Presedintele Basescu convoaca un referendum in ziua primului tur al prezidentialelor. Tema referendumului (eliminarea unei camere a parlamentului, reducerea numarului de parlamentari) este populara, dar felul in care chestiunea este abordata nu este cel adecvat. Intrucat restructurarea parlamentului se poate face numai prin amendarea constitutiei, procedura pe care ar fi trebuit sa o initieze presedintele (daca era interesat de rezultat) este cu totul alta.
Ca sa nu se lase mai prejos, partidele anti-Basescu (cu exceptia UDMR-ului)
organizeaza si ele referendumuri locale pe tema decriminalizarii prostitutiei sau a consumului de droguri usoare (de fapt, impotriva decriminalizarii, care a fost sugerata de o comisie prezidentiala). Intamplator, desigur, in ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Ca si in cazul referendumului prezidential, obiectul acestor consultari populare nu este foarte clar: in acest moment nu exista nici o initiativa legislativa in sensul decriminalizarii (desi in chestiunea prostitutiei a existat o astfel de initiativa cu ani in urma), in plus referendumurile locale nu prea au relevanta intr-o chestiune care poate fi abordata doar la nivel national.
Evident, miza jocului nu este nici parlamentul unicameral, nici decriminalizarea prostitutiei sau drogurilor usoare. Acestea sunt doar o perdea de fum. Daca era cu adevarat devotat ideii de reforma a parlamentului, presedintele Basescu ar fi putut face multe in cei cinci ani de mandat pe care i-a avut, pentru a materializa acest proiect; in loc de asta, se trezeste sa convoace, la sfarsit de mandat, un referendum pe trei sferturi irelevant si care, avand in vedere sansele mari ca participarea sa fie sub 50%, ar putea avea ca efect ingroparea pe termen lung a ideii pe care presedintele pretinde ca vrea sa o promoveze. La fel, Crin Antonescu si Mircea Geoana s-au exprimat deosebit de vocal impotriva decriminalizarii consumului de droguri usoare, desi familiile lor politice la nivel european (ALDE si PSE) au pozitii mult mai nuantate, fiind mai degraba favorabile ideii.
Care este atunci miza acestor referendumuri? Evident, una electorala, legata de alegerile prezidentiale - nu degeaba ele sunt planuite sa coincida cu cele doua tururi de scrutin. Dar lucrurile sunt ceva mai grave de atat.