Tuesday, November 24, 2009

Mai multe vesti bune (RO)




A fost mare seceta de vesti bune in ultima vreme... Iar vesti proaste am dat destule pe blogul asta.
Unele zile au fost cu totul nefaste.

Asa ca ma bucur foarte tare sa va pot da si cateva vesti bune.
Ziua de luni, 23 noiembrie 2009 a fost una buna pentru Romania.



Prima veste buna este ca, se pare, alegerile au fost corecte. Nu a fost frauda in complicitate cu institutele de sondare, asa cum m-am temut. Aspectul mai mult decat dubios al seriilor temporale ale exit poll-urilor, despre care am comentat ieri, se explica prin faptul ca "scurgerile" de date partiale din timpul zilei nu au fost autentice. Am indicat asta si intr-un update la postarea anterioara.
Sigur, nu este deloc in regula ca PNL si candidatul sau au fost intoxicati cu date false, este clar ca forte malefice au lucrat cu spor. Un partid serios ar trebui sa aiba acces la datele reale. Profesionistii din partide ar trebui sa comunice intre ei, dincolo de diviziunile partizane, pentru a asigura respectarea regulilor jocului si a-i izola pe trisori. Vom mai vorbi despre asta. Deocamdata sa rasuflam usurati ca a fost doar o alarma falsa, din cate se pare. Bine macar ca PNL a fost totusi capabil sa desfasoare o numaratoare paralela corecta, care pana in dimineata de dupa alegeri a calmat in mare parte suspiciunile de frauda si a sters rapid accentele incendiare din discursul lui Antonescu.
In plus, in ciuda reportajelor alarmiste de la unele televiziuni, nu a existat frauda masiva nici prin turismul electoral la sectiile speciale. De fapt, proportia celor care au votat la sectii speciale, de sub 5% din cei care s-au prezentat la vot (vezi aici), este semnificativ mai mica decat la alte alegeri (media obisnuita era cam 13%, vezi mai multe detalii aici). Sigur, ramane foarte dubios faptul ca judetele cu cele mai mute voturi la sectiile speciale sunt Ilfov, Olt si Dolj, fiefurile sudice ale PSD si - mai nou - PDL. Am suficienta legatura cu judetele respective sa stiu ca sunt departe de a fi locuite de cei mai mobili oameni din tara. Deci da, foarte probabil ca s-a furat "cu autobuzele". Dar numerele absolute (putin peste 60.000 de voturi "speciale" in total in cele trei judete, din care e plauzibil - daca ne uitam la cifrele din alte zone ale tarii - ca in jur de 25.000 sa fi fost autentice) nu sunt de natura a fi influentat major rezultatul alegerilor. Deci s-a furat, dar insuficient :)
Ce a anulat de fapt in mare masura tentativele de manipulare a alegerilor a fost prezenta neasteptat de mare la vot a romanilor - care este si a doua veste buna. Participarea masiva la vot este, probabil, unul dintre cele mai eficace antidoturi anti-frauda. Sa retinem ca depinde numai de noi sa nu-i lasam sa ne fure - sau macar sa le ingreunam foarte mult malversatiunile.

A treia veste buna este revirimentul lui Antonescu. Duminica seara, dupa inchiderea urnelor si anuntarea rezultatelor de la exit polls, candidatul liberal a sarit peste cal. A spus lucruri regretabile, iata pasajul cel mai grav:

Nu vreau să comentez în legătură cu manipularea uriaşă pe care aceleaşi institute de sondare a opiniei publice, care au minţit în tot timpul campaniei electorale, o fac şi în această seară. La orele 17.00 INSOMAR dădea între mine şi Mircea Geoană 25%-25%, CSOP - 26% Mircea Geoană, 24% eu, CCSB - 26%-25%. Domnule Vântu, domnule Voiculescu, sfidaţi voinţa atâtor români, vă bateţi joc de dreptul pe are astăzi atâţia români, mai ales tineri, au vrut să şi-l exprime! Zeci de mii de oameni nu vor mai apuca să voteze, probabil, în vreme ce autobuzele lui Băsescu şi ale lui Geoană au votat dis-de-dimineaţă. 

Pe baza unor cifre (aceleasi pe care m-am bazat si eu) care - stim acum - erau false, Antonescu a facut niste afirmatii incendiare. Afirmatii de vandal politic, care nu ar trebui facute in public pe un astfel de ton poate nici daca ar exista cvasi-certitudinea fraudei, cu atat mai putin cand exista doar o vaga banuiala. In situatia atat de tensionata din Romania, a face astfel de declaratii la inchiderea urnelor seamana mult cu a te juca cu focul intr-un depozit de dinamita. Sigur, oameni politici ca Basescu sau Vadim Tudor arunca regulat astfel de petarde, dar de la Antonescu asteptarile erau altele. Multi oameni care-l simpatizau si chiar l-au votat au fost oripilati de acea interventie.
In plus, prin preluarea unor elemente de limbaj basescian (atacul la "moguli"), Antonescu parea sa sugereze ca o intoarcere a armelor si o noua alianta cu Basescu si PDL ar fi de domeniul posibilului. Nu degeaba Basescu lansase un apel transparent la "electoratul de dreapta" sa-l sustina in turul doi.

Dar noaptea a fost un sfetnic bun. Luni am vazut un alt Antonescu, care a refuzat jocul la doua capete si s-a distantat definitiv si neechivoc de Basescu. In plus, a preluat initiativa, relansand proiectul Johannis. O transformare remarcabila peste noapte, de la un perdant jalnic la - din nou - omul care are solutia de iesire din blocajul politic si care este dispus sa joace in echipa.

A patra veste buna este ca si Geoana a dormit bine. Aparitia lui publica din seara votului, cu un discurs mort, dar flancat din nou de Iliescu (cu "sapca de comisar", cum l-a descris CTP), Nastase si Vanghelie, a fost judecata de multi ca fiind cel putin neinspirata si mai degraba sinistra. Geoana din seara de duminica semana din nou cu cineva care nu are cum sa castige, chiar daca ar concura singur.
Dar luni a fost si momentul lui Geoana. La doar cateva minute de la discursul decisiv al lui Antonescu, Geoana a iesit in public spunand exact ce trebuie: ca este in favoarea unei coalitii de guvernare cu liberalii, ca varianta cu Johannis premier este viabila, ba chiar a punctat inspirat si in chestiunea referendumului, dezamorsand una din ultimele petarde pe care le mai tine in mana Basescu (Geoana a promis ca va tine cont de rezultatul referendumului si ca va initia, daca este ales presedinte, procedura de modificare a Constitutiei).

In fine, alta veste pe care eu o consider buna este reactia taberei celeilalte. Pro-basescienii spumega de furie neputincioasa fata de "tradarea PNL", uitand ca Basescu a avut la dispozitie in 2004-2005 tot ce isi doreste acum, dar a aruncat totul in aer din setea lui insatiabila de control absolut. Basescu insusi, printre alte declaratii neverosimile de om disperat si fara solutii, a anuntat ca s-a decis sa nu caute nici o alianta pentru turul doi.
Nu i-a fost prea greu sa ia decizia; nici o alta forta politica nu mai este in acest moment dispusa sa se alieze cu Basescu si cu PDL, izolarea lor este totala. Si, cum bine observa cineva, nici macar PDL-ul nu-i mai sta alaturi ca inainte.

***
N-as vrea sa las impresia ca sunt incantat de perspectiva unui concubinaj PSD-PNL la guvernare. Unul din lucrurile grave pe care i le reprosez lui Basescu este ca in cinci ani de mandat a imputinat atat de mult solutiile politice pentru Romania incat o astfel de varianta apare ca raul cel mai mic.
Cred ca exista o mica fereastra de oportunitate, un timp scurt, pana la turul doi al prezidentialelor, in care avem sansa sa mai obtinem unele angajamente ferme si garantii minimale privind calitatea guvernarii din partea viitoarei coalitii (ramane in mare parte valabil ce am scris aici cu ceva timp in urma).
Dar una peste alta, luni 23 noiembrie au crescut semnificativ sansele ca Romania sa iasa de sub semnul periculos al lui Basescu. Iar asta este in mod clar o veste buna, chiar daca vor ramane foarte multe probleme de rezolvat.
Au mai ramas 13 zile.

No comments:

Post a Comment