Romania, aprilie 2011:
Si tot din Romania reala, cititi aici. Si vedeti aici.
Aceste lucruri nu se intampla din senin, nu sunt o calamitate naturala ca tsunami-ul din Japonia. Ci ele sunt rezultatul unor decizii luate de cei care ne conduc, decizii pe care cineva le-a redactat, cineva le-a semnat. Pur si simplu, la un moment dat cineva acolo sus a decis ca nu toti cetatenii Romaniei mai au dreptul la viata.
Nu ma consider catusi de putin un adept al "stangii populiste" pe care Boc zice ca este pe cale sa o trimita in istorie. Si nici al "comunismului" cu care se razboieste Basescu, la 20 de ani de la revolutie. (O revolutie la care eu, ca multi altii, am participat - nu insa Basescu si nici Boc.)
Si nu imi face nici o placere, chiar nici una, sa ma tot gandesc la lucrurile astea.
Vreau sa spun doar atat: numai imbecilii mai pot crede ca in politica din Romania se da acum o lupta ideologica intre stanga si dreapta.
In realitate, politica romaneasca a coborat cu mult sub nivelul minim de la care o discutie despre doctrine are sens.
Ne afundam tot mai mult in zona tenebroasa a dizolvarii institutiilor democratiei si, pana la urma, a bazei de solidaritate care defineste o natiune si o societate politica; coboram in strafundurile maloase unde totul devine o lupta de suma nula, in care invinsii - cei care nu scapa cu fuga, prea slabi sau batrani pentru asta - pur si simplu dispar fizic.
De la Ceausescu incoace, niciodata viata oamenilor in Romania (in sensul subzistentei fizice) nu a avut mai putin pret in ochii conducatorilor politici decat are acum.
Iar Basescu, Boc si tutarii din jurul lor isi linistesc constiintele (daca le au) spunandu-si - si spunandu-ne - ca duc o lupta ideologica.
Stii ce e incredibil? In tara asta continua sa se faca experimente la scara 1:1. Asa cum Nicolae si Lenuta nu pricepeau cum arata un scaunel de pe macheta, asa nu pricep nici cei care conduc Romania efectele unei potentiale decizii din studii si modelari. Nu putem plati pensiile? -> Trebuie sa facem bani! -> CUm facem bani? -> Punem taxe! Si asa, de exemplu, marim TVA de la 19 la 24%. Dupa aceea asteptam sa vedem ce se intampla. NU facem mai multi bani?! Hm... Nu-i nimic, daca nu fac scandal tartanii, hai sa il lasam asa!
ReplyDeleteVrem voturi? -> Le promitem profesorilor (btw, cea mai jalnica si manipulabila specie sociala din Romania postdecembrista!) 50% crestere d eleafa -> castigam alegerile -> nu le mai dam 50%, dimpotriva, le taiem 25% -> dau in judecata si castiga -> le dam banii retroactiv!
Si asa mai departe, cu oistea din gard in gard spre faliment.
Inca un exemplu, la varf: Mai tii minte cum insusi demiurgul sef la Romaniei, MAAARELEE, INEEGALABILUL, MuuuuguuurIsarescu, a creat acum cativa ani un mini cutremur financiar? Intr-o zi de dimineata, brusc, Leul a luat-o la vale, lumea a intrat in panica, managerii se gandeau deja cum sa isi lichideze afacerile - pentru ca a doua zi sa apara asta la TV cu fata aia de bunic senil si sa anunte ca situatia e sub control, "am facut un experiment de reactie a BNR la o depreciere rapida a leului"!!!! (cine nu crede sa caute)
Pai asta trebuia arestat cu staff cu tot in secunda 2 pentru tentativa de subminare a economiei nationala, plus incalcarea altor cateva zeci de articole din CP. Ce sa zic?! E vazut si acum ca "salvatorul" providential al Romaniei (daca ajunge asta la putere cu armata lui de contabili, sapam toti santuri cu lingurita si le masuram cu rigla si raportorul)
In sistemul de sanatate, gratie unui calcul politic de doi bani (really!) un amarat infatuat si nepriceput e lasat sa faca "reforme" in sanatate. Votul UDMR-ului (arbitrul absolut al politicii romanesti) pentru a tine la putere o sandrama care paraie din toate incheieturile valoreaza mai mult decat sanatatea si soarta populatiei.
Circul asta al miracolelor e supervizat de atoatestiitorii din presa, o armata de ignoranti famelici, si de "societatea civila" - forme de organizare para-politica de sustinere neconditionata si furnizori de "doctrine" si argumente "teoretice" la diareea mintala a conducatorilor.
Probabil sistemul va imploda, pentru ca lacomia, ajunsa la masa critica, e un resort care isi procura propria energie cinetica si nici macar securistii care manipuleaza tot haosul acesta nu vor mai putea controla ce va urma. "Politica" mare va deveni o cloaca fara forma care apoi se va atomiza.
Bun si? vestile bune se opresc aici: Romanii sunt gata sa o ia de la capat, sa isi aleaga sefi in procedura de urgenta si sa se intoarca ragaind la mici, bere si manele: Am infrant!
C.
@ C.
ReplyDeleteAi dreptate!
In plus, mi se pare suprarealist ce se intampla acum: boc laudandu-se oricui sta sa-l asculte cu iesirea glorioasa din criza! O simpla comparatie cu tarile din jur arata ca Romania a avut cea mai inepta gestionare a crizei, iar rezultatele sunt pe masura - suntem ultimii care iesim din criza abia tarandu-ne, cu enorme costuri si sacrificii (care sunt inca departe de a se fi terminat), in timp ce altii au trecut demult pe crestere.
vestea buna in chestia asta (si o tema pentru Nobelul in economie) e ca, iata, o economie goala e mai buna decat una plina: chiar si daca te straduiesti sa o duci la fund, tot iese la suprafata :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ReplyDeleteC.
Mia placut remarca, cu "economia goala" care iese la suprafata.
ReplyDeleteProbail din cauza asta "capetele seci" stau la suprafata socieatii si cei cu creier greu se scufunda in aninimat.