectului! Citind articolul, insa, am constatat ca e croit pe acelasi calapod ca al postarii mele din ziua precedenta - cam aceeasi structura si aceeasi informatie, doar cu rezumate mai lungi din biografiile judecatorilor CCR de pe wikipedia si cu partea de analiza filtrata prin ochelari portocalii.
Chestia chiar m-a amuzat: sa se fi "documentat" Tapalaga si de pe blogul subsemnatului? Nu m-ar deranja, daca ar indica sursa... In plus, poate citeste mai mult si - cine stie? - isi mai schimba opiniile pro-basesciene :)

Am consemnat aseara amanuntul intr-un comentariu pe blogul meu (comentariul este aici). Totodata, am postat si un scurt comentariu la articolul de pe hotnews, foarte civilizat, intreband doar ironic daca autorul nu cumva a citit postarea mea inainte.

Si acum vine partea interesanta.


Azi, de curiozitate, mi-a venit ideea sa verific daca cumva comentariul meu a fost publicat pe hotnews (comentariile la ei sunt filtrate de moderator). Nu a fost!
Mi-am zis "asta e, nu le-o fi convenit sa se dea de gol ca articolul nu e original" si ma pregateam sa inchid pagina... cand am mai observat un amanunt: semnatarul articolului de pe hotnews nu mai era Tapalaga, ci o anume Luminita Parvu.

Hm... destul de ciudat, nu? Un articol care sa-si schimbe autorul peste noapte, dupa ce a fost publicat?

Mi-a trecut prin minte si ca poate am vazut eu gresit, poate n-a fost Tapalaga... desi sunt foarte grijuliu cu citatele si referintele si parca vad si acum acel articol cu numele lui Tapalaga in varful homepage-ului hotnews de aseara.

Asa ca m-am gandit sa incerc sa verific.
Nu a fost prea usor, pentru ca arhivele de internet si cache-ul motoarelor de cautare intorceau fie rezultate mult prea vechi, fie mult prea proaspete (dupa schimbarea "autorului"); n-am putut localiza pagina de aseara.

Si totusi, n-am visat.
Iata acelasi articol al lui Tapalaga, cu numele autorului in clar, preluat de alte publicatii online: Ziarul de Vrancea ("de Dan Tapalaga HotNews.ro"), Stiri Azi (idem). Am luat de data asta si cateva screenshots, sa fie acolo :-)

Cum vi se pare intamplarea asta?

4 comments:

  1. Pai nu tot de la HotNews a fost data afara si Andreea Pora pentru plagiat? Sunt mizerabili.

    ReplyDelete
  2. Hotznews e o cocina de postaci, propagandisti si plagiatori.
    Am remarcat ca tapalaga, care scria cate un editorial incendiar pe zi in vreme de campanie eletorala, este foarte silentios in ultima vreme... Cand am vazut ca a scris ceva - confirm ca el a semnat initial articolul despre judecatori, am citit titlul si autorul, nu insa si articolul intreg - m-am gandit: "iata ca s-a trezit si el din amorteala". Cand colo nici macar pe acela nu l-a scris el.

    ReplyDelete
  3. Mda! Penibil. A luat ideea, dar nu a inteles care era... ideea :-))
    Uite ce a priceput: "Daca opozitia reuseste sa-i impuna pe Teodor Mlescanu si Valer Dorneanu isi va mentine controlul asupra Curtii Constitutionale. De cealata parte, daca PDL reuseste sa-i impuna pe Stefan Mircea Minea si Iulia Antoanella Motoc, isi poate usura activitatea legislativa si cea guvernamentala."

    Cum adica "isi poate usura activitatea legislativa si guvernamentala"? :-)))) De parca ar fi si normnal sa fie asa, doara judecatorii aia oameni sunt si ei si tre' sa tina cu careva :-))))
    bate saua...

    In rest e un fel de compunere cu mixaje din CV-urile alora de pe siteul CCR si declaratiile de avere si a scos un articol dezlanat.

    C.

    ReplyDelete