Thursday, March 24, 2011

Cuvintele care manipuleaza (RO)


Basescu si oamenii lui stapanesc la perfectie o tehnica a manipularii care, desi rudimentara, functioneaza destul de bine in Romania - inclusiv cu concursul presei si televiziunilor tabloidizate. 
(O scurta paranteza: sa fie clar, indiferent de continut, chiar daca pe unele canale guvernul este criticat zi-lumina, tabloidizarea presei si decredibilizarea ei pe cale de consecinta se inscriu perfect in paradigma basista a dizolvarii oricarei structuri - legale, politice, institutionale - si a transformarii Romaniei intr-un organism nevertebrat. O presa isterica, OTV-izata, nu poate ajuta opozitia si nu poate ajuta nici un demers constructiv, este doar un factor in plus al destructurarii si cresterii entropiei. Nu vreau sa sugerez ca ar exista vreun mare complot al conglomeratelor media in aparenta anti-basiste pentru a-l ajuta de fapt pe Basescu. Le acord "prezumptia de nevinovatie", ca tot e la moda acum. Dar faptul ramane ca, constient sau nu, servesc paradigmei basiste a unei tari decerebrate si haotice, in care nimic serios si durabil nu se poate construi, iar bataliile politice se decid pe baza unor zvacniri imprevizibile in ape tulburi, capitol la care Basescu nu are rival.) 

Tehnica manipularii de care vorbesc consta in lansarea pe piata a unor cuvinte extrem de adezive, aplicate ca eticheta diferitilor actori politici sau grupurilor sociale, si care se insurubeaza in discursul public si in constiinta oamenilor ca niste carlige de care basistii stiu sa traga la momentul convenabil lor. Asa au fost etichetele "322" (coalitia care l-a suspendat pe Basescu in 2007), "baietii destepti", "moguli", "pensii nesimtite", "omul gras" s.a.m.d. - toate acestea cu o incarcatura politica acida, care prin simpla repetitie si patrundere in limbajul politic servesc agenda basista.

Sesizez acum o incercare de a lansa pe piata o noua eticheta, de data asta una pozitiva, care sa fie asociata PDL-ului.

De ceva vreme se vorbeste de "reformatorii" din PDL. Ideea de reforma are conotatie intrinsec pozitiva, de aceea este si abuzata cu atata nonsalanta de basisti - vezi "reforma statului" (sub care se ascunde de fapt un proces de acaparare totala a puterii si incalecare politica a institutiilor statului). De fapt, cum am mai explicat de mai multe ori (de exemplu aici si aici), sub eticheta de "reformatori" se afla de fapt ceva mai sinistru: o armata a clonelor implantate in partid de Basescu si programate sa asigure continuarea controlului total al sefului lor asupra PDL (instrument cheie al sistemului de putere pe care l-a creat).
De aceea, gruparea rivala "reformatorilor" a fost etichetata cu sintagme cu conotatii negative - "baroni", "tripleta BVB", "talibani". Pe tiparul verificat al manipularii basiste, inca de la enuntarea chestiunii se induce - prin aplicarea etichetelor - o conotatie pozitiva pentru unii, negativa pentru ceilalti.

Asistam insa acum la o tentativa de reformulare a etichetelor, care ar putea semnala un proiect de impacare a taberelor. Posibil ca Basescu sa-si fi dat seama ca fara "greii" BVB nu poate gestiona partidul (cum sa tii in mana un partid cu Boc, Anastase, Voinescu, Preda, Macovei?), iar Blaga si ai lui sa realizeze ca influenta lui Basescu este inca prea mare pentru ca ei sa i se poata opune, cum se si vede de cand presedintele a dat semnalul realinierii filialelor in sprijinul lui Boc. Si pana la urma si unii, si altii isi dau bine seama ca nu-si permit nici o fragmentare a PDL daca vor sa ramana la putere.

Dar ce eticheta mai putin coroziva se poate inventa pentru "talibani"? In mod normal, "conservatori" ar fi termenul normal de contrapondere la "reformisti", dar parca nici "conservatori" nu suna suficient de bine.

Ce ziceti insa de "traditionalisti"? Eh, alta viata, nu-i asa? Nu e nimic rau in a fi traditionalist, oamenii pretuiesc traditiile. Termenul a fost lansat de Valeriu Stoica, care chiar sugereaza ca Blaga insusi (traditionalistul) ar putea pana la urma sa se alinieze de partea lui Boc (calea moderatiei intre "traditionalisti" si "reformatorii radicali"). Eticheta de "traditionalisti" a fost preluata pe nerasuflate, in aceeasi zi, de Cristian Boureanu, care spune si ca Basescu va pastra controlul PDL indiferent  de rezultatul alegerilor din partid (devine tot mai clar ca gruparea Blaga nu are curaj sau suficienta sustinere in partid sa se pozitioneze explicit impotriva lui Basescu).

Ar fi culmea sa prinda si eticheta asta, de "traditionalisti"! Ce traditionalisti la PDL? Despre ce traditie vorbim? Cea fesenista, cea socialista, cea populara? Mai-mai sa crezi ca PDL e vreun partid istoric cu traditii venerabile, nu struto-camila aservita puterii personale a lui Basescu care este de fapt.

Nu m-ar mira insa ca presa sa preia pe nemestecate si eticheta asta, permitand inca o data basistilor sa defineasca termenii discutiei. Vom afla probabil pana la urma ca in PDL exista o confruntare intre reformisti si traditionalisti, care s-ar putea chiar rezolva, cum zice Stoica, prin unirea in jurul lui Boc, aflat la mijloc.
Ca asa pica Boc, mereu la mijloc...

4 comments:

  1. Au glume bune in program baietii, ca de obicei analiza ta e excelenta. "Traditionalisti" si "reformisti", lol.
    Iar ipocritii indecisi s-ar putea reinventa sub numele de "moderati".

    ReplyDelete
  2. Excelent ! :)
    Pe cind si despre 'gesturile care manipuleaza' ?
    Nu ma pot decide pentru cel mai bun exemplu - mai bine nu (vorba lui Tomita Caragiu).

    ReplyDelete
  3. YESSSSS !
    Cred ca asta a fost primul gest manipulatoriu; as mai adauga vizitele de lucru din 2008 (prin intreprinderile patriei) intru propovaduirea soliditatii Romaniei in fata crizei, primirea ziaristilor din Irak, vizitele la Maracineni, pe Valea Oltului si - last but not least - celebrele iesiri la cumparaturi de fiecare data cind vrea sa fie sigur ca va plasa un fassss pe agenda publica.
    Lista nu este exhaustiva ... :D

    ReplyDelete