Wednesday, October 21, 2009

Punct de inflexiune (RO)



Stiu cat de controversate sunt sondajele politice in Romania. Cred ca gresim. Datele istorice arata ca institutele principale de sondare, cele bine stabilite pe piata si cu o reputatie de aparat - si nu sunt deloc multe de felul asta - nu prea au dat gres. Comparativ cu alte tari unde am urmarit alegeri, cu traditii democratice mult mai solide, performanta institutelor de sondare romanesti - a celor reputabile, se intelege - este absolut onorabila.

Ce vedeti mai sus sunt scorurile pentru primul tur al prezidentialelor din ultimul sondaj INSOMAR. Cifrele pot parea la prima vedere surprinzatoare, pentru ca este prima data cand Basescu apare sub 30% si pierde primul loc in turul intai. In plus, actualul presedinte apare pentru prima data ca perdant in turul doi indiferent de adversar (dintre Geoana, Antonescu si Oprescu), ceea ce este un semn clar ca avem de-a face cu un vot negativ anti-Basescu de proportii importante. De remarcat sunt si evolutiile fata de precedentul sondaj - Basescu pierde mai mult de 4%, Antonescu castiga 5%, Geoana avanseaza si el 1%.
Cifrele vor fi, desigur, aprig contestate, dupa cum si precedentul sondaj INSOMAR, publicat cu cateva zile mai devreme, a fost acuzat de manipulare de anturajul presedintelui.

Eu cred ca acest sondaj este corect - cel putin in ce priveste evolutiile din ultimele zile. Cu o zi inainte de publicarea lui am scris ca presedintele este in deriva. Cauza principala este continua sa opozitie (fara vreun argument cat de cat plauzibil) fata de candidatura lui Klaus Johannis la postul de prim ministru. Sondajul contine si intrebari pe acest subiect, iar rezultatele (50% il considera pe Johannis potrivit sau foarte potrivit ca premier) coroboreaza evolutia scorului candidatilor - mai ales scaderea lui Basescu si saltul lui Antonescu. Faptul ca PSD si PNL fac zid in jurul lui Johannis este de asemenea un indicator ca primesc semnale ca aceasta tactica le pune candidatii in avantaj.

Cauza subsidiara este reprezentata de declaratiile extrem de riscante de vineri, 16 Octombrie ale presedintelui. Dupa parerea mea, ziua de vineri marcheaza punctul de inflexiune de la care Basescu incepe sa piarda voturi. Joi, dupa nominalizarea lui Croitoru, perspectivele electorale ale lui Basescu aratau destul de bine. Se parea ca, odata in plus, presedintele pluseaza si castiga. Dar vineri a facut greseli grave, dovada cea mai clara fiind propriile incercari de retractare din cursul week-end-ului (atat cu privire la dizolvarea parlamentului, cat si la anuntata intentie de nominalizare a unui reprezentant PDL in cazul in care candidatura lui Croitoru este respinsa in parlament). O alta dovada indirecta a unor evolutii alarmante pentru presedinte este incercarea de ultima ora a echipei de campanie de re-branding al mesajului politic al candidatului Basescu, pe care am discutat-o in postarea precedenta. Tot acolo am sugerat ca Basescu nu poate fi sigur ca va ajunge macar in turul doi, daca actuala dinamica a situatiei se pastreaza; sondajul confirma acest trend.

Voi merge mai departe, spunand ca este de asteptat ca sondajele din perioada imediat urmatoare sa arate si mai prost pentru Basescu. Comparatia intre sondajele diferitelor institute nu este prea relevanta, vor fi insa de urmarit trendurile care se degaja din sondaje succesive ale aceluiasi institut. Pentru acest sondaj, INSOMAR si-a colectat datele in perioada 15-18 octombrie (joi-duminica). Daca teoria mea privind schimbarea de tendinta de vineri este corecta, atunci inseamna ca acest sondaj o reflecta doar partial.
In plus, presedintele va continua sa piarda electorat in perioada imediat urmatoare, pe masura ce devine din ce in ce mai clar ca mutarea cu Croitoru duce la o fundatura, iar timpul pierdut in asa-zise consultari pentru formarea unui eventual guvern apare ca lipsit de sens. Partidele coalitiei anti-Basescu nu pierd nici o ocazie de a marca acest lucru - de exemplu prin intalnirea comuna cu Croitoru de marti si refuzul unor consultari separate, ca si prin sugestia comuna ca Croitoru sa renunte el insusi la mandat, economisind timp pentru Romania si salvandu-si un posibil viitor pe scena publica. Declaratia politica pe care o pregatesc in parlament va accentua imaginea de neseriozitate a continuarii consultarilor lui Croitoru.

Cu cat mai mult se pastreaza actuala dinamica, sansele lui Basescu - chiar pentru intrarea in turul doi - scad. Este de asteptat ca presedintele sa incerce in perioada imediat urmatoare o rupere de ritm, o actiune surprinzatoare prin care sa schimbe directia evenimentelor. Din pacate pentru el, este in criza de timp (pana la alegeri mai este doar o luna) si s-a pus singur intr-o situatie aproape fara iesire. Nu ma indoiesc ca regreta acum toata inlantuirea de evenimente care a inceput cu revocarea lui Dan Nica de la ministerul de Interne; poate si decizia de a-l respinge pe Johannis; in mod sigur, declaratiile fatale de vineri.

Basescu a reusit insa sa surprinda de multe ori. O schimbare a trendului actual al intentiilor de vot nu este imposibila, in functie de evenimentele viitoare. Dar cu cat optiunile lui Basescu in cadrul regulilor acceptate ale jocului se restrang, cu atat sunt personal mai ingrijorat de ce ar putea incerca sa faca in afara acestor reguli.

No comments:

Post a Comment