Iata despre ce este vorba:
1. Intr-o postare recenta, propuneam o posibila solutie de iesire ordonata din criza politica (ideea nu este noua, am mai propus-o o data, dar este inca fezabila), care include drept unul din elementele-cheie o sustinere de catre coalitia anti-Basescu a unui guvern Liviu Negoita, dar numai pe termen limitat, pana dupa alegerile prezidentiale. Interesant, chiar Negoita insusi pare sa inteleaga oportunitatea unui astfel de scenariu.
Fata de pionul Croitoru, care de la inceput pana la sfarsit s-a comportat ca un lemming descreierat in serviciul ambitiei lui Basescu, Negoita cred ca ne ofera ceva diferit. Omul are o cu totul alta maturitate politica si nu a fost niciodata in relatii prea cordiale cu camarila basesciana din PDL. S-ar putea ca, daca fortele democratice ii dau ocazia, sa ne ofere unele surprize placute, cum ar fi sa coopereze voluntar la scoaterea Romaniei din fundatura actuala si la restaurarea ordinii democratice.
2. Unul dintre scandalurile recente (dar ce nu este scandal in ultimul timp?) este telefonul dat de cineva care seamana suspect de mult cu Elena Udrea - dar nu recunoaste ca ar fi dumneaei - in direct intr-o emisiune de radio a lui Robert Turcescu. Mai multe detalii, inclusiv inregistrarea buclucasa, sunt aici.
Daca ascultati inregistrarea, veti vedea ca persoana presupusa a fi Elena Udrea reia argumentatia cu scaderea majoritatii anti-Basescu din parlament la 53%. Aceasta coincide perfect cu calculul facut de Ioan T. Morar pe blogul lui (felicitari, Ioan T., pentru acest tur de forta in influentarea opiniei politice!). Dar am explicat intr-o postare anterioara de ce calculul lui Morar este gresit.
3. Pe 29 octombrie am facut pe acest blog o paralela intre Romania si Ucraina, in ultimii cinci ani (cu concluzii nu prea magulitoare pentru nici una dintre parti). Pe 4 noiembrie, iata ce zice Adrian Nastase intr-un interviu cu Moise Guran (contextul mai larg este aici):
România-Ucraina, coincidenţe interesante
“E o temere? Sau aveţi informaţii?”, l-a întrebat Moise Guran. “Eu m-am uitat cu atenţie la ce se întâmplă în Ucraina şi vă rog să observaţi că din 2004-2005 lucrurile au mers oarecum în paralel: şi din punct de vedere politic – dezastrul politic, şi din punct de vedere economic – dezastrul economic. Toate lucrurile acestea le vedeţi! Iar ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce se întâmplă în această perioadă în Ucraina, mă fac să mă uit mai atent la lucrurile care se petrec şi în România.”
“E o temere? Sau aveţi informaţii?”, l-a întrebat Moise Guran. “Eu m-am uitat cu atenţie la ce se întâmplă în Ucraina şi vă rog să observaţi că din 2004-2005 lucrurile au mers oarecum în paralel: şi din punct de vedere politic – dezastrul politic, şi din punct de vedere economic – dezastrul economic. Toate lucrurile acestea le vedeţi! Iar ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce se întâmplă în această perioadă în Ucraina, mă fac să mă uit mai atent la lucrurile care se petrec şi în România.”
Aveti dreptate, domnule Nastase.
Daca v-as fi simpatizat vreun pic, mi-ar fi facut chiar placere sa-mi revendic paternitatea ideii. Dar ma abtin.
"lemming descreierat" aaaahahaaaaa
ReplyDeleteSi am mai auzit una buna, referitoare la Voiculescu: "zambet de moroi satul"
"S-ar putea ca, daca fortele democratice ii dau ocazia, sa ne ofere unele surprize placute(...)"(despre Negoita)
ReplyDeleteHm... As fi mai rezervat. Astept sa vad intai guvernul pe care il propune (btw Cine il propune?)! Nu ma astept la cine stie ce (ba, poate, chiar la aceleasi propuneri!) ceea ce l-ar face pe N doar un alt "lemming descreiart" :P
Nominalizarea lui N nu este o "solutie", este o alta mutare de forta intr-un razboi in care cel putin o parte a pierdut total din vedere "the big picture" (oamenii, tara, problemele)...
Pentru "coincidente" felicitari! :-)
C.
@ Diana:
ReplyDeleteLOL !!
Macar cu niste metafore nepieritoare sa ne alegem din toata nebunia asta.
@ Anonymous (C.)
Da, nu exclud sa fiu prea optimist in privinta lui Negoita. Dar daca nu i se va ocazia sa arata ceva, oricum nu vom sti.
Lista guvernului propus nu e un test concludent in conditiile date. Ce guvern sa faca in doua zile, cu sustinerea unui singur partid? A si spus ca va propune in mare aceleasi nume din lista Croitoru.
Si evident ca nominalizarea lui Negoita de catre Basescu nu este o solutie, ci o escaladare a crizei - asta am spus si eu in postarea precedenta.
Multam' de comentariu.
@Pelin: Pana la urma s-ar putea sa ai dreptate:
ReplyDeletehttp://www.hotnews.ro/stiri-international-6434157-gripa-porcina-ucraina-putea-introduca-starea-exceptionala-amane-alegerile-prezidentiale.htm
Ne asteptam la acelasi scenariu? Manusa pentr actualul presedinte :P
C.
@ Anonymous (C.)
ReplyDeleteNu e o surpriza ce se intampla in Ucraina, mai ales ca presedintele Yushchenko e creditat cu sanse foarte mici, iar premierul Yulia Timoshenko ("Tariceanul" lor) ii este rivala in alegeri. Este convenabil sa poti bloca alegerile dintr-un motiv pentru care poate fi invinuit guvernul condus de unul dintre rivalii politici :)
La noi e un pic mai delicat, iar faptul ca se intampla acum in Ucraina cred ca mai degraba complica implementarea unui scenariu asemanator din partea lui Basescu. Altceva era daca Basescu venea primul cu ideea! Dar asa, ar fi prea evident de unde se inspira, si in plus e greu sa dea vina pe PSD si PNL pentru gripa (chiar el spunea acum cateva zile ca nu ne trebuie nici un vaccin din import). Oricum, in disperare de cauza ar putea recurge si la asa ceva.
Cred totusi ca va cauta mai degraba sa atate un conflict (ex. social) pentru care ar putea da vina pe ceilalti (e.g. nu avem bani de pensii si salarii pentru ca dusmanii neamului PSD si PNL nu aproba guvernul). Nici asta nu e simplu, cere oarecare distorsiune logica (cum comenta Cristian Banu la o postare anterioara, Basescu este cel care a ales sa ignore sugestia foarte explicita a FMI de a se merge pe un guvern cu larga sustinere politica), dar mi se pare mai fezabil in momentul asta. Cum spuneam intr-o alta postare, miza nu mai este salvarea situatiei, ci aruncarea vinei pentru dezastru asupra celeilalte tabere.
Iar cel mai probabil scenariu ramane un atac sub centura la adresa adversarului din turul doi (presupunand ca ajunge acolo). Daca, sa zicem, Basescu ar avea niste dosare "grele" impotriva lui Geoana, evident ca ar prefera sa le tina deocamdata ascunse si sa le scoata doar intre cele doua tururi.
Una peste alta, cred ca "strategii" lucreaza din greu ore suplimentare la tot felul de scenarii. Ma abtin sa spun tot ce-mi trece prin minte, pentru a nu le da si alte idei :)