Friday, November 27, 2009

Noaptea alba a lui Basescu (RO)




Vi se pare ceva ciudat aici?.
Un indiciu:

Presedintele Traian Basescu a declarat pentru NewsIn vineri dimineata, in jurul orei 3.00, ca in cadrul emisiunii de la Realitatea TV nu distingea imaginile care arata ca ar lovi un copil, care se derulau pe monitorul din platou, precizand si ca va face publica o expertiza a filmarii.
 

Dimineata, in jurul orei 3.00...
Deci Basescu a petrecut o noapte alba, privind reluarile filmuletului din 2004 si, probabil, nesfarsitele talk-show-uri. Facand calcule si pregatind o reactie (inca una, pentru ca mai avusese doua).

Decizia luata de campania lui Basescu a fost sa se mearga pe negarea incidentului si acuzarea celeilalte parti de manipulare. Nu este surprinzator, cum am mai aratat Basescu nu-si mai permite sa cedeze nici o miza, oricat de mica; de aceea reactioneaza la orice sfidare crescand miza. Se fac acum analize pe film comparabile cu cele de la asasinarea lui Kennedy, mai mult ca sigur ca problema va ramane in coada de peste pana dupa alegeri. Dupa care, evident, nimanui nu-i va mai pasa.

Cred ca Basescu tocmai a ratat o imensa ocazie de a intoarce soarta alegerilor in favoarea lui.
Trebuia sa planga un pic (doar stie sa faca asta), sa-si ceara iertare... Lumea l-ar fi vazut ca pe un om fundamental bine intentionat, sigur nu perfect, dar asediat din toate partile de rechini si moguli. Ar fi putut atrage niste nehotarati, ba poate chiar pune pe ganduri pe unii care se gandesc sa voteze contra lui.
Dar a ales calea cea mai dezastruoasa - negarea, contestarea filmului, desfacerea "cadru cu cadru" si teoria trucajului etc. In felul asta, isi pastreaza votantii fanatizati pe care-i avea oricum, dar pentru multi altii apare in plus ca las si mincinos.

Ii mai pasa cuiva ca sub acest tavalug al vandalilor politici din ambele tabere a fost prins un tanar?

Nu voi mai scrie pe acest subiect.
Pentru un inventar partial al aiurelilor care s-au spus de o parte si de alta, vezi aici.

Ca sa clarific totusi opinia mea, daca e cineva curios:

1. Da, cred ca inregistrarea este adevarata, nu trucata.
2. Da, gestul este socant. 
3. Si mai grava decat gestul in sine este negarea, intarziata si nesincera.
4. Da, felul in care a fost executat mediatic este absolut infiorator! Repetarea in bucla a filmului si comentarea ore in tregi pe principalele canale de stiri, Patriciu "gatuit de emotie" facand revelatii natiunii, mi-au intors stomacul pe dos! Razbunare de mogul, absolut gretoasa.

Trist pentru Romania!
Indiferent cine va castiga alegerile, noi deja le-am pierdut.

Au mai ramas 9 zile.

1 comment:

  1. Pelin: "reactioneaza crescand miza"

    Corect! Ceea ce se petrece in aceasta campanie nu mai are legatura cu rationalul, cu tehnici de campanie, marketing electoral samd.
    Taberele sunt deconectate de la realitate iar situatia e deja de domeniul patologicului. As derula putin in urma: cu cateva ore inainte de votul din parlament erau membrii PDL de frunte convinsi ca Guvernul Boc nu va cadea. Se bazau pe jocuri de culise, pe ce a promis X sau Y, pe bani si tradare.
    Nu au invatat nimic cateva ora mai tarziu, pentru ca la votul de validare a "Guvernului Croitoru", aceiasi erau din nou convinsi ca acesta va trece. Se bazau pe aceleasi "jocuri" smecheresti de culise, pe zvonuri care - de fapt - porneau de la ei ca barfa si ajungeau - tot la ei - realitate.
    Nu au invatat, din nou, nimic si, asemeni unor muste fara cap, au revenit cu acelasi guvern cu alt nume, la fel de convinsi, din nou ca, de data asta, va trece.
    Cum am dedus? Nu e rocket science: pur si simplu, INCREDIBIL, nu au avut un plan B! S-au pus singuri in offside. Ba mai si vorbeau (singuri) indignati ca Geoana ar fi capul rautatilor ca s-a dus in concediu si a blocat activitatea Parlamntului. Altminetri, cum altfel, Negoita ar fi fost deja PM! ;-)

    Nu ma mira, deci, ca ridica miza. Acesti indivizi (nu-i vorba, aceeasi e situatia cam in toate taberele in politica din Romania de azi!) PUR SI SIMPLU NU INTELEG ce se intampla. Sunt atat de prinsi de propriile masinatiuni si calcule, atat de asurziti de propria masinarie de zgomot (vezi cateva personaje pe voxpublica care ruleaza drept adevar obligatoriu (sic!) orice speculatie favorabila, agatandu-se de orice fir de pai oricat de stramb) incat continua sa adauge alte si alte caramizi peste zidul cu care s-au inconjurat de lume.
    Daca as scrie un scenariu de film pe aceasta tema, la un moment dat din acea cloaca asurzitoare ar iesi un individ - genul lipitor de afise promovat in mana stanga - livid, nedormit, cu camasa descheiata, cravata intr-o parte si parul in dezordine, cu un pistol in mana pe care l-ar descarca in pieptul adversarului, convins ca a facut tot ce putea mai bine pentru seful si stapanul lui.
    E doar un scenariu. Dar la felul in care decurg lucrurile, nu e exclus ca realitatea sa intre in coliziune cu fictiunea...

    ReplyDelete