Monday, June 25, 2012

N-au inteles nimic... (RO)

Se inmultesc semnele ca a noastra clasa politica n-a inteles nimic din istoria recenta - sau a inteles pe dos.

Puterea basista s-a prabusit nu pentru ca a luat masuri nepopulare de reforma, cum continua sa se iluzioneze portocaliii, construindu-si o istorie eroica fara nici o legatura cu realitatea. Dar nici pentru ca romanii ar fi aderat la linia politica USL-ista (care o fi aceea?) si si-ar fi dorit sa schimbe un partid-stat cu altele doua, sau pentru ca cetatenii si-ar dori in primul rand revansa unei tabere politice asupra celeilalte, cum pare a crede noua putere.

In realitate, oamenii s-au ingretosat de lacomia si aroganta basistilor si - mai ales - s-au speriat de lipsa de scrupule a acestora in a-si subordona politic statul si intregul spatiu public, calcand in picioare principiile democratiei si instaurand un sistem de putere care se dorea inexpugnabil. Reflexul electoratului a fost unul de aparare in fata pradatorilor basisti, si de salvare a ordinii democratice in ceasul al 12-lea.

Din pacate, imi devine din ce in ce mai clar - cel mai recent exemplu, aici, dar vorbim de o lista din ce in ce mai lunga - ca USL nu face decat sa continue, in oglinda, abuzurile politice ale fostei guvernari, dovedind o graba mult mai mare in a-si impune clientela in posturi publice si in a prelua politic controlul institutiilor decat in a revigora spatiul democratic, asa cum promisese.

Singura concluzie posibila este ca Romania nu se poate baza pe constiinta sau bunul simt al clasei sale politice, pe atasamentul ei cat de firav la regulile jocului democratic. Tendinta de a acapara puterea totala si de a abuza de ea cu orice ocazie pare a fi gravata in ADN-ul actualei clase politice.

In calitate de cetatean, mi se pare cu totul insuficient sa aleg doar care dintre haitele flamande de lupi sa ajunga in fruntea bucatelor.
 Este urgent necesar un reviriment democratic al celor care inca mai cred in democratie in Romania, dincolo de diversele preferinte politice, pentru a sanctiona cat mai dur abuzurile, indiferent de tabara de la care vin. Exista unele semne de mobilizare a societatii, dar pentru a putea face fata asaltului politic asupra ordinii democratice este nevoie de eforturi si vigilenta inzecite.

Trebuie sa-i fortam pe politicieni - pe toti! - sa joace strict in interiorul cadrului democratic, al regulilor si institutiilor; nici macar apropierea de limite n-ar trebui sa le-o mai permitem, stiind de ce sunt capabili, ci sa-i obligam sa circule numai pe axul drumului pana cand dau dovezi convingatoare ca au internalizat valorile democratice. Alta solutie nu exista, deocamdata.
Fiind mai ingaduitori cu "ai nostri" decat cu "ai lor", ne furam singuri caciula si ne lasam antrenati cu tot cu tara intr-un razboi in care nici nu mai conteaza cine vor fi invingatorii, pentru ca invinsii nu putem fi decat noi, toti ceilalti.

12 comments:

  1. Absolut adevarat. Si ma bucur ca mai citesc o postare echilibrata, asa ceva a devenit o raritate zilele astea.

    Dar cum de s-a ajuns ca tot felul de romani pe care-i stiam normali sa aplaude si sa huiduie de pe margine ca la meciuri?

    ReplyDelete
  2. Opozitia autentica a fost eliminata si presa independenta falimentata de televiziunile de partid. Politicienii dau un specatacol de "corida" politica sa ne dea sperante si iluzia schimbarii, iar occidentului argumente ca exista democratie. Din cauza ca se simt stapani pe situatie, politicenii sunt relaxati, aroganti, siguri de ei. Daca lumea se revolta cu cine o sa-i schimbe. In '89 nu a fost pregatita alternativa la comunisti si tot ei au ramas pla putere. In Egipt tot militarii detin puterea si daca a fost o revolutie araba.
    Electoratul nu-i vinovat pentru ca nu are alterantiva. Occidentul nu are pe cine sustine in Romania. Romania este un "desert civic". Trebuie cultivate si udate "semintele" spiritul civic. Online-ul poate fi o sansa cat mai este liber.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De acord... totusi mi se pare ca la noi s-a regresat in ultimii ani, parca ne intoarcem din nou spre inceputul anilor 90.

      Delete
    2. Se regreseaza din '90. De atunci au inceput sa "dinamiteze" viata interna de partid si sa demonizeze partidele, ONG-urile si Parlamentul si au epurat presa. In ultimii ani s-a promovat uninominalul si s-a facut loby pentru prezidentialism. Noroc ca Basescu a compromis prezidentialismul. In ultimii ani au devenit mai putin discreti pentru ca nu le mai pasa. Se simt stapani pe situatie.

      Delete
  3. Nu ne mai facem bine.

    "Lucia Hossu Longin a anunţat că va face o nouă serie din “Memorialul Durerii”, despre prigoana politică din perioada postcomunistă şi că un episod va fi dedicat Lotului Năstase."

    aici: http://roxanaiordache.wordpress.com/2012/06/24/lucia-hossu-longin-procesul-lotului-nastase-e-stalinist-vom-sesiza-parlamentul-european-cu-privire-la-monica-macovei/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinistru...
      Vazusem pe undeva titlul in treacat, l-am luat drept o gluma, acum vad ca nu e gluma deloc! Nastase la 'Memorialul durerii'? Comparat cu Iuliu Maniu?? Se rasucesc in mormant martirii...
      Cat despre TVR, din miscarile care au loc pe-acolo (cu Hossu-Longin, V. Nicolau, Consiliul de Administratie) deduc ca se va ajunge mult mai jos decat am crezut posibil pana nu demult.

      Delete
  4. Mai am o nedumerire, daca tot ne spunem ca "suntem in Europa, unde se aplica legea". Cam ce fel de proces e asta in care procurorii vin cu 957 de martori iar apararii i se admit doar 5? Si in care se depun proba la dosar parai emisi cu doi ani dupa data faptei? Si in care nu se gasesc dovezi directe impotriva lui AN?

    Atat de subtiri sunt temutele dosare ale lui Basescu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am suficiente informatii sa-mi dau cu parerea pe tema asta. Cred ca se produce si foarte, foarte mult zgomot zilele astea, ar fi prudent sa nu luam neaparat de bun tot ce zic unii si altii.
      Ca cetatean al tarii asteia si ca cetatean european, consider ca decizia curtii trebuie executata indiferent de concluziile din talk-show-uri... Sau s-o punem altfel: te gandesti care ar fi alternativa? Sa ne spuna televiziunile daca si cand ar trebui aplicate sentintele judecatoresti?
      Nu-mi fac griji ca Nastase nu si-ar permite un avocat bun. Condamnarea asta n-a venit peste noapte, e o confirmare a verdictului in apel. Mai are si posibilitatea sa mearga la CEDO. Daca nu era chiar nimic in dosarul ala care sa-l incrimineze, cum sugerezi, si daca era totul o facatura politica, cred ca am fi auzit de Nastase (fie direct de la el, fie prin nenumaratii lui prieteni) in fiecare zi in ultimii cativa ani.

      Delete
  5. Ce am enumerat eu sunt elemente din dosar, care sunt publice, iar nu panseuri TV. Nastase are o aparare formata din sase (!) avocati, nici eu nu-mi fac griji ca nu nimeresc drumul pana la CEDO sau ca nu vor exploata caile extraordinare de atac pe care le mai ofera CPP romanesc.

    Si nici n-am sugerat ca nu era nimic in dosar care sa-l incrimineze (n-am dosarul, evident), ci ca s-a stricat echilibrul jocului. Jocul lor.

    ReplyDelete
  6. Revin ca sa-ti dau dreptate, in final. Ca alegatori, mi-e teama ca vom avea o singura optiune: cu alifie sau fara?

    ReplyDelete