Sunday, October 17, 2010

Daca PSD si PNL sunt serioase... (RO)

Inteleg ca luni va fi depusa oficial motiunea de cenzura.
Daca opozitia este serioasa in intentia de a prelua puterea in acest moment si - prin aceasta - de a opri deriva tot mai accelerata a Romaniei spre haos si neguvernabilitate, sunt relevante urmatoarele recomandari:



1. PSD si PNL ar trebui sa se abtina de la promisiuni fara acoperire.
Pana una-alta, nu suntem intr-o competitie electorala. Nu se intrevad alegeri in viitorul apropiat. Daca cele doua partide intentioneaza serios sa construiasca o alternativa la actuala putere - acum, nu in 2012 -, atunci nu promisiunile sunt mijlocul adecvat.
Orice guvern care va veni dupa Boc va avea o misiune extrem de grea, poate chiar imposibila pe termen scurt. In primul rand, va trebui redata cetatenilor increderea in guvernare si in institutiile publice, fara de care nimic nu se poate realiza - cum ne demonstreaza pe viu zi de zi caricatura de guvern care pretinde ca ar conduce Romania. A incepe o noua guvernare cu renegarea promisiunilor facute, asa cum deja PDL si PSD au facut in 2008, ar ipoteca sansele de redresare; iar a indeplini promisiuni nerealiste ar fi inca si mai periculos.
Este contraproductiv si, mai ales, nu este necesar ca o viitoare guvernare sa fie ipotecata de promisiuni populiste facute acum.
Romanii au cam inteles cu cine au de-a face in Basescu si PDL si s-au ars deja si cu promisiuni desarte. Este ridicol pentru opozitie sa intre intr-o competitie a promisiunilor cu PDL, care ne tot anunta lapte si miere intr-un viitor mereu amanat, cand va fi invins criza si va fi reformat statul. Este suficient pentru opozitie sa arate si sa explice dezastrul creat de basescieni, pe care oricum oamenii il simt pe propria piele.

2. PSD si PNL ar trebui sa se abtina de la atatarea tensiunilor sociale
Romania este foarte aproape de o implozie politica si sociala, care ar putea avea efecte devastatoare, intorcandu-ne efectiv cu 20 de ani in urma. Protestele spontane si haotice - inclusiv in structurile centrale ale puterii si in institutiile de forta - se inmultesc si tind sa scape de sub controlul sindicatelor. O putere ilegitima si inconstienta a reusit sa erodeze aproape orice urma de ordine si domnie a legii, orice forma de autoritate institutionala; cum am mai scris, ma tem ca a facut asta in mod deliberat si ca va continua sa impinga tara spre prapastia disolutiei totale a ordinii de drept.
Daca vrea sa salveze tara, opozitia nu-si poate permite sa preia puterea oricum. Romania a ajuns intr-o situatie de extrema fragilitate. Schimbarea politica trebuie facuta in cadrul regulilor existente, atat cat a mai ramas din ele dupa ce portocalii le-au calcat in picioare. Instalarea unei formule diferite de guvernare trebuie sa aiba loc intr-un mod care sa restabileasca, pe cat posibil, legitimitatea procedurala si autoritatea institutiilor - si nu pe cai extraconstitutionale si prin dezordini de strada, care ar da lovitura de gratie statului de drept.
Marturisesc ca nu prea inteleg eforturile PSD de a scoate lumea in strada (m-am mai referit la asta, iar apelul a fost reinnoit de Ponta la Congresul de ieri). Ponta nu rateaza nici o ocazie sa se solidarizeze cu oricine protesteaza in Romania, chiar in afara regulilor (a facut pana si declaratia imbecila ca in locul politistilor care au demonstrat la Cotroceni, el ar fi fost "mai violent"). Spera Ponta sa ajunga la putere prin presiunea strazii? Daca asta este planul lui, atunci se joaca cu focul pe un butoi cu pulbere. Si, facand asta, face jocul lui Basescu.

3. Principalul slogan al opozitiei ar trebui sa fie restabilirea ordinii de drept si a autoritatii legitime
Oamenii sunt dezorientati de disolutia vizibila a statului, a instututiilor, a autoritatii. Isi doresc mai multa stabilitate, responsabilitate, ordine, domnia legii. Acesta ar trebui sa fie sloganul principal al opozitiei, nu atatarea dezordinii.
Opozitia ar trebui sa denunte ilegitimitatea si abuzurile puterii, incalcarea legii, iesirea din cadrul constitutional. Daca e nevoie de bibliografie, pot gasi una consistenta pe acest blog. Basescu si ai lui pur si simplu au calcat in picioare legile tarii, pe care aveau datoria sa le apere si sa le aplice. Asta trebuie explicat romanilor!
Or, nu poti condamna in mod credibil ilegalitatile puterii daca desconsideri tu insuti limitele legale si procedurale.
Restabilirea legalitatii, ordinii, legitimitatii institutiilor este singura cale constructiva de iesire din marasmul actual. Alternativa nu este - si nu trebuie considerata - o optiune.

4. Opozitia trebuie sa prezinte urgent un program comun de guvernare si un guvern alternativ
Am spus la pct.1 ca in aceasta perioada opozitia ar trebui sa se fereasca sa alimenteze spirala infernala a promisiunilor fara acoperire. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne spuna ce are de gand sa faca daca preia puterea.
Acest lucru trebuie facut prin negocierea intre PSD si PNL a unui program de guvernare comun, coerent, pentru scoaterea tarii din criza actuala (si care nu este doar o criza economica, ci si una politica, constitutionala, morala, a institutiilor, de legitimitate, de autoritate s.a.m.d.). Este incredibil ca pana la aceasta ora nu exista un astfel de program! 
Este incredibil si ca, la doua zile inaintea depunerii unei motiuni de cenzura prin care (spune ca) spera sa darame guvernul impreuna cu PNL si sa creeze un nou guvern tot impreuna cu PNL, PSD continua sa atace furibund cota unica de impozitare! - vedeti aici ce tocmai au declarat pe tema asta Iliescu si Ponta. Daca vi se pare neesential, amintiti-va ca vorbim de principala reforma introdusa de liberali la sfarsitul lui 2004 ca prima masura a guvernului Tariceanu, fata de care PNL s-a declarat intotdeauna total angajat, care - in ciuda a ceea ce spun pesedistii acum - a fost un succes indiscutabil, care a avut succes si in alte tari din regiune in care a fost introdusa si pe care tocmai se pregateste sa o adopte si Ungaria (parerea mea mai pe larg este aici, sustinuta cu cifre). Daca ar face cum vrea PSD-ul, Romania ar fi prima tara dintre cele central si est-europene care sa renunte la cota unica de impozitare a veniturilor dupa ce a avut-o.
(Paranteza: Va ganditi probabil ca PSD-ul are puternice motive ideologice sa deteste cota unica, in ciuda dovezilor indiscutabile ca a fost buna pentru Romania - atat pentru cresterea economica, cat si pentru bugetul de stat din care se finanteaza si protectia sociala. Deh, partid de stanga, n-are incotro, ce mai conteaza logica si evidenta? Dar sa ne amintim totusi care politician a avansat prima data ideea introducerii cotei unice la noi: Adrian Nastase. Doar ca acum s-a sucit. Iliescu macar este egal cu el insusi, el l-a fortat in 2003 pe Nastase sa renunte la idee.)

Este la fel de incredibil ca inca nu stim ce echipa guvernamentala a pregatit opozitia ca sa preia puterea in cazul in care motiunea reuseste. De fapt, este foarte clar ca n-a pregatit nimic. In toamna trecuta a existat un plan, cel cu Johannis. Acum, nici un plan!

Tot ce am scris mai sus are relevanta doar in cazul in care PSD si PNL sunt serioase in intentia anuntata public de a da jos guvernul portocaliu si de a-si asuma raspunderea scoaterii tarii din dezastrul actual.
Dar chiar sunt serioase?
Vom vedea in zilele urmatoare. Ce se vede pana acum nu arata bine; eu am indoieli din ce in ce mai mari in privinta adevaratelor intentii ale PSD.

3 comments:

  1. PSD-ul are o agenda comuna cu PDL-ul si PNL-ul se pune de bunavoie in postura de partid auxiliar la PSD.
    PNL-ul ar putea deveni primul partid al Romaniei daca ar avea un lider si o conducere cu viziune.
    Din pacate se vor prabusii impreuna cu PC-ul cu care au facut un mariaj toxic.

    ReplyDelete
  2. @ Deceneu
    Situatia actuala este de asa natura incat PNL si PSD sunt fortate sa colaboreze. Daca nu reusesc sa o faca eficient si cu buna credinta, atunci Doamne-ajuta, dar situatia va fi critica pentru Romania.

    ReplyDelete
  3. Alegerile din '96, din 2004 si cele prezidentiale din 2009 au fost castigate cu mesaje anticoruptie.
    Lumea percepe PSD-ul, PC-ul si acum si PDL-ul ca partide ale "ciocoilor".
    Daca PNL-ul isi leaga numele de oricare din cele doua partide nu poate promova tema anticoruptiei si vor fi suspectati de complicitate cu "mogulii" si cu "baronii", vor fi inclusi in aceeasi categorie "toti sunt la fel". Daca vrei sa faci "o politica altfel" obiectivul nu trebuie sa fie Basescu inlocuit cu Pona sau Nastase. Electoratul a votat pentru schimbarea lui Nastase cand devenise prea puternic si prea arogant.
    PNL-ul nu trebuie sa ne puna in situatia sa alegem intre doua partide corupte pe cel mai putin corupt, pentru ca alianta preelectorala cu PSD-ul sau cu PC-ul asta sugereaza.
    Obiectivul de a-l schimba pe Basescu e prea mic si meschin pentru ca vizeaza "ciolanul" si nu interesul cetatenilor.
    Mesajul trebuie nu sa fie impotriva unei "clientele politice" si sa ne propuna o "alta clientela" care "pastreaza aparentele" ca sa-l citez pe Crin Antonescu, mesajul trebuie sa contina masuri pentru ca sa nu mai poata fi posibila alocarea bugetelor pe criterii clientelare.

    ReplyDelete