Thursday, March 29, 2012

Rezolvarea problemei banilor (RO)

Pentru a evita demiterea in bloc, conducerea PDL in frunte cu Emil Boc a lansat oferta de pace: rezolvarea problemei banilor si implicarea garzii vechi in campania electorala.O stire care, de regula, trece neobservata in Romania: ca sa-si rezolve niste probleme interne de partid si ca sa-si incarce pusculita mitei electorale in perspectiva apropiatelor alegeri, partidul de la putere baga adanc mana in banii nostri. Ce-i drept, o parte dintre acesti bani - destul de mica, totusi, dupa ce-si vor fi facut plinul firmele de partid punand inca cateva randuri de borduri triple,  sau cosuri de gunoi la 400 euro bucata - se va intoarce la unii dintre romani sub forma pungilor de zahar, sticlelor de ulei, sarmalutelor, mititeilor si altor pomeni electorale, in schimbul votului pentru actuala putere.

De partea cealalta, opozitia, infranta la ultimele alegeri pentru ca "sistemul lor [al puterii] de furt al alegerilor a functionat mai bine [decat al nostru]" (Victor Ponta dixit), va face si ea ce poate - desigur mult mai putin, pentru ca are acces la o felie seminficativ mai mica a resurselor publice; chiar si asa, inca are balta peste! (vezi de exemplu aici).

Risipa si deturnarea banilor publici de catre cei alesi sa-i gospodareasca nu este ceva nou in Romania. Dar jaful din anii electorali este un fenomen aparte, care merge din record in record. Doar situatia tulbure din PDL si un gest - nu stiu cat de sincer sau cat de calculat - al premierului din urma cu cateva zile au facut sa razbata in spatiul public ecouri ale felului discretionar in care politicienii arunca cu banii nostri.

Puterea portocalie ne-a impuiat capul, de ceva vreme, cu necesitatea stringenta de a tine cheltuielile publice sub control, de a limita deficitul bugetar, de a 'strange cureaua'. S-au inchis scoli si spitale, au fost lasati oameni pe drumuri, altii au murit cu zile. Insa cu cat se apropie alegerile, cu atat mai usor se gasesc bani - ce miracol!

Poate ca mai eficient decat orice limitare prin Constitutie a deficitului bugetar ar fi sa gasim o modalitate de a tine putin mai departe de punga publica mainile lacome ale politicienilor in anii electorali.

No comments:

Post a Comment