Tuesday, October 20, 2009

Educarea coalitiei (RO)





Dinamica situatiei politice este inca fluida. De vreo doua-trei zile presedintele pierde teren.
Comandantul de vas Traian Basescu s-a dovedit in repetate randuri un maestru in a naviga pe apele tulburi ale politicii romanesti. Dar parca ceva nu mai functioneaza in ultimele zile. Presedintele pare ca si-a pierdut busola, iar plutirea sa incepe sa semene cu deriva.

Joi, lucrurile inca aratau destul de bine pentru el, dar vineri Basescu si-a pierdut cumpatul si a lansat mai multe sarje in afara cadrului constitutional, lasandu-se descoperit. In cursul week-end-ului a fost ocupat sa retracteze, intr-o forma sau alta, o parte din afirmatiile facute. S-a contrazis de atatea ori in ultimele zile, incat chiar si suporterii sai neconditionati sunt mai derutati decat de obicei. Dar in chestiunea cea mai importanta ramane intratabil. Din pacate pentru el, argumentul la care s-a fixat in cele din urma pentru refuzul de a-l desemna ca prin ministru pe candidatul majoritatii este si cel mai dificil de sustinut dintre toate: in fond, Basescu spune ca nu-i plac fortele politice si oamenii care-l sustin pe Klaus Johannis. Numai ca acele forte politice (nu intamplator, toate partidele parlamentare minus PDL) formeaza o majoritate in parlamentul ales anul trecut; in treacat fie spus, Basescu insusi n-a mai dat fata cu electoratul din mai 2007, la referendumul de dupa suspendare. Johannis a reactionat concis si eficient, demontandu-i argumentul.
Poate cel mai clar semn ca lucrurile nu merg bine este incercarea staff-ului de campanie al presedintelui de a-si schimba strategia de imagine prin copierea sloganului unui candidat concurent. Cand a mai venit Basescu cu mesaje de campanie apropiate de ale altora? Amintiti-va de campania impotriva lui Geoana pentru primaria Bucurestiului, de mesajele vizuale atat de distincte, imaginative si provocatoare. Sau de prezidentialele din 2004. Strategia castigatoare in alegeri a lui Basescu, care pana acum nu a pierdut nici o competitie electorala, a fost intotdeauna de a se distinge cat mai mult de adversarii sai. Acum, dimpotriva, pare ca vrea sa lase impresia ca este asemanator cu ceilalti, desigur mai bun decat ei, dar ca nu este nimic radical diferit in privinta lui. Asta este o indicatie clara ca, dupa datele echipei de campanie, "diferenta" lui Basescu nu mai aduce voturi, ci dimpotriva, incepe sa fie echivalata cu risc pentru Romania si sperie electoratul. Sarcina in perioada urmatoare este de a-l face pe candidatul Basescu sa arate cat mai "normal". Nu va fi deloc usor. Conotatia de moderatie a sloganului cu bunul simt se potriveste brandului Basescu ca nuca in perete.

In timpul acesta, coalitia de conjunctura in jurul lui Klaus Johannis se arata mai rezilienta decat multi se asteptau. Iar Johannis insusi pare ca a inteles miza acestor zile si ramane activ pe scena politica, cu o eficienta si o disciplina de mesaj surprinzatoare pentru un debutant la nivel national. As spune ca in aceste zile Johannis se dovedeste un politician mai versat decat oricare dintre candidatii prezidentiali. Ce vede lumea este un neamt serios care isi vede de treaba, pregatind guvernul care sa preia cu maini sigure tara dupa ce se potoleste isteria damboviteana. Fara sa se angajeze in polemici inutile, zambind exact atat cat trebuie, decis si fixat pe obiectiv. Ca imagine, antidotul perfect al unui Basescu conflictual si impulsiv, care si-a exasperat deja si multi dintre prieteni.

Dupa cum merg lucrurile in acest moment - desi nu exclud alte schimbari ale dinamicii situatiei in perioada urmatoare - Basescu nu poate castiga alegerile. El va pierde in turul doi - daca ajunge acolo! - atat in fata lui Geoana, cat si a lui Antonescu. Dar, de fapt, cel care il va invinge pe Basescu va fi Johannis, tot ce au de facut Geoana si Antonescu este sa-si lipeasca cat mai strans imaginea de cea a primarului de Sibiu, si se pare ca au inteles foarte bine lucrul acesta. Opunandu-se cu incapatanare desemnarii lui Johannis ca prim ministru, Basescu de acum inainte nu are decat de pierdut; iar atacurile pe care le lanseaza impotriva lui Johannis se intorc ca un bumerang impotriva sa si ii blocheaza orice sansa de a-i mai atrage pe votantii inca nehotarati.


Deci problemele se rezolva, lucrurile merg spre bine, democratia romaneasca va fi salvata, Romania insasi mai are de asteptat doar o luna si jumatate pana sa gaseasca in sfarsit iesirea din labirint... nu-i asa?
Nu tocmai.

Coalitia ad-hoc pentru Johannis s-a comportat pana acum peste asteptari. Inclin sa cred ca au sesizat intr-adevar pericolul in care s-a aflat ordinea democratica din Romania, si care inca nu a trecut cu totul. Iar asta le-a dat un impuls sa-si depaseasca pentru moment agenda personala si de grup, si sa vada lucrurile in perspectiva.
Asa ceva se intampla rarissim in politica romaneasca. Este o fereastra de oportunitate care nu va ramane deschisa mult timp. De fapt, n-as paria pe viziunea si altruismul regasite de politicienii nostri decat cel mult pana la alegeri; mai probabil, doar pana cand vor realiza ca Basescu va fi invins si nu vor mai simti cutitul la os. Dupa care, in scurt timp, lucrurile vor reveni la "normal", iar ei la vechile metehne.

Nu cred ca mai este rezonabil, la 20 de ani de la revolutie, sa mai nutrim iluzii despre calitatea actualei noastre clase politice. Basescu are multe defecte, dar nu tot ce a spus este fals. Scenariul cu Johannis devenind un paravan pentru linistea cardasiei mafiote din politica romaneasca nu este chiar stiintifico-fantastic, ci doar inactual in acest moment si oricum inacceptabil ca argument pentru suspendarea principiilor democratiei.

De aceea, este foarte important ca acest moment, in care o parte din politicienii nostri se identifica temporar cu partea mai buna din fiecare, sa fie fructificat la maximum.
Coalitia trebuie pusa sub presiune pentru a produce angajamente ferme si efective privind viitoarea guvernare. Un pact public intre partide, care sa includa principiile de guvernare post-alegeri (dupa cum am sugerat intr-o postare anterioara), ar fi de preferat vagilor asigurari verbale care ni se dau in momentul de fata. Nu vad nici un motiv pentru care nu s-ar putea chiar elabora si publica programul viitorului guvern; ce ni se spune acum, ca Johannis va fi liber sa lucreze la el la momentul oportun, este praf in ochi.
Tot ce avem acum este promisiunea unui nume ca prim ministru. E nevoie de mult mai mult daca nu vrem sa fim din nou pacaliti. Pur si simplu Romania nu-si mai poate permite inca o dezamagire, nu acum. Ne trebuie macar cativa ani de guvernare onesta, competenta, eficienta, la standarde europene, inainte ca politicienii sa inceapa sa ne minta din nou si sa-si traga spuza pe propria turta. Suntem intr-un moment greu, iar efortul trebuie sa fie al tuturor; politicienii au tras chiulul prea mult timp.

Este timpul ca societatea civila, atata cata a mai ramas necompromisa politic, sa formuleze in numele nostru intrebari precise, si cat mai multe. Nu este corect sa ni se ceara sa votam Geoana sau Antonescu doar pentru ca apar intr-o poza cu Johannis, si doar pentru ca alternativa ne sperie.

No comments:

Post a Comment