Friday, December 10, 2010
Day of reckoning (IV) (RO)
Revin pentru ultima data la discutia privind impactul economic al curbelor de sacrificiu - constand in principal in reducerea cu un sfert a salariilor din sectorul public si cresterea TVA de la 19% la 24% - adoptate la mijlocul anului de guvernarea portocalie (pentru mai multe detalii, vedeti episoadele 1, 2 si 3).
Spre reamintire, mi-am exprimat parerea ca ajustarile brutale operate de guvern au aruncat economia romaneasca intr-o dubla recesiune, tocmai cand era pe punctul sa isi revina din prima. Bloggerul Cristian Banu a sustinut ca scaderile de activitate economica raportate imediat dupa adoptarea pachetului de austeritate ar fi doar un efect conjuctural, economia romaneasca urmand a reveni in scurt timp pe crestere (au fost mai multe comentarii la cele trei postari, cel mai recent aici). Am cazut de acord sa asteptam cifrele privind evolutia economica in trimestrul trei si perspectivele in perioada urmatoare.
Acum le avem, si nu arata deloc bine.
Concluzia este poate cel mai bine exprimata in extrasul din editia europeana a Wall Street Journal (din 3-5 decembrie, pagina 6) reprodus la inceputul acestei postari: o scadere pe baze anuale de 2,5% in trimestrul 3 (dupa 0,5% in trimestrul 2), atribuita in mod direct masurilor de austeritate, care au subminat cererea interna si au anulat castigurile din cresterea exporturilor. Mai mult decat atat, daca se ia in calcul si situatia stocurilor, scaderea reala este de 3,5%, cu perspective de agravare a recesiunii in continuare. Cam asta este situatia, in ciuda declaratiilor triumfaliste ale oficialitatilor care pretind ca se lupta de doi ani cu criza economica.
Bibliografie suplimentara:
- despre cum se degradeaza continuu estimarile FMI privind cresterea economica a Romaniei in 2011;
- despre cum se degradeaza si previziunile Comisiei Europene;
- despre cum voci autorizate estimeaza chiar ca nu va exista crestere nici in 2011.
Deja vu? Asa ni s-a spus si in 2009 - mai intai ca nu vom avea recesiune, apoi ca vom avea una limitata, apoi ca suntem deja pe punctul de a depasi criza s.a.m.d., in timp ce lucrurile mergeau din rau in mai rau.
Si ca sa apreciem si mai bine meritele genialei guvernari portocalii pe care Basescu ne-a bagat-o pe gat: conform estimarii celei mai recente a UE (din toamna 2010) privind evolutia economica a tarilor membre, doar 6 dintre cele 27 de tari membre vor avea scadere economica in 2010, dupa cum urmeaza (in ordinea crescatoare a gravitatii declinului): Bulgaria (-0,1%), Irlanda (-0,2%), Spania (-0,2%), Letonia (-0,4%), Romania (-1,9%), Grecia (-4,1%); celelalte 21 de tari membre vor avea crestere economica in acest an. De altfel, in privinta Romaniei multi analisti se asteapta la o scadere chiar mai severa in 2010. Iar pentru 2011, UE estimeaza pentru Romania cea mai slaba crestere dintre toate tarile din afara zonei euro.
Desigur, pentru toate astea Basescu si Boc nu au nici o vina.
De vina sunt mogulii, Ion Iliescu si guvernarea liberala din 2007-2008.
Sa traim bine!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment