Wednesday, November 25, 2009

Divertisment de campanie (RO)

Dupa atmosfera sumbra si incrancenarea din ultimele doua luni, miscarile dezarticulate ale campaniei lui Basescu din ultimele 48 de ore ne ofera un binevenit moment de destindere. Cateva exemple:
  • Dupa un sinuos traseu ideologic care a inclus partidul comunist (dar asta sa zicem ca nu se pune), afilierea cu PD la Internationala Socialista, apoi cu PDL la Partidul Popular European, presedintele Basescu si-a desavarsit metamorfoza politica cu stadiul de fluture liberal. Ocazie cu care si-a revendicat si cateva contributii notabile la teoria si practica doctrinei liberale, de exemplu: 
Eu am spus «da» introducerii cotei unice. Eu am cerut emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Liberalism, practic, este ceea ce a făcut guvernul Boc. 
  • Intr-un elan de altruism, Sebastian Lazaroiu, consilier al candidatului Basescu, isi rupe din timpul de munca pentru a consilia si alte partide. El ii previne pe liberali despre capcanele care le sunt intinse. Sa speram ca va primi recunostinta cuvenita.
  • Dupa ce a refuzat cu indarjire timp de o luna si jumatate propunerea lui Klaus Johannis ca prim ministru, presedintele Basescu il gaseste acum "admirabil" si il invita sa discute "si cu alte partide politice" (ne intrebam cu care). Iar Sever Voinescu, seful sau de campanie, spune ca "solutia Johannis nu e de respins". Da, ati citit bine: solutia Johannis!!
  • Comentand semnarea acordului PSD-PNL, (inca) premierul Emil Boc considera ca acesta ii ofera lui Traian Basescu pasaportul pentru inca cinci ani la Cotroceni. Nu este clar ce ar putea face Basescu cu pasaportul la Cotroceni, dar in mod sigur i-ar fi foarte util pe marile lumii. 
  • Cu aceeasi ocazie, Boc (cine zicea ca nu se pricepe la economie?) a dezvaluit si resorturile ascunse ale relatiei dintre politica fiscala si reforma clasei politice:
Ei doresc majorarea taxelor si impozitelor pentru a-si pastra in continuare privilegiile si un parlament bicameral.
  • Dupa ce s-a autofelicitat la o dezbatere televizata cu ceilalti candidati ca a crestinat un musulman, Traian Basescu a primit o neasteptata replica de la comunitatea musulmana din Romania. Unde dai si unde crapa!
  • Spre seara, d-l Basescu a adus completari importante referitoare la tipologia, habitatul si metabolismul mogulului romanesc. Nesurprinzator, presedintele s-a folosit de metafore marine:
Ii vad pe mogulii astia ca pe niste rechini care se invart in jurul datei de 6 decembrie. Acolo li se pare lor ca este prada.
  • BREAKING NEWS! Sustinatorilor lui Basescu le-a crescut tensiunea: la Craiova este pe muchie de cutit soarta primarului Antonie Solomon (fost la PSD, acum pilon al PDL in Oltenia, provincia sudica cunoscuta ca loc de retragere campestra si de produce vinicola al poetului Mircea Dinescu). Intr-o declaratie soc, Solomon a anuntat ca va demisiona din fruntea organizatiei locale de partid daca Basescu pierde alegerile. La Craiova.

Trecand la tabara cealalta:
  • Mircea Geoana, pe modelul Obama, s-a gandit sa se lanseze ca autor inainte de a deveni presedinte - probabil ca pe urma va fi prea ocupat cu treburile tarii ca sa mai scrie. Desigur, nu lipsesc amintirile de la Casa Alba, cu prietenul Bill Clinton. Coincidentele sunt neintamplatoare.
  • Gasesc cam neinspirat acest afis electoral al lui Geoana, nu vi se pare?


Aaaa... este de fapt facut de PDL?
Atunci nu e rau :-)


Si de la altii:
  • Daca va gandeati sa stati acasa la turul doi al prezidentialelor, mai ganditi-va odata. Vadim tocmai a lansat un apel partizanilor sai la boicot:
Le cer membrilor si simpatizantilor PRM, dar si celorlalti compatrioti care mai cred in cinste, adevar si dreptate, sa NU participe la turul II al alegerilor prezidentiale, de la 6 decembrie 2009. Prin urmare, sa boicoteze - prin absenta si dispret - aceasta mascarada nerusinata.

Daca vor lipsi mai mult de jumatate din alegatori, Vadim si-ar putea revendica victoria in alegeri!


Au mai ramas 11 zile.

No comments:

Post a Comment