Thursday, January 7, 2010

Intelectualul de partid (RO)

Se discuta mult in aceste zile despre reactia unor reprezentanti ai "grupului intelectualilor" din PDL fata de candidatura lui Honorius Prigoana la alegerile din Colegiul 1 Bucuresti pentru Camera Deputatilor.
Discutia a pornit mai ales de la schimbul de replici intre europarlamentarul Cristian Preda si conducerea partidului (presedintele Emil Boc si vicepresedintele Ioan Oltean) - vezi aceasta postare destul de categorica a lui Preda pe propriul blog (precedata de o alta, in care subiectul Prigoana este atins doar tangential si pe un ton mai degraba ironic). Unii comentatori vorbesc despre actiunile "aripii intelectuale" din PDL.

Parerea mea cu privire la candidatura tanarului Prigoana din partea PDL mi-am exprimat-o deja foarte transant inca din ziua cand ea a fost anuntata. Nu voi repeta.
Vreau insa sa ma refer pe scurt la acesti "intelectuali" ai PDL care par sa-si fi descoperit acum o voce disidenta.



UNU:
Tensiunile dintre "grupul intelectualilor" si aparatul de partid sunt supralicitate de media.
Sever Voinescu, despre care se spune ca ar fi si el printre contestatarii candidaturii lui Prigoana, s-a exprimat de fapt in sprijinul ei (vezi "Despre Honorius si lupta lui"). Alti membri ai grupului heteroclit de personalitati publice transferate recent din afara partidului - Traian Ungureanu (TRU), Monica Macovei, Catalin Avramescu - pastreaza deocamdata tacerea. De fapt, cei mai multi par a se simti destul de confortabil in familia PDL - de pilda campioana auto-declarata a luptei anticoruptie, Monica Macovei, se afiseaza relaxat in compania Elenei Udrea, un personaj asupra caruia, conform unor ziare occidentale, planeaza suspiciuni de coruptie.

Toata povestea despre "revolta intelectualilor" din PDL pare mai degraba o noua ilustrare a vechii vorbe cu cei patru evanghelisti care erau trei: Luca si Matei, unul dintre ei.

DOI:
Este interesant ca d-l Preda critica decizia partidului de a-l prezenta drept candidat pe Prigoana junior, dar nu si-a exprimat nici o indispozitie fata de aservirea (totala si fara precedent in politica romaneasca de dupa 1989) a PDL-lui, la alegerile europene la care el insusi a fost candidat, cauzei alegerii candidatei "independente" Elena Basescu (EBa). Cu care d-l Preda dealtfel este acum coleg de grup parlamentar la Bruxelles.
Desigur, EBa si Honorius sunt cazuri foarte diferite. Honorius, pare-se, chiar a absolvit o facultate din SUA, in timp ce EBa doar a pretins acest lucru. Familia Prigoana, cum-necum, a facut bani din afaceri, in timp ce familia Basescu prospera mai ales de cand a intrat in politica. Honorius candideaza din partea partidului, dar promite sa-si finanteze singur campania, in timp ce EBa a candidat independent, dar partidul a primit sarcina sa-i asigure o norma de voturi in fiecare circumscriptie.
Dar, ce-i drept, asemanarile intre cei doi sunt mai numeroase decat deosebirile.

Pe unii dintre intelectualii mai degraba favorabili lui Basescu, ca Alina Mungiu-Pippidi, candidatura EBei i-a deranjat suficient de mult incat sa refuze invitatia de a candida pe listele PDL la Parlamentul European si sa ia pozitie publica impotriva ei. In cazul d-lui Preda, faptul ca a tacut atunci nu prea ii lasa multa credibilitate in a critica decizia de acum a partidului.

TREI:
Intelectualul prin definitie este un om cu atasament in primul rand fata de idei (nu persoane) si spirit critic mereu treaz. Cineva aliniat unui partid politic este un politician, iar felul in care functioneaza un politician, motivatiile si modalitatile sale de actiune, sunt - din nou, prin definitie - diferite de ale unui intelectual. Desigur, nu este absolut deloc in neregula ca un intelectual sa aiba preferinte politice; dar trebuie sa distingem aceasta situatie de a cuiva care intra intr-un partid politic si/sau candideaza pe listele si in numele acelui partid, participa in mod voluntar la jocul politic si chiar obtine sau asteapta anumite pozitii sau avantaje de la sistemul politic.

Lucrurile pana la urma sunt destul de simple: cand te desfasori in planul ideilor si conceptelor, esti intelectual; cand faci politica de partid, esti politician. Regulile jocului in cele doua situatii sunt diferite. Iar a incerca sa folosesti ambele registre in acelasi timp este lipsit de onestitate intelectuala - desi la o adica poate fi acceptabil in politica (dupa cum se stie, un mediu mai permisiv in privinta mijloacelor folosite).

Va mai amintiti cum TRU se indigna ca nu este lasat sa-si continue editorialele intr-un ziar independent dupa ce isi oficializase alinierea partinica? Omul nu vedea nimic in neregula in a beneficia, ca politician, de o tribuna publica rezervata unui intelectual - la fel cum, cu cativa ani in urma, Adrian Paunescu gasea perfect legitim sa aiba o emisiune de televiziune in prime time, din moment ce el era si poet si showman, pe langa politician. Dar, de fapt, in ambele cazuri avem de-a face cu politica, nu cu o dezbatere intelectuala.

Cristian Preda procedeaza invers: el nu incearca sa-si traficheze mesajul politic partizan in mediul discutiei intelectuale, ci sa-si valorifice credentialele intelectuale in zona politicii de partid. Cand discuta pe ton profesoral despre reforma statului si in context scapa o ironie la adresa unui coleg de partid ("Tanarul Prigoana ar trebui... sa nu isi conduca retorica pe un teren mai accidentat decat cel cu care e obisnuit domnia sa..."), el amesteca deliberat registrele. In fond, ca parlamentar european, Preda are mai putina tangenta din punct de vedere politic cu reforma statului in Romania decat ar avea Prigoana ca membru al Camerei Deputatilor. De ce Preda isi poate da cu parerea, dar Prigoana nu? Desigur, pe baza carierei academice a lui Preda. Mesajul subiacent este ca ne vorbeste decanul de la Stiinte Politice, nu novicele politician ajuns la Bruxelles.
Un astfel de amestec al registrelor discursului este probabil OK in politica, dar nu intr-o discutie intelectuala. Cristian Preda face aici doar politica, desi pretinde altceva.

Nu ma pot impiedica sa observ similaritatea a doua situatii recente:

  • Vicepresedintele PDL Ioan Oltean critica exprimarea unor opinii divergente din interiorul partidului in mass media: "Modernizarea PDL nu poate fi facuta de pe bloguri", a declarat el la RFI.
  • Presedintele PSD Mircea Geoana critica exprimarea publica a unor opinii divergente din interiorul partidului, facand aluzie la blogul lui Adrian Nastase.
Nu vreau sa sugerez ca Cristian Preda si Adrian Nastase ar semana in vreun fel.
Doar ca amandoi fac acum politica. Si atat.

2 comments:

  1. Dl. Preda o fi decis ca s-a saturat sa fie coleg cu Prigoana si alti panglicari din partid. Poate are si o oarecare sustinere la nivel de vorbe pe la colturi si se gandeste ca face o aripa reformista. Se inseala. Cand da in Prigoane, Preda da in Udrea. Si cand dai in Udrea, dai in Basescu.
    Imi si imaginez scena cand, la marele congres, Preda Cristian va critica mainstreamul PDL. Vorbele ii vor fi ingropate intr-un ropot de tropaituri si aplauze zeflemitoare. Dupa care va urma, invariabil, demisia.
    Totusi, multa politica stie dl. Preda si mult fler are, daca isi inchipuie ca PDL e un partid care poate fi reformat. PDL este in acest moment o adunare de tropotaci si aplaudaci. Inclusiv figurile mai scrobite, tinute in vitrina pentru ochii lumii, gen Macovei, TRU, Avramescu si putinii cati mai sunt. LA fel ac si "intelectualii" pupincuristi ai lui Ceausescu vor pleca si ei cand vor caraii ceva impotriva conducerii. Pentru ca in PDL "conducerea" e unul. unicul sef. Iar in PDL acum unicul criteriu de competenta este supunerea si obedienta absoluta fata de unicul sef.
    C.

    ReplyDelete
  2. Aşa cum am scris şi la mine, cel mai probabil e vorba de construirea unui alibi personal în vederea unei viitoare cariere politice înăuntrul sau în afara PD.

    ReplyDelete