Tuesday, September 7, 2010

Day of reckoning (RO)

Au inceput sa apara primele efecte ale curbelor de sacrificiu basesciene, introduse la mijlocul anului:
  • Cifra de afaceri din industrie a scazut cu peste 7% in iulie fata de luna precedenta;
  • Activitatea din constructii este in cadere libera (minus 28,3% in iulie fata de iunie).
Austeritate mai au si altii, dar este greu de gasit o alta tara unde viata economica si sociala sa fie maltratata intr-un asemenea hal de catre guvernanti. Cifrele de mai sus sunt tragice si indica intrarea Romaniei intr-o noua recesiune abrupta (dupa unele timide semne de redresare in prima jumatate a anului), de data asta nu ca efect al unui soc extern, ci al unui soc intern indus de catre puterea politica. Dincolo de pierderea neta exprimata in cifre, astfel de scaderi economice brutale au efecte traumatice si disruptive pe termen lung in societate: cicluri economice sunt destructurate, resurse sunt irosite in gol, destine sunt afectate ireversibil.


Basescu si neavenitii din jurul lui isi inchipuie probabil ca isi pot permite orice experimente pe corpul social si economic al acestei tari. Si adevarul este ca, destul de mult timp, "Romania reala" a parut surprinzator de rezilienta fata de oscilatiile aberante ale politicii.
Nu mai este cazul. Tara pare acum mai degraba la capatul puterilor, cu structura de rezistenta surpata si hipersenzitiva la agresiune. Stratul protector s-a erodat, iar masurile de panica ale unei guvernari bezmetice musca acum in carne vie.

2 comments:

  1. Eu nu m-aş grăbi să trag concluziile până nu vedem datele pe septembrie octombrie. În industrie este posibil să fie vorba de scăderi conjuncturale datorate concediilor.
    De obicei, efectele nu se transmit atât de rapid. Tehnic vorbind, abia august este prima lună în care se vede scăderea salariilor, iar TVA-ul afectează mai puţin industria.
    Deocamdată, industria noastră produce preponderent pentru export şi cum în UE creşterea continuă nu ar fi semne de îngrijorare.

    ReplyDelete
  2. @ Cristian Banu

    Sper sa ai dreptate. O sa vedem in lunile care vin.

    ReplyDelete