Cei doi titani ai politicii romanesti, divizia "opozitie" - i-am numit desigur pe Ponta si Antonescu - sunt mereu in contratimp. Fie intre ei, fie cu situatia. Cand vrea Crin, nu vrea Victoras; cand ii vine pofta micului Titulescu, i se apleaca domnului cu nume de floare; cand, in fine, ar vrea amandoi, nu se mai poate...
Iar noi, desigur, ar trebui sa-i credem ca se dau de ceasul mortii sa apere statul de drept, sa darame guvernul si sa salveze tara.
Dupa ce Ponta a sabotat ultima motiune de cenzura, facand atata exces de zel incat opozitia a strans pana la urma mai putine voturi decat la precedenta motiune, acum este randul lui Antonescu sa descopere diferentele fundamentale dintre PNL si PSD si sa ni le impartaseasca tuturor.
Cum am mai scris (de exemplu aici, aici si aici), daca intr-adevar are intentii serioase de a opri deriva Romaniei sub guvernarea portocalie, opozitia ar trebui sa actioneze unit, solidar, disciplinat si hotarat, macar pentru o vreme, pana la iesirea din marasm. Altfel, mai bine se abtine de la agitarea inutila a spiritelor.
Teatrul absurd al delimitarilor reciproce si incordarilor doctrinare, in momentele in care PSD si PNL ar trebui - dimpotriva! - sa faca front comun impotriva unei puteri care a adus tara, din punct de vedere al guvernarii, la nivelul unei republici bananiere, lasa foarte putine sperante intr-o schimbare a cursului politic in viitorul apropiat.
Si ma convinge tot mai mult ca actuala opozitie nu este parte a solutiei, ci parte a enormei probleme pe care o avem. Pur si simplu, actuala clasa politica in intregimea ei pare incapabila de a se regenera sau de a genera idei si solutii; merge direct spre prapastie, tragand si tara dupa ea. Iar numaratoarea inversa a inceput.
Poate pe undeva e bine ca nu fac rocada la putere sa dea sperante, ca nu se fac alegeri anticipate si sugereaza astfel ca sunt in coplicitate, ca lasa timp pentru aparitia altor partide si astfel scapam de toti.
ReplyDelete@ Deceneu
ReplyDeleteAsta ar fi scenariul optimist. Ma tem insa ca e deja prea tarziu sa mai apara vreun partid nou pentru 2012.
Sunt de acord cu concluzia analizei. Si asta cu toate ca in spatele acestor delimitari, nesincronizari si atacuri intre liderii opozitiei se poate afla si un exercitiu de imagine, de pozitionare. Nu cred insa ca ar avea efectul scontat. Din contra, prin acesta atitudine opozitia are mai mult de pierdut si in ansamblu si fiecare partid in parte.
ReplyDeleteAtacurile reciproce au acoperit cam toata vara, si au reinceput inca inaintea motiunii. Imediat dupa motiune cand guvernul si-a angajat raspunderea pe legea educatiei, liberalii au anuntat imediat ca este nevoie de o noua motiune, si au inceput sa stranga semnaturi cu elan. Acum spun ca nu este nevoie de o motiune pe acceasi lege, la fel de neconstitutionala prin procedura de asumare, ca masura buna ar fi suspendarea. ceilalti zic invers. Cine sa mai inteleaga ceva.
Mai nou (pe langa alte propuneri foarte corecte si utile, din domeniul reformei constitutionale), Crin Antonescu incearca sa impuna reduceea numarului de parlamentari si votul uninominal in doua tururi ca pozitie oficiala a liberalilor. Deci jumatate din programul anutoritarist, anti-parlament al lui basescu. Cu aceleasi "argumente". Chiar daca ar fi vorba de o revansa, ar fi o pozitionare danatoare din toate punctele de vedere, inclusiv pentru liberali, care ar fi in continuare cei mai prejudicati.
In loc sa invete din greselile trecutului, si sa faca totul ca ele sa nu se mai repete, partidele din opozitie dau toata impresia ca nu vor face nimic ca acest stil primitiv de a face politica sa inceteze. Nimeni nu vrea sa inteleaga ca niciun partid nu va avea majoritate absoluta ca sa guverneze singur (decat in eventualitatea uninoinalului PSD-ul) si ca nimeni nu-si poate impune toate dezideratele.
@ Transildania
ReplyDeleteMi se pare ca tot circul asta seamana cu o lupta intre Ponta si Antonescu pentru pozitia de mascul alfa al opozitiei.
Sunt de acord cu comentariul tau - ordinea democratica va fi probabil victima colaterala.
Mai e ceva: Antonescu pare a-si fi fixat drept obiectiv principal eliminarea PDL de pe scena politica (de acolo vine si ideea cu sistemul de vot majoritar in doua tururi) si ramanerea PNL ca singur partid de dreapta. Este in oglinda ce a vrut sa faca Basescu in 2005-2009. Cum bine spui, se perpetueaza acelasi mod de a face politica.
Daca ar fi o tara normla, as spune ca sunt doua sabii care nu incap in aceeasi teaca. Avand in vedere situatia, mai degraba sunt doi pitici care nu incap sub acelasi papuc...
ReplyDeleteC.
@ Anonymous
ReplyDeleteCe sabii, poate bricege...