Monday, October 31, 2011

O imagine fara cuvinte (RO)




Sunt inca sub impresia puternica a acestei imaginii de mai sus, care circula pe internet de o zi incoace (despre originea fotografiei cititi aici, reactii si comentarii puteti vedea de exemplu aici si aici).

Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte, dar aici cred ca este vorba de altceva. Aceasta imagine surprinde intr-un mod irepetabil ceva estential despre starea actuala a acestei tari si a acestui popor, la un nivel care depaseste posibilitatea verbalizarii.

Priviti cu atentie fetele personajelor, fiecare dintre ele reda un univers! (Click pe fotografie pentru marire). S-ar putea scrie carti intregi pornind de la aceasta imagine, fara a-i epuiza nici pe departe intelesul. Opriti-va cateva minute asupra acestor chipuri, care vin parca de pe toate treptele existentei dintre rai si iad.


Sunt intrigat, coplesit, zguduit. Dupa parerea mea, aceasta imagine surprinde frontiera miscatoare a realitatii vizibile, acolo unde aceasta din urma interfereaza cu campuri de semnificatie care o transcend. Simt ca aceasta imagine imi spune ceva important, ceva ce inca nu pot exprima in logica discursiva.
Mai are cineva aceeasi impresie?

3 comments:

  1. Imaginea asta, cumulata cu sfidarea Regelui de catre Patriarh, ii va face pe multi sa renunte la retinerea pe care o aveau sa vorbeasca despre ce se intampla cu BOR. Zguduie si produce un declic. O sa vedem zilele urmatoare efectele...

    ReplyDelete
  2. Sinistru! Nu se va intampla, insa, nimic.

    Recent, Sever Muresan a fost decorat de BOR (prin mana IPS "Andreicut" Mitropolitul Clujului etc.) cu Crucea Transilvană “pentru jerfele aduse bisericii”. In 2007 IPS Bartolomeu l-a decorat pe Virgil Ardelean cu aceeasi cruce, IPS Anania destainuind presei că acesta este unul dintre cei mai activi strângători de fonduri pentru Fundaţia Bartolomeu... Intre doua chete pentru cutia milei cel supranumit "Vulpea" era seful unui temut serviciu de informatii si eminenta gri a serviciilor secrete din Romania vremii. Eh?! Acestia doar se adauga la panoplia de fetze zugravite in bisericile din toata Romania alaturi de sfinti si mucenici - de la Becali la tot felul de sefi si sefuleti de clanuri mafiote care cu dat bisericii. Din ce au furat. Tanaci-tamaduitori, exorcisti, ghicitori in carte - o adunatura bizara de scursori ale Evului Mediu - sunt personaje pe care le intalnesti nu in balciuri, ci chiar intre zidurile bisericilor, imbracate in sutana, in slujba Domnului. Si a Statului.
    Popi care au turnat la securitate pe scurt sau pe larg din marturii obtinute sub Sfanta Taina a Spovedaniei isi mana moral turmele...
    Ohoho!

    C.

    p.s. Poza: E o imagine care ar putea ilustra Apocalipsa sau Infernul :D

    ReplyDelete
  3. 'Catavencu' ar zice: 'A intrat dracu in popi!!!....'

    ReplyDelete