Wednesday, December 9, 2009

Marea trancaneala (RO)

Este inca vie in memorie scena care, probabil, a intors soarta alegerilor:







Dupa dezbaterea finala, in aceeasi seara (joia trecuta), SOV a intrat in direct prin telefon la postul sau TV, explicand ca de fapt Geoana a venit la el acasa "sa se relaxeze" si ca pur si simplu au stat la taclale ca niste vechi prieteni.

Multi nu l-au crezut. Banuiala a ramas, reactia defensiva a lui Geoana din timpul dezbaterii s-a infipt adanc in mintea milioanelor de votanti care au urmarit-o in direct. Iar duminica, la urne, Basescu a reusit sa rastoarne toate calculele si estimarile.

SOV promisese dezvaluiri importante pe 7 decembrie.
Apoi s-a razgandit, spunand ca nu e momentul.
Insa nu pentru mult timp. Pe 8 decembrie au aparut doua ample interviuri, unul in Capital, celalalt pe Hotnews.

Citind si ascultand (cel de pe Hotnews este si in format audio), nu am putut decat sa reproduc reactia lui Mircea Badea de dupa dezbatere: Wow!
Adica: WOW!!!

Si inclin sa-l cred pe SOV ca a stat dupa miezul noptii la taclale cu prezumptivul viitor presedinte al Romaniei, cu trei zile inainte de alegeri.

Omul nu s-a expus prea mult in ultimii ani. A pastrat o aura de mister, o imagine de putere din umbra, de om care stie si controleaza multe, dar vorbeste putin.
In ultima vreme, a inceput sa deschida gura. Des. Foarte des.

Si ce ne spune? Pai, cititi interviurile daca aveti timp.
Omul este un causeur. Bate campii cu gratie. Indruga verzi si uscate. Se alinta, rade zgomotos la propriile glume. Ii plac intorsaturile de fraza, formularile memorabile (pe care simti cum le cauta cu deliciu), paradoxurile, sofismele.
Impresia este ca lui SOV ii place, pur si simplu, sa trancaneasca. Cu oricine, despre orice. Chiar si cu posibilul viitor presedinte, in crucea noptii, cu trei zile inainte de alegeri.

Unii s-au intrebat, in zilele dinaintea alegerilor cand nu mai aveai loc in media de mogulii brusc iesiti de prin cotloanele lor intunecate si intalnindu-se frenetic cu oameni politici angajati in campanie, de ce au neaparat nevoie sa se intalneasca fizic si nu pot vorbi ca tot romanul, la telefon sau pe internet. SOV lamureste o parte a misterului in interviul de pe Hotnews: omul nu stie cu calculatorul, ba chiar are aversiune, nu este curios sa vada ce e pe internet si nu poate comunica cu cineva prin intermediul unui "ecran de plastic" :) Dar dincolo de ce spune, din comportarea lui la interviuri se vede ca este genul de personaj oral, face-to-face. Genul care poate sta la mici barfe ore intregi, vorbind cate in luna si in stele, despre totul si nimic.

Sigur, ramane misterul prostiei inimaginabile a lui Geoana de a se duce acasa la SOV in acel moment, ca si al felului in care informatia a fost imediat transmisa in presa. Dar misterul discutiei ca atare, din punctul meu de vedere, nu mai este atat de nepatruns. Chiar pot sa il cred pe SOV ca au stat la taclale.

PS: Titlul postarii este inspirat de un eseu al lui Mircea Iorgulescu despre lumea personajelor lui Caragiale, intitutlat chiar asa: "Marea trancaneala". A fost initial scris in anii 1980, cenzurat de regimul de atunci si publicat de mai multe ori dupa 1989. Din pacate, nu am putut gasi la liber pe net textul, nici macar fragmente (are cineva vreun link?). Dar imi amintesc ca l-am ascultat in lectura autorului.
De fapt, dupa o suta de ani, politica romaneasca din multe puncte de vedere inca se misca in interiorul domeniului trasat de Caragiale. Iar cuvintele lui Geoana de la dezbatere ("...intr-o gazeta de sport am spus despre el ca este malefic si un pic turbulent") vin parca direct dintr-un text al maestrului.

2 comments:

  1. exista prea multa presupunere ce sugruma cele citeva amanunte certe ale acestei poveshti balcanice....
    vintu nu a inceput sa deschida gura.... a fost tzinta unui gen de campanie dus de basescu, a devenit astfel tzinta interesului mediei, a fost intrebat de vorba.... conditzii in care, la final, a inceput sa deschida gura.... este un context in care trebuie ashezat acest tablou....

    apoi este clar ca nimeni nu poate spune adevarul despre discutzia dintre geoana shi vintu de dinainte de ultima confruntare.... printre altele, tolontan ofera programul acelei zile in care geoana a dat interviul pentru gazeta, a zburat la iashi, a avut un miting, conferintza de presa, a zburat inapoi la bucureshti, alta conferintza de presa, dupa care a mers la sediu psd.... asta in conditziile in care la ora 11 am, cind a discutat cu tolontan, conform afirmatziilor ziaristului, geoana avea deja doua rinduri de cearcane.... dupa o astfel de zi cazi lat shi dormi cel putzin 12 ore... insa el a mers la vintu pentru ca il ardea mai tare decit toate.... cine o fi pompat bani in campanie? cine o fi primit garantzii in schimb? cine, cine, cine?

    in interviuri, vintu incearca sa se acopere, incepind cu candoare, progresind cu nerv shi ton ridicat, atingind zona jignirilor directe la persoana ziaristului - care ce-i drept, irita , incheind prin a face pasul inapoi, precaut - mimind inzelepciunea....

    nu cred ca ii place sa trancaneasca, dar cu certitudine ii lace sa ishi repete istoria personala, in loc sa dea detaliile colaborarii cu geoana.... de obicei, oamenii cu greutate tac... faptele vorbesc pentru ei, sau colaboratorii, insa nu ei....

    apoi afacerile lui vintu, dupa ce spune el, ishi trag seva shi energia din perioada cind acesta functziona ca un piranha.... restul a fost joc de glezna.... la nevoie se poate metamorfoza inapoi in piranha, insa orgoliul de "joc politic" il face astazi sa se considere "altceva"....

    fragmentul OSCE intra la categoria "teoria conspitratziei".... afirmatzii fara probe de genul.... "SOV: Dumneavoastra credeti ca discutati cu un naiv. OSCE isi construieste concluziile pe baza rapoartelor facute de voi. Punct. (...) Ei nu au capacitatea sa deceleze la nuanta situatia dintr-o tara sau alta. Ei isi bazeaza raportul final pe baza rapoartelor de la particulari. Stim cum se produce acel proces. Si sititi si dumneavoastra."

    apoi afacerile de televiziune digitala......hmmmm ..... cine l-a ascultat in ultimii 5-6 ani pe Bill Gates shtie poate, incotro se indreapta televiziunea.... in orice caz nu incotro crede vintu.... dar omul e liber sa arunce banii incotro vrea el.....

    iar daca tu crezi ca geoana shi vintu au stat la taclale.... hmmmm.... in ultima saptamina de dinaintea alegerilor pentru preshedinte, fiecare pas este cintarit, calculat shi are un scop ce presupune un rezultat imediat, pe termen scurt sau e tremen lung..... ca politician, diplomat cu sarcini informative clare in cadrul ambasadei de la Washington, crescut intr-un sistem unde detaliile conteaza, geoana shtia asta..... in plus, la citeva ore inainte de "confruntare" nu ai timp sa rontzai floricele sau sa mergi la pescuit..... eshti in priza....
    romanilor insa, nu li se arata decit virful icebergului.... secretele sint pastrate la adincime.....

    ReplyDelete
  2. shi inca un amanunt legat de OSCE... stilul romanului este acela de a intreba cum ishi culeg organizatziile intrenatzionale informatziile din romania....
    curiozitate de ziarist sau pur shi simplu, ca sa intzelega shi romania cum lucraza occidentul....
    pentru ca odata aflat, energia se distribuie exclusiv pe sugrumarea, compromiterea sau manipularea surselor.....
    iar occidentalii shtiu asta shi nu vor da niciodata tablou real al retzelei de informare shi modul de operare.... in conditziile romaniei mai ales, este exclus....
    indiferent de tipul organizatziei respective....

    ReplyDelete