Tuesday, October 5, 2010

Un exemplu (RO)

Am mai scris despre frauda morala a asa-zisilor "intelectuali portocalii", care si-au abandonat spiritul independent si critic definitoriu al clasei intelectuale si s-au angajat ca palmasi politici, pretinzand insa sa fie in continuare recunoscuti ca intelectuali, sau, oricum, ceva mai mult decat simpli activisti de partid. In anumite situatii, ca aceea recenta a lui Sever Voinescu, aceasta frauda morala s-a extins cu dezinvoltura pe domeniul faptei penale comise in vazul unei tari intregi. Ceea ce nu impiedica astfel de indivizi sa se erijeze in aparatori ai tarii de jefuitori; o "performanta" stupefianta sustinuta de armatura indestructibila a tupeului nelimitat.

O astfel de atitudine poate usor lasa pe cineva fara raspuns. Enormitatea distantei dintre realitate si imaginea care se doreste proiectata aproape ca interzice replica. Impostura si reaua credinta sunt atat de strigatoare la cer, incat dialogul isi pierde orice sens.

Am intalnit, totusi, doua raspunsuri posibile - ambele, cred, eficace din punct de vedere moral, logic si pragmatic.
Primul, mai vechi, este acest apel al lui Alin Fumurescu catre "intelectualii din PDL": ori controlati partidul, ori il parasiti! Acel demers are, dupa parerea mea, o constructie logica fara fisura, similara demonstratiilor matematice prin procedeul reducerii la absurd. Porneste de la "prezumptia de nevinovatie", adica premisa ca acei oameni ar fi de buna-credinta si, ca adevarati intelectuali, ar tine la propriile convingeri mai mult decat la niste functii politice. Apelul, in contextul evidentei derive anti-democratice a PDL, expliciteaza consecinta logica a premisei de la care s-a pornit: daca "intelectualii PDL" sunt de buna-credinta, singura alegere pe care o au la dispozitie este intre a-si impune punctul de vedere in partid, sau - daca nu reusesc acest lucru - a se retrage, refuzand sa cautioneze cu propria imagine un curs politic care nu-i reprezinta.
Faptul ca acesti oameni - ca Sever Voinescu explicit aici - aleg sa ramana in partid, desi se declara in dezacord cu unele decizii politice majore, demonstreaza falsitatea premisei de la care s-a pornit. Acesti oameni nu mai au nimic in comun cu statutul de intelectual, si nici macar politicieni de onoare nu sunt. Nu stiu daca, atunci cand si-a scris apelul, Fumurescu a anticipat concluzia logica la care se va ajunge, sau a avut intr-adevar iluzii cu privire la caracterul acestor oameni. In orice caz, demersul lui a actionat ca un perfect revelator al naturii personajelor.

Al doilea posibil raspuns este foarte recent si exemplar prin simplitatea si puterea lui de impact. Ii apartine lui Serban Foarta, care a ales sa se retraga dintr-o colaborare de sase ani cu Dilema veche pentru a nu fi in situatia de a semna in aceeasi publicatie cu Sever Voinescu. Detaliile sunt aici. Comentariile sunt de prisos.
Daca mai multi dintre intelectualii autentici ar repeta gestul demn si curajos al lui Foarta, in jurul unor personaje ca Voinescu s-ar crea vid in mediile intelectuale, demascand imediat pretentia lor frauduloasa ca ar face parte din aceasta categorie.

Chiar si asa, singular, actul lui Foarta, infaptuit cu perfecta decenta si discretie, are o majestate care reda adevarata statura a intelectualului de rasa, cu coloana vertebrala si bun simt. Foarta nu a gasit necesar sa intre in discutii polemice cu Voinescu, diferenta de standard moral ar fi trimis in derizoriu o astfel de confruntare. Nici nu a facut presiuni ca Voinescu sa fie exclus dintre colaboratorii Dilemei vechi, nu! ci s-a retras el insusi, pentru ca valoarea umana si intelectuala, din fericire, sta la purtator si nu poate fi obligata sa se prostitueze.


Si pentru ca unii dintre cei mai tineri ar putea sa nu prea aiba idee cine este Serban Foarta si ce reprezinta el in cultura noastra,  m-am gandit sa impartasesc mai jos o mostra din intalnirea magica a versurilor lui cu muzica trupei Phoenix. Citind stirea despre gestul lui Foarta, aceasta piesa ascultata de sute de ori cu ani in urma mi-a revenit spontan in minte.
Cine asculta, va intelege de ce o alta Romanie este posibila.


1 comment:

  1. "dintr-un simplu colaborator, devin, din şapte-n şapte zile, un, mai curând, colaboraţionist" :-))

    In rest, de acord. Incredibil cum au reusit Parvulescu, Lazaroiu, Voinescu (sunt aceeasi categorie) sa se insinuezee in elita intelectuala a tarii. De fapt nu sa se insinueze. Sa o inlocuiasca.
    Bine a fcaut Foarta. Altii insa nu o fac. Prefera sa faca "rezistenta" din interior, admitand ca prezenta lui X sau Y pe aceeasi poagina cu el este cea care ii aduce, la modul direct, banii. Si, sa fim seriosi, la fel si editorului.
    C.

    ReplyDelete