Friday, May 14, 2010

Transmit un avertisment public presedintelui Basescu (RO)

Este greu de crezut! Presedintele Basescu transmite un avertisment public opozitiei sa nu atate spaimele populatiei si sa nu incite la violenta:
"Exista politicieni care cred ca a stimula violenta e solutia si vreau sa le spun ca nu e in regula. Nu o spun intamplator, ci vorbesc pe ceea ce stiu. Le transmit un avertisment public, sa nu incerce sa creeze un climat de violenta, spaime intre oameni [...] E dreptul oamenilor sa protesteze, esential ar fi ca cei care au introdus intre pensionari un grup predispus la violenta sa renunte la acest joc pentru ca e unul periculos."


Trecand peste ridicolul situatiei (parca si vad titluri de o schioapa: "Scutierii pusi pe fuga de pensionarii violenti! Institutiile statului luate cu asalt de batalioane de sexagenari!"), cred ca presedintele stie intr-adevar ce vorbeste.


Pentru ca cel ce ne vorbeste nu este oricine, ci cel mai conflictual politician al Romaniei post-comuniste, cel care si-a facut din escaladarea crizelor si conflictelor principala strategie politica. Care in campania electorala si-a acuzat adversarii politici de tradare si de crime. Care a dus o campanie (in absenta oricarei opozitii) de o extrema violenta de limbaj impotriva Parlamentului, zgandarind intentionat nucleul irational si violent al mentalului colectiv. Care prin discursul politic impregnat de agresivitate (grasul si slabul, "de ce le e frica nu scapa", "guvernare antinationala", "rechini" s.a.m.d.) transmite permanent mesaje de violenta subliminala unei societati si asa aduse la limita disperarii.

Dar presedintele Basescu nu este un instigator la violenta doar prin discurs, ci in primul rand printr-o modalitate mult mai insidioasa constand in eliminarea metodica a posibilitatilor de actiune normala in interiorul sistemului institutional si politic.
In 1989, spre deosebire de celelalte tari comuniste, schimbarea de regim in Romania nu putea avea loc decat cu violenta, tocmai pentru ca Ceausescu desfiintase orice posibilitate de schimbare pasnica.

Pastrand proportiile (nu vreau sa se inteleaga ca instig la alta revolutie!), Basescu a reusit sa aduca tara la blocaj total, sa restranga la extrem alternativele disponibile prin griparea deliberata a mecanismelor de autoreglaj ale sistemului politic. Sa ne reamintim ca au existat optiuni alternative (de exemplu formula de guvernare de larg consens si cu majoritate politica solida din toamna trecuta), dar Basescu le-a respins una cate una, inchizand toate portitele si supapele pana ne-a adus in actuala fundatura.
Iar acum, nu face decat sa mareasca presiunea: anunta curbe de sacrificiu fara precedent, dar refuza sa renunte la guvernul personal care a generat dezastrul sau sa accepte altfel decat retoric eliminarea clientelei politice pedeliste care capuseaza bugetul.
Daca asta nu este instigare la violenta, nu stiu ce este.

De aceea, cand Basescu transmite "un avertisment public", el nu o face pentru ca s-ar teme de ajungerea la violente de strada. Ci pentru ca tocmai acest lucru si-l doreste.
Violentele de strada - si sansa de a da vina pentru ele pe opozitie - sunt una dintre putinele posibile iesiri personale din situatia actuala, in care presedintele este perceput de tot mai multi oameni ca principal responsabil, impreuna cu guvernul sau marioneta, al adancirii crizei si transferarii costurilor asupra populatiei. "Avertismentul" dat opozitiei de fapt pregateste terenul pentru ca Basescu sa fuga inca o data de raspundere si sa arunce vina pentru ce ar putea sa urmeze in spatele adversarilor politici.
Nimic nou, in fond. Ce scriam pe acest blog acum jumatate de an este perfect valabil si acum:
Cu fiecare zi in care blocajul politic se adanceste, situatia Romaniei se agraveaza. Deja ne indreptam spre o situatie in care miza [...] nu va mai fi salvarea situatiei tarii si iesirea cu costuri suportabile din criza economica si sociala, pentru ca asa ceva va deveni o misiune imposibila [...]. In loc de asta, miza va fi mai degraba pasarea vinovatiei pentru derapaj si salvarea unei parti a clasei politice in detrimentul alteia. [...] Basescu a dat un semnal clar, inca unul, ca nu il intereseaza o solutie, ci aplica o tactica de adancire a crizei si de aruncare a vinei asupra celeilalte parti. Un joc de suma negativa, in care cetatenii Romaniei vor achita pana la urma nota de plata.


Asa ca, daca tot s-a ajuns la avertismente publice, as vrea sa-i transmit si eu unul presedintelui:

Basescu, inceteaza instigarile la violenta! Tactica politica ti-a devenit previzibila si nu mai functioneaza ca inainte. Ai folosit-o deja de prea multe ori, nu mai poti pacali oamenii. 
Daca se va ajunge la violente, romanii vor sti de data asta cine este adevaratul vinovat.

4 comments:

  1. Excelent post!
    Prin declaratiile lui, TB a dat de fapt semnalul de declansare a haosului. Subscriu la ideea ca asta e vazuta de el ca o "solutie" de a-si salva pielea.
    Dar inclin sa nu fiu asa de optimist ca si tine in privinta presupunerii ca lumea s-ar fi prins. "Lumea" (grosul votacilor "corecti") nu s-a prins de nimic si e gata sa dea din nou cu stampila in bara. Gloata va fi manata tot mai strans si rapid, in grupuri tot mai faramitate, mugind printre ragaituri de mici si bere si pe ritmuri de manele, spre "solutia finala" pe care o asteapta de 20 de ani: "scorbaciul".
    Transcris mai tehnic, asta e o politica in mai multi pasi care a inceput prin doua etape incheiate cu succes:
    1) torpilarea pilonilor statului democratic (parlament, guvern, justitie)
    2) distrugerea credibilitatii massmedia transforamrea acesteia in marota.
    Urmeaza pasul 3: atomizarea societatii prin divizarea acesteia in grupri si grupulete antagonice: pensionari nesimtiti Vs pesnionari "normali", muncitori contra sefi, patroni contra functionari publici, functionari publici Vs. functionari publici samd. Urmarea fireasca este e implozia sociala si impunerea in forta a statului (prin politie, jandarmerie, servicii etc.) contra cetateanului.
    Evident, toate acestea cu pastrearea unei aparente democratic (guvern si parlament marioneta, justitie corupta si incompetenta) si cu acordul complice al prietenului american ;-)

    C.

    ReplyDelete
  2. @ Anonymous (C.)
    Nici eu nu sunt chiar atat de optimist... dar trebuia sa-l avertizez si eu cumva :P

    ReplyDelete
  3. Daca nu i-ar fi frica nu ar ameninta. Pana acum nu i-a fost, insa miscarile de strada sunt singurele care il sperie.

    Ne vedem pe 19 la miting?

    ReplyDelete
  4. Subscriu in totalitate. As mai adauga ca instiga si la ura (ura intre bugetari si privati, ura intre alte categorii sociale dupa motto-ul divide et impera)si incalca constitutia. De facto detine doua functii, cea de prim-ministru si cea de presedinte, si a inlaturat prerogativele sefului de guvern si ale parlamentului.

    ReplyDelete