Tuesday, November 10, 2009

Good bye, Johannis (RO)

Ar fi putut fi un bun prim ministru. Oricum, altfel decat am avut pana acum. In cele cateva aparitii mediatizate, a aratat o maturitate, un savoir faire si o disciplina de mesaj suprinzatoare pentru un nou intrat in politica la nivel national.
Dar acum coalitia pare a se pregati de divort si a inceput partajul. Antonescu si l-a luat pe Johannis mai aproape, Orban il trimite pe Geoana in spatiu. In acest moment, nu mai este clar ce fel de majoritate mai exista, dincolo de opozitia comuna fata de Basescu. Sansele ca Johannis sa mai fie vreodata prim ministru au scazut dramatic. Antonescu si PNL s-au dovedit a fi veriga slaba, probabil si-au pierdut rabdarea in fata stagnarii candidatului lor pe locul trei si au inceput sa clatine barca si sa joace la risc.

Cand sugeram o posibila solutie pentru iesirea din situatia actuala si restabilirea formei democratice, spuneam ca implementarea ei cu succes cere un grad de disciplina, solidaritate si altruism din partea coalitiei. Ma tem ca in ultimele zile ne-am cam lamurit.
Politica romaneasca se transforma pe zi ce trece intr-o bataie oarba fiecare pentru el, fara nici o viziune, fara nici un plan dincolo de acapararea resurselor si faultarea adversarilor. Un joc de suma negativa, in care nimic nu se mai construieste, totul se distruge. Si indiferent cine va castiga pe 6 decembrie, vom continua sa ne zbatem in aceeasi mocirla.
Pentru cat timp?

3 comments:

  1. Prestatia lui Antonescu e jalnica in public, dar vad ca asa stau lucrurile si in culise. Omul clar e depasit de situatie. E obosit, timorat, ezitant, vorbeste aiurea iar mimica... de clovn trist. Nu inteleg ce se intampla (ce s-a intamplat cu el), acum doi trei ani era plin de nerv, intelignet, ironic, cu replici ad-hoc foarte bune dar si cu idei pertinente, de substanta. Parea sa fie un adevarat liberal. Azi...

    Cat despre Iohannis, omul pare sa aiba calculele lui. Il sustine pe Antonescu pe fata, fara ascunzisuri sau formulari diplomatice alambicate. Pare politicos, in rest, cu toata lumea.
    Aseara la Realitatea TV, in direct, reprezentantii PSD (Diaconescu si Ponta) au inghitit fara sa se vada vreo grimasa intalnirea de la Sibiu, gasind justificari care lasa deschissa portita colaborarii, iar Orban, tot acolo, si-a cerut (in felul lui) scuze pentru eufemismul cu trimiterea in Cosmos a lui Geoana, motivand ca a fost o expresie aruncata asa, la misto, scoasa din context. BA - ca si bonus - a zis ca si referirea la tigani, betivi si curve a fost gresit nteleasa :-))) Ajunge Orban sa dreaga busuiocul coalitiei...
    Cert e ca Iohannis si guvernul sau au inca sanse. Problema e ca nu vor mai ajunge sa beneficieze de ele, din lipsa de timp fizic. Iar dupa alegeri, jocurile se vor face altfel, indifeent de rezultate.
    C.

    ReplyDelete
  2. PSDeii nu au nici un interes sa se distanteze oficial de Johannis acum, ar putea pierde capital electoral si i-ar da apa la moara lui Basescu (care ar avea un argument in plus ca asa-zisa "coalitie Grivco" e doar de conjunctura, ca Johannis e doar un paravan etc.). Tac ei si inghit, dar mai mult ca sigur totul se trece la catastif.

    Nu am vorbit niciodata de eventualitatea ca Johannis sa ajunga premier inainte de alegeri, daca te uiti in urma la ce am postat aici - tot timpul a fost vorba de ce se va intampla dupa. Cred ca asta este/era adevarata miza, a existat o sansa sa obtinem noi, ca cetateni, oarece promisiuni si unele garantii pentru ce va fi dupa 6 decembrie ca guvernare, cred ca s-au cam dus. Partidele au mainile complet libere pentru ce vor face atunci.

    Cat despre Antonescu - de acord, si eu sunt dezamagit. Omul si-a pierdut charisma, e obosit si in pana de idei. Pe de alta parte, Geoana patineaza si el pe suprafata lucrurilor si nu prea reuseste sa cupleze mai profund, pare mai mereu din alt film, parca ar juca un rol fara talent si convingere. Emil Constantinescu era si el cam clorotic. Basescu si-a cam pierdut busola in ultima vreme... (ieri am vazut ca la TVR1 a dat asigurari ca nu vrea sa dizolve parlamentul si ca va asigura instalarea unui "guvern legitim" daca este ales :)))).
    Singurul care de 20 de ani pare mereu in vana si egal cu el insusi e tot batranul Iliescu! Ma gandesc ca, daca ar fi candidat acum in 2009, ar fi castigat lejer :))))))) Am parcurs in 20 de ani un ciclu aproape complet. Si - din punctul de vedere al civilizatiei politice - ne-am cam intors de unde am plecat.

    ReplyDelete
  3. No, a fost si Geoana in pelerinaj la Iohannis :-)
    C.

    ReplyDelete